Curtea de Apel București a anulat Hotărârea Guvernului României în baza căreia a fost aplicată amenda primită de Teodora Ion-Rotaru, directoarea executivă ACCEPT România, în luna august a anului trecut pentru organizarea Marșului Bucharest Pride 2021. Procesul câștigat de Asociația ACCEPT se referă la anularea parțială a HG 826/2021 care restricționa numărul de participanți la proteste și demonstrații.
Instanța a constatat că HG 826/2021 restrânge libertatea de întrunire în mod abuziv și nejustificat, limitând numărul de participanți la 500 de persoane pentru demonstrațiile civice, în contextul în care evoluția răspândirii virusului COVID-19 înregistra o scădere semnificativă la nivel național.

De asemenea, Curtea de Apel București a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Asociația ACCEPT cu privire la Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Din punctul de vedere al ACCEPT, dreptul la liberă exprimare și libertatea de întrunire și de asociere au fost restrânse fără respectarea prevederilor constituționale. Astfel, legea 55/2020 nu este o lege clară și previzibilă, iar măsurile adoptate în virtutea acesteia nu au fost proporționale cu scopul legitim urmărit - acela de a combate răspândirea virusului SARS-CoV-2. Atunci când vorbim despre adunări publice limitate la un număr de 500 de persoane, dar cu pelerinaje/procesiuni religioase fără restricții referitoare la numărul de participanți și evenimente cultural artistice cu 75.000 de persoane, vorbim despre un tratament discriminatoriu în ceea ce privește adunările publice civice, de tipul Marșului Bucharest Pride.

Pe 14 august 2021, 10.000 de oameni participau pe Calea Victoriei la Marșului Bucharest Pride. În urma evenimentului, Teodora Ion-Rotaru, directoarea executivă a Asociației ACCEPT, a primit o amendă de 7.000 de lei, pentru încălcarea HG 826/2021, amendă pe care a contestat-o în instanță, pentru a proteja dreptul persoanelor LGBTI, dar și al tuturor românilor, la întrunire și exprimare liberă. Cazul a fost reprezentat în fața instanței de Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului, și Bianca Oprea, consiliera juridică a Asociației ACCEPT.

„Hotărârea Curții de Apel București demonstrează că Asociația ACCEPT a avut dreptare în disputa cu MAI din 2021. Am fost diligenți și am anunțat autoritățile că trebuie să găsească o posibilitate prin care dreptul comunității LGBTI la liberă întrunire să fie respectat, chiar și în condițiile unor limitări de sănătate publică. Pentru noi a fost inadmisibil să vedem cum în vara lui 2021 toate tipurile de adunări publice, mai puțin protestele și demonstrațiile civice, puteau fi organizate cu un număr nelimitat sau puțin restricționat de participanți. Comunitatea LGBTI și-a exercitat un drept constituțional și am demonstrat că o lege strâmbă propusă de politicieni vremelnici nu poate sta în calea drepturilor noastre. Vom demonstra asta și în fața CCR, unde avem încrederă că judecătorii constituționali vor apără drepturile noastre fundamentale, precum dreptul la liberă exprimare și cel de întrunire și asociere”, declară Teodora Ion-Rotaru, directoare executivă ACCEPT România.

Judecătoria Sector 3, prima instanță sesizată în acest caz, s-a întrunit în luna noiembrie 2021 și a decis să suspende temporar amenda, până la soluționarea cazului, și să trimită cazul privind anularea HG 826/2021 în dezbatere la Curtea de Apel București.

Curtea de Apel București a decis să anuleze prevederea HG 826/2021 care limita numărul participanților la demonstrații publice și a admis sesizarea CCR privind excepția de neconstituționalitate a Legii 55/2020 impuse în contextul pandemiei COVID-19. Decizia Curții de Apel București va rămâne definitivă în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei, dacă Guvernul nu atacă hotărârea cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În cererea de sesizare a Curții Constituționale a României admisă de judecator, ACCEPT argumentează că mecanismul legislativ excepțional introdus prin Legea 55/2020 prin care Guvernul restrânge printr-o simplă Hotărâre de Guvern drepturi fundamentale, cum este dreptul la întrunire, fără să existe posibilitatea ca măsurile sale să fie verificate de o altă putere în stat (CCR, Parlament sau instanțele de judecată) în mod rapid și eficient, reprezintă o încălcare a principiului constituțional al separării puterilor în stat, a principiului legalității și a drepturilor omului care nu pot fi restrânse în mod arbitrar.

Un caz similar s-a înregistrat și în cazul Marșului Cluj Pride 2021. În urma evenimentului, organizatorii au fost amendați tot în baza HG 826/2021. Asociația ACCEPT a sprijinit organizatorii Cluj Pride pentru contestarea amenzii în instanță. Și în cazul clujean, instanța a decis să sesizeze CCR privind excepția de neconstituționalitate a Legii 55/2020.

Marșurile Bucharest Pride 2021 și Cluj Pride 2021 au fost organizate în luna august 2021, pe 14 respectiv 22 august. La datele desfășurării celor două evenimente, evoluția răspândirii virusului COVID-19 înregistra o scădere semnificativă la nivel național, iar rata de incidență era în jur de 0.3 la mia de locuitori.


Bucharest Pride 2022
Anul acesta, Bucharest Pride va avea loc în perioada 1-9 iulie. Cea de-a 17-a ediție a Bucharest Pride va celebra puterea comunității LGBTIQ+ și a aliaților sub sloganul „Strong Together. Love Together” printr-o serie de întâlnirii comunitare, expoziții, filme, spectacole de teatru și dans, concerte, conferinţe, evenimente în aer liber. Marșul Bucharest Pride 2022 este programat pentru sâmbătă, 9 iulie, pe traseul Calea Victoriei. Asociația ACCEPT, organizatorul evenimentului, a agreat atât data cât și traseul marșului cu autoritățile din București. Mai multe detalii vor fi publicate pe www.bucharestpride.ro.