Platforma civică Aresel, alături de alte 21 de asociații și organizații neguvernamentale pentru drepturile omului și reprezentanți ai comunităților de romi, a transmis astăzi, 27 martie 2020, un apel către Guvernul României pentru acțiuni urgente în comunitățile defavorizate.
 
Atragem atenția tuturor instituțiilor statului român asupra efectelor dramatice generate de  pandemia de Coronavirus care, inevitabil, vor avea consecințe dramatice în rândul celor mai vulnerabili. În  acest sens, am solicitat o întrevedere online cu Prim-Ministrul Ludovic Orban, în vederea adoptării de măsuri de urgență specifice, în funcție de particularitățile acestor comunități.  
 
Intră în sarcina autorităților responsabilitatea și față de comunitățile defavorizate, față de grupurile și persoanele vulnerabile aflate în risc crescut de excluziune socială și sărăcie. 
 
Cu toate acestea, constatăm cu îngrijorare faptul că, în unele comunități, autoritățile locale refuză să împartă și în rândul romilor  resursele de apă potabilă și alimente alocate pentru persoanele de peste 65 de ani, conform informațiilor primite din teren. 
 
Această situație este inacceptabilă și îi asigurăm pe cei responsabili că vom acționa în consecință folosindu-ne de toate demersurile legale, întrucât stopajul și blocarea resurselor reprezintă o infracțiune și va fi acționată în instanță ca atare. 
 
Cum să te speli pe mâini dacă nu ai apă, sau cum să nu ieși din casă dacă singura sursă de apă e la 2 kilometri? Cum să eviți contaminarea altor persoane cu Coronavirus chiar dacă, aflat în izolare, trebuie să folosești același grup sanitar cu vecinii de palier? Cum să nu fii luat drept țap ispășitor dacă tu nu îți permiți să respecți măsurile de prevenire? sunt întrebările celor lipsiți de oportunități. Nu vrem ca acestea să fie ignorate și să rămână fără răspunsuri din partea instituțiilor competente.  
 
Este datoria noastră, a tuturor, să încercăm, măcar în situația actuală, să fim solidari cu cei mai vulnerabili dintre noi și să evităm discriminarea celor care nu beneficiază de aceleași șanse.   
 
Acest demers este sprijinit de peste 920 de semnatari și lista susținătorilor rămâne în continuare deschisă.  Petiția poate fi semnată AICI.