Asociația Politeia lansează www.cedrepturiam.ro, o platformă gândită ca sursă de informare și loc de organizare pentru problemele care apar la locul de muncă. Evenimentul de lansare va avea loc miercuri, 8 februarie 2023, de la orele 13:00, în Amfiteatrul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, unde vor participa membrii Asociației, elevi ai Colegiului, precum și activiști și jurnaliști implicați în proiect.

Informare și organizare
Componenta educațională a platformei este cea mai importantă: elevii vor deveni mai ușor cetățeni informați în domeniul drepturilor la locul de muncă. Din articole scrise de experți în domeniu vor afla care le sunt drepturile și, în plus, vor avea la dispoziție un instrument care le va permite să se organizeze pentru a-și susține cauza, realizând petiții și promovând, odată cu ele, mesajul pe care îl susțin.

Ce lipsește din discursul public
cedrepturiam.ro va fi un spațiu de discuție care va oferi un răspuns și o alternativă la modul în care se vorbește în general despre muncă, printr-o serie de articole care să aducă în prim-plan perspectiva angajatului, nu doar pe cea antreprenorială, atât de prezentă până acum în discursul public.

„Ieșim din școală și intrăm în câmpul muncii fără să știm ce este (dar și ce nu este) normal, legal și acceptabil să se întâmple la un loc de muncă. Această problemă se rezolvă dacă includem aceste elemente în educația de bază pe care o primim cu toții în anii de învățământ obligatoriu. Aceasta este o primă cauză pentru care vrem ca, prin această platformă, să coagulăm suportul publicului larg. Mai mult decât atât, ne dorim ca fiecare dintre tinerii care vor dori să promoveze o cauză să învețe de aici cum o poate face cât mai bine și să găsească pe www.cedrepturiam.ro un instrument simplu de folosit pentru a aduna sprijinul necesar.”, a declarat Mihai Vasile, președintele Asociației Politeia.

cedrepturiam.ro face parte din proiectului „Elevi activi = viitori cetățeni activi și lucrători respectați”, proiect care își propune să le ofere tinerilor cunoștințe de bază privind un aspect esențial al vieții lor de după absolvire: drepturile la locul de muncă.

Accesul la eveniment este gratuit pentru toți cei interesați, în limita locurilor disponibile, completând formularul de aici: https://forms.gle/1cVNtnMFxZDpAp2v9.
Event Facebook: https://www.facebook.com/events/2488541777990848

Locație: Amfiteatrul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, etajul 2, Bld. Regina Elisabeta nr. 48, sector 1, București.

Proiect derulat de Asociația Politeia în parteneriat cu Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru” Ciorogârla și Sindicatul IT Timișoara (SITT) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului îl reprezintă implicarea activă a tinerilor (elevi și studenți) într-o campanie națională de advocacy pentru a include în programa școlară elementele de educație privind drepturile la locul de muncă și pentru a asigura astfel o informare minimală a tinerilor înainte de pătrunderea pe piața muncii.

***

Despre Programul Active Citizens Fund România


Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre Politeia

Politeia este un ONG înființat în octombrie 2014 cu scopul de a contribui la îmbunătățirea educației în România. Politeia reprezintă o încercare de a înțelege problemele educației din România și de a oferi un sprijin celor care doresc să descopere și să se dezvolte independent.