In ultimii ani copilul si copilaria nu au constituit o prioritate a factorilor de decizie, in ciuda statisticilor populationale negative, a evolutiei numarului de copii lipsiti de grija parinteasca, calitatii vietii copiilor si a statisticilor din ce in ce mai ingrijoratoare referitor la serviciile de sanatate si educatie. Lipsa de viziune a politica a institutiilor statului si firava colaborare cu societatea civila duce la imposibilitatea intelegerii de catre comunitatile locale a investitiei in copil ca cetateni cu drepturi depline.

ONG-urile au subliniat excelenta colaborare cu recent infiintata Autoritate Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), atragand totodata atentia asupra faptului ca abordarea integrata a drepturilor copilului inseamna implicarea coordonata a mult mai multor institutii ale statului (incluzand educatia, sanatatea, justitia) in parteneriat cu societatea civila.

Prezenta la deschiderea evenimentului, dna. Gabriela Coman, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a declarat: „Tot ceea ce  ANPDCA a realizat in primul an dupa ce a fost reinfiintata, se datoreaza in mare masura FONPC si membrilor sai. Subliniez in mod special contributia dumneavoastra la finalizarea Strategiei Nationale privind Drepturile copilului  pentru perioada 2014-2020.  FONPC este membru in Consiliul National de Coordonare al Autoritatii.Trebuie sa precizez ca orice document a elaborat Autoritatea de cand s-a reinfiintat, a fost lucrat impreuna cu reprezentanti ai societatii civile si contam in continuare pe aceeasi buna colaborare. In perioada urmatoare vom lucra impreuna,  pentru ca Autoritatea a transmis deja spre finantare din POCU 2014-2020 doua proiecte sistemice care privesc dezvoltarea serviciilor sociale pentru copii, odata aprobate aceste proiecte vor fi dezvoltate in parteneriat cu ONG-urile”.

Reprezentantul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, dna. Stefania Andersen a subliniat rolul de partener strategic al FONPC in demersurile FDSC de a imbunatati cadrul legislativ aplicabil organizatiilor neguvernamentale si serviciilor sociale. HHC Romania, de asemenea partener strategic al Federatiei a tinut sa sublinieze, prin reprezentantul sau dl. Otto Sestak, prezent la intalnire, demersurile comune pe care HHC Romania si FONPC, alaturi de alte organizatii neguvernamentale din domeniul protectiei drepturilor copilului, le-au facut pentru monitorizarea respectarii drepturilor copilului in Romania si pentru imbunatatirea cadrului legislativ si procedural pentru serviciile sociale pentru copii. Dl. Sestak a precizat ca HHC Romania va continua parteneriatul cu Federatia si cu autor.
 
Adunarea Generala a FONPC si-a ales noul Consiliu Director pentru urmatorii doi ani: Bogdan Simion –Presedinte; Elena Tudorache si Simona Czudar – Vicepresedinti; Diana Cristea, Monica Stanciu, Liliana Rosu, Ramona Gotezman, Jean Baptiste Odobestianu, Cristian Rosu – membri. Daniela Buzducea a fost aleasa Presedinte de Onoare al FONPC.

Credem cu putere ca singurul mod de a crea o societate incluziva, sigura si prospera este acela de a prioritiza investitiile in copil si familie, de a coordona coerent politicile in domeniile social, educatie, sanatate, justitie si de a oferi resurse comunitatilor locale. Nu in ultimul rand cei prezenti la Adunarea Generala au atras atentia asupra ambiguitatii si chiar pericolului introducerii de catre Ministerul Muncii a agentilor comerciali ca prestatori de servicii sociale in conditiile in care organizatiile non-profit inca nu beneficieaza de recunoastere, finatare si statut bine definit din partea autoritatilor statului. Chemam Guvernul si celelate autoritati la un efort sustinut in aprecierea copilului ca principala resursa a viitorului Romaniei.
 
Calin Mihai Pop
Director executiv