Ideea proiectului a fost conceputa in 2014, pentru a pune capat tacerii din spatiul public de la acel moment privind istoria sclaviei romilor din Romania si pentru a remedia lipsa de reprezentare a diversitatii experientelor rome. Proiectul a demarat in toamna anului 2015 si intr-un timp scurt a reusit sa ofere si sa dezvolte cu succes o platforma necesara pentru povesti rome nespuse si marginalizate.
 
Proiectul raspunde prin arta si cunoastere perioadei dificile pe care o traim, in care rasismul si xenofobia sunt in crestere in Romania si in Europa. Marginalizarii povestilor si istoriilor rome noi ii raspundem prin punerea in centru a persoanelor si experientelor rome. Astfel putem sa ascultam, sa aflam unii despre ceilalti, sa aflam despre istoria noastra si despre povestile culturilor noastre. Asadar in cadrul proiectului au fost organizate evenimente culturale si realizate materiale text si media: seara de basme rome, happening-uri artistice, spectacolul-lectura Marea Rusine, articole de cercetare privind sclavia romilor, culegere de basme rome online, precum si materiale foto si video disponibile  pe site-ul bilingv al proiectului: www.povestinespuse.eu
 
Seara de basme rome a fost un eveniment imedit care a oferit posibilitatea pentru prima data in Romania de a redescoperi farmecul si magia basmelor transmise oral din generatie in generatie, chiar de la Tanti Veta, povestitoarea noastra principala. O sala plina de copii si adulti de toate varstele, romi si ne-romi deopotriva, s-a bucurat si a aplaudat basmele pe care Tanti Veta ni le-a dat mai departe. O parte dintre basmele povestite de Tanti Veta se regasesc intr-o Culegere trilingva de basme rome disponibile online in romana, romani si engleza. 
 
Spectacolul-lectura Marea Rusine este prima piesa de teatru din Romania care abordeaza istoria sclaviei romilor din perspectiva si prin cuvintele unor artisti romi. Spectacolul Marea Rusine a avut premiera de mare succes in cadrul proiectului Povesti Nespuse, cu ocazia zilei de 20 februarie, Ziua dezrobirii romilor din Romania. A fost adusa pe scena o fila din istoria Romaniei care lipseste atat din manuale, cat si din mentalul colectiv si discutiile societatii contemporane. Piesa Marea Rusine graviteaza in jurul temei rusinii. O rusine istorica fata de un trecut neasumat, rusine personala fata de propria identitate si rusinea de a ne solidariza cu persoane de etnie roma din viata noastra. Rusine care este necesar sa fie confruntata, iar invitatiei noastre a raspuns o diversitate de spectatori, de toate varstele si din toate paturile sociale, care a umplut la capacitate maxima sala in care a avut loc reprezentatia noastra. 

Succesul de care au avut parte evenimentele organizate, desfasurate cu sala plina, precum Seara de basme rome si spectacolul-lectura Marea Rusine ne-a dat putere pentru a continua. Ne-am bucurat sa avem alaturi de noi presa nationala si internationala (radio, tv, presa scrisa si online), reprezentanti ai institutiilor statului si ai ambasadelor din Bucuresti, activisti romi si ne-romi si o diversitate de spectatori si sustinatori.

Povesti Nespuse va continua! Va invitam alaturi de noi pe 28 aprilie pentru lansarea in premiera a doua videoclipuri noi de promovare a initiativei Povesti Nespuse, pentru a primi cele mai noi materiale print de promovare a proiectului, pentru a ne afla planurile de viitor si pentru a ne mobiliza cu solidaritate, impreuna, pentru cunoasterea si promovarea povestilor si experientelor rome. 
 
Conferinta de incheiere a proiectului Povesti Nespuse-Untold Stories, joi, 28 aprilie, ora 15.00, Cafe Boheme (Strada Caderea Bastiliei Nr.11, Bucuresti). Pentru confirmari va rugam scrieti la adresa povestinespuse@romanobutiq.ro.