Referendumurile pentru ratificatea Tratatului UE in tarile care opteaza pentru aceasta alternativa ar putea fi organizate in martie-octombrie 2008, in celelalte state avizul urmand sa fie dat de catre parlamentele. Comisarul european Leonard Orban vorbeste despre noul tratat si despre efectele acestuia.

"Nu exista un termen strict pentru organizarea referendumurilor, dar, in principiu, acestea vor fi organizate anul viitor, in perioada martie-octombrie. Romania nu si-a manifestat intentia de a organiza un referendum. Daca nu se va lua aceasta decizie, atunci subiectul Tratatului va fi supus ratificarii de catre Parlamentul Romaniei", a spus Orban.

Comisarul european a salutat acordul privind Tratatul Uniunii Europene, aprobat de liderii UE in noaptea de joi spre vineri, si si-a manifestat speranta ca acesta va putea intra in vigoare in 2009. Tratatul de la Lisabona va trebui sa fie semnat in cadrul unui summit european din decembrie, inainte de a fi supus ratificarii in cele 27 tari membre UE.

"Este un succes deosebit faptul ca s-a ajuns la un acord in privinta noului Tratat al Uniunii Europene si sper ca acest Tratat va putea fi ratificat si, in tarile in care va fi subiect de referendum, acesta va fi aprobat de populatie. Astfel, se va pune punct unei perioade indelungate de criza la nivelul intregii Uniuni Europene, la nivelul institutiilor comunitare", a spus Orban.

El a amintit faptul ca, in perioada anterioara aderarii Romaniei la UE, esecul referendumului constitutiei europene in Franta si Olanda au afectat in mod semnificativ pregatirea pentru aderare si relatiile Romania-Bulgaria-UE.

Intrebat despre efectul asupra Romaniei al faptului ca s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste noul Tratat UE, comisarul european a spus ca aceast fapt "nu poate sa influenteze decat in bine, in foarte bine". "Lucrurile care s-au decis sunt importante nu numai la nivelul institutiilorcomunitare, nu numai la nivelul Comisiei, Parlamentului European si al celorlalte institutii comunitare, dar sunt importante pentru cetatenii Uniunii Europene. Traim intr-o lume care este din ce in ce mai globalizata, in care raspunsurile care pot fi date fenomenelor gen schimbare climaterica, securitate energetica, terorism, combaterea crimei organizate, globalizare economica, nu mai pot fi date de un singur stat indiferent cat de mare este, ci sunt date la nivel global", a spus Orban.

El a mentionat ca principalul lucru pe care-l aduce noul Tratat este ca da Uniunii Europene noi instrumente ca sa faca fata noilor provocari existente intr-o lume din ce in ce mai globalizata. "Faptul ca s-a ajuns la o decizie este extrem de pozitiv pentru intreaga Uniune Europeana, dar si pentru fiecare stat membru", a adaugat Orban. El a aratat ca au existat unele voci care au spus ca Romania "nu a inceput sa se bata, sa ceara lucruri specifice in contextul dezbaterilor privind noul Tratat".

"Cred ca nu s-a inteles foarte bine care este esenta Uniunii Europene. Esenta este sa cauti consensul, sa cauti acele solutii care sunt in majoritate sau in unanimitate agreabile si sa te pliezi acestui interes general. Si eu cred ca interesul general este identic cu interesul Romaniei. Atat timp cat UE este puternica Romania nu are decat de castigat, nu are de pierdut", a spus Orban.

Referindu-se la posibilele referendumuri, comisarul european a aratat ca din toate celor 27 de state membre, doar Irlanda a anuntat ca va organiza referendum, in conditiile existentei unei prevederi constitutionale in acest sens.