Secretarul de stat pentru Tehnologia Informatiei, Zoltán Somodi, le-a vorbit ministrilor responsabili cu incluziunea digitala si oficialilor Comisiei Europene despre proiectul "Economia Bazata pe Cunoastere", despre Strategia de broadband, dar si despre introducerea de zone cu acces gratuit la Internet in banda larga in mai multe localitati din Romania.

Zoltán Somodi a participat in perioada 2-3 decembrie a.c., la Reuniunea ministeriala pe tema politicii de e-incluziune - incluziune digitala - care s-a desfasurat la Lisabona (Portugalia) sub patronajul Comisiei Europene.

Cu acest prilej, oficialul roman a transmis participantilor faptul ca Romania sustine Initiativa europeana i2010 privind e-incluziunea - "Participarea la societatea informationala" - care a fost comunicata, in 8 noiembrie a.c., de comisarul european pentru Societatea Informationala si Media, Viviane Reding, Parlamentului European, Consiliului European si Comitetului Economic si Social European si Comitetului Regiunilor.

"Romania saluta initiativa Comisiei Europene, data publicitatii in urma cu aproximativ o luna si se angajeaza sa o sustina printr-o implementare eficienta si efectiva. Procesul de trecere la Societatea Informationala este un factor cheie pentru asigurarea competitivitatii Uniunii Europene. Drept urmare trebuie sa actionam sustinut in vederea reducerii decalajului digital dintre regiuni, dintre categoriile socio-profesionale si dintre diversele categorii de varsta", a declarat secretarul de stat in cadrul Reuniunii ministeriale.

Principalele teme dezbatute in cadrul Reuniunii ministeriale de la Lisabona s-au referit la impactul economic al e-incluziunii, realizarea agendei e-accesibility, imbatranirea activa, educatia si competentele digitale.

Comisia Europeana recomanda statelor membre sa promoveze accesul de baza prin banda larga la serviciile IT&C, o crestere a calificarilor in domeniul digital pentru persoanele in varsta, reducand astfel la jumatate decalajul digital pana in 2010.

E-incluziunea este un factor important pentru indeplinirea obiectivelor de dezvoltare economica si sociala stabilite de Initiativa i2010 - o Societate Informationala pentru crestere si locuri de munca si implicit a obiectivelor fixate de Agenda Lisabona.

Potrivit unui studiu realizat la nivelul Comisiei Europene, reducerea diferentelor in materie de conexiuni in banda larga si de accesibilitate, ameliorare a competentelor informatice se traduce prin noi locuri de munca si servicii, primele estimari indicand ca beneficiile generate de e-incluziune - la nivelul Uniunii Europene - ar putea avea o valoare cuprinsa intre 35 si 85 miliarde de euro pe o perioada de 5 ani.