Romania detine 40 la suta din suprafata agricola a Uniunii Europene ceea ce ar indreptati-o sa ceara mai multi bani. Romania, alaturi de alte cinci state membre, cere Bruxelles-ului sa stabileasca mai intai prioritatile Uniunii Europene in domeniul agriculturii inainte de a aloca un buget pentru subventii.

Alaturi de Italia, Bulgaria, Slovenia, Cipru si Grecia, Romania a cerut Comisiei Europene sa stabileasca prioritar sectoarele agricole pe care vrea sa le subventioneze si abia apoi sa stabileasca bugetul Uniunii Europene.

Cu alte cuvinte sa nu mai puna "carul inaintea boilor", dupa cum explica ministrul agriculturii Dacian Ciolos.

„Solicitarea noastra cea mai importanta este aceea de-a stabili mai intai care sunt obiectivele pe care UE le da politicii agricole comune pe viitor si apoi sa se stabileasca bugetul, nu intai sa avem bugetul si apoi sa stabilim obiectivele, asa incat sa se spuna: uite nu mai sunt bani pentru anumite masuri”.

„Mi se pare mult mai coerent sa vorbim intai despre ce obiective dam agriculturii pe anii viitori, mai ales ca Uniunea Europeana s-a extins spre est si au aderat tari cu agricultura  importanta, cum e si cazul Romaniei".

Romania are alocate pana in 2009, 4,72 de miliarde de euro din care 60 la suta vor merge in dezvoltarea rurala, 22 la suta reprezinta ajutoarele directe pentru agricultori - distribuite prin agentia de plati si 18 la suta pentru dezvoltarea pietei agricole.

Romania detine 40 la suta din suprafata agricola a Uniunii Europene ceea ce ar indreptati-o sa ceara mai multi bani.

Pana acum insa Romania nu a negociat dur - mai ales ca nu a reusit sa dovedeasca o buna absorbtie a fondurilor SAPARD si Phare pentru agricultura.

Noul ministru al agriculturii Dacian Ciolos spune deci ca situatia se va schimba radical - imediat dupa ce Bucurestiul va reusi sa puna in functiune si agentia de plati.