În perioada 15-31 ianuarie 2023 intrarea Casei Filipescu-Cesianu (Muzeul Municipiului București) de pe Calea Victoriei 151 va găzdui expoziția interactivă și incluzivă ROMÂNI DE POVESTE. Lansarea va avea loc duminică, 15 ianuarie, ora 11.00, în prezența actriței Monica Davidescu și va consta într-un atelier pentru copii cu și fără deficiență de auz care vor avea ocazia să descopere povestea a 18 români excepționali care au pus țara noastră pe harta lumii.

„Români de poveste” este o colecție de povești și resurse educative care face parte din seria pe care echipa #AFostOdata o îmbogățește permanent. Colecția se adresează tuturor copiilor de vârste mai mari și mai mici, ba chiar și adulților care vor să afle mai multe despre oamenii cu realizări remarcabile în muzică, literatură, pictură, sport, istorie.

Poveștile pot fi accesate gratuit pe site în format audio și în limba semnelor române aici: https://afostodata.ro/romani-de-poveste/, iar conținutul audio original poate fi ascultat și pe Spotify sau iTunes. În același timp, copiii pot completa online quiz-uri interactive cu informații de tipul Știați că? Să ținem minte, Fun Facts.

În plus, toți vizitatorii Casei Filipescu-Cesianu și trecătorii care străbat Calea Victoriei 151 vor putea scana cu ajutorul telefonului mobil un QR code și vor putea descoperi poveștile celor 18 români de poveste: Aurel Vlaicu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, George Enescu, I.L. Caragiale, Ecaterina Teodoroiu, Henri Coandă, Nadia Comăneci, Ion Creangă, Sofia Nădejde, Smaranda Brăescu, Constantin Brâncuși, Ana Maria Brânză, Hariclea Darclée, Alexandru Ioan Cuza și Ștefan cel Mare.

Abordând noi tehnologii și aducând la suprafață povești mai puțin știute despre acești români excepționali, expoziția este o realizare dinamică a unor întâmplări de viață, a unor contexte sociale și istorice, precum și a unor trăsături de caracter. Echipa își propune o abordare modernă pentru copii, profesori, părinți care, în felul acesta, împreună, pot descoperi ce înseamnă Zilele Culturii Naționale.

„Români de poveste înseamnă o expoziție vizibilă și incluzivă în centrul Bucureștiului, dar și un conținut online sustenabil care poate fi accesat de mai multe generații de copii în toată țara, la școală și acasă. Prin poveste, artă vizuală și tehnologie, dincolo de informațiile didactice cu care suntem obișnuiți, vom descoperi întâmplări fascinante care pot servi drept model și inspirație. Credem în puterea poveștilor de a-i face pe cei mici să descopere România și valorile naționale, alături de părinți și de întreaga familie”, spune Măriuca Mihăilescu, inițiatoarea proiectului.

Din echipa care dă viață acestui proiect fac parte Dan Creța (lectură), Adriana Dănilă (ilustrații), Alina Ștefania Dinu (interpretare LSR), Andra Cărbunaru (povestitor) și Valentin Eduard Panduru (ilustrație sonoră).

Duminică, 15 ianuarie, ora 11, echipa #aFostOdata invită copiii în mansarda Casei Filipescu-Cesianu (Muzeul Municipiului București, Calea Victoriei 151) la un atelier gratuit în care, alături de actrița Monica Davidescu (Teatrul Național I.L. Caragiale), vor descoperi prin joc o mulțime de informații despre cultura națională.

Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii prin programul Ziua Culturii Naționale și este implementat de Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.

***

Despre Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture


Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture are ca misiune producerea de conținut de calitate într-o manieră modernă și digitală, promovând diversitatea și incluziunea pentru toți copiii. Din 2018 echipa dezvoltă afostodata.ro, un concept unic în România, care conține povești, podcast-uri, fișe de lucru și quiz-uri interactive, în formate audio și video (limba semnelor). Platforma este omologată ca mijloc de învățare de Ministerul Educației pentru învățământul primar și gimnazial special și de masă – nr. 25.894/I/ 12.03.2020 (Școala de povești). În ultimii ani, poveștile audio tip podcast au fost nominalizate la Best Branded Podcasts Webstock și se află în top 10 serii pe Spotify Romania Society and Culture.

Detalii: https://afostodata.ro/despre-noi-despre/