Cu aceasta ocazie, organizatorii anunta parteneriatul cu cei care vor „alimenta” cu lumina festivalul AMURAL – Euro Educational – EDU si 360Revolution. Cele doua companii care realizeaza infrastructura celor mai mari spectacole de arta si entertainment din tara au inteles importanta momentului si au decis sa sprijine festivalul inca de la prima editie cu tot ce este nevoie pentru ca artistii video sa se poata manifesta.
 
„Pentru EDU (Euro Educational Brasov) este o onoare faptul ca poate sprijini festivalul AMURAL si miscarea artistica nationala cu solutii tehnice (echipamente de proiectie, lumini si sunet) in demersul de a da culoare la propriu si la figurat Brasovului in drumul sau spre Capitala Culturala Europeana.” – Razvan Vasilescu, director-general EDU.
 
„Un festival de dimensiunea celui pe care il propunem Brasovului si intregii tari la inceputul lunii septembrie nu putea exista fara un parteneriat solid cu o companie puternica intr-un domeniu totusi nou. Aceasta misiune aproape imposibila a fost indeplinita si astazi avem AMURAL powered by EDU & 360Revolution.” – Razvan Pascu, coordonator AMURAL.
 
Tot cu aceasta ocazie, organizatorii festivalului lanseaza Manifestul AMURAL, o declaratie de intentie cu privire la viitorul artei contemporane si relatia oamenilor cu creatia artistica.
 
„Arta s-a schimbat cu viteza istoriei. A rupt streangul de care atarna pe pereti alb-sterili si, navalind prin gift shop, a evadat din muzee. Arta a iesit in strada si refuza sa plece, sa ne lase in pace, in apatie, in puful nostru de zi cu zi.
Apoi s-a lasat taiata si atarnata pe ziduri virtuale sub forma de #arta, pentru a provoca, demitiza, destabiliza gandirea si privirea, realul si adevarul. Arta s-a digitalizat, s-a demonetizat, s-a democratizat.”
 
Festivalul se bucura de implicarea a peste 35 de artisti romani:
 
Astfel, la sectiunea video-mapping (coordonata de artista Aural Eye) vor fi prezenti si conectati la proiectoare: obisnuitul VJ al scenei de muzica electronica Cote Visuals, dar si artistul cunoscut pentru colaborarea cu Silent Strike – Dan Basu, alaturi de Alin Lepadatu, Mihai Matei Visuals, Inkspektive, Schultz, Pink Alien, Rhmio, Vloop. Proiectiile se vor face pe Zidul Cetatii, Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru, pe coroanele copacilor si in alte locuri surpriza.
 
Pentru instalatii de lumina colectivul Laborazon a adunat peste 10 lucrari ce vor fi expuse in padurea de Dupa Ziduri, printre care si una realizata de Asociatia de Servicii Sociale SCUT Brasov numita „Aparente”. Cateva dintre ele sunt – Holo-piramida, o piramida ce contine o holograma a unui turn in miniatura, Masa Tactila – o masa ce isi schimba materialitatea de la apa la retele interconectate, Podeaua Interactiva – pe care se poate juca fotbal cu obiecte virtuale, Mega-Lamp, Inimi etc.
 
Expozitia de ilustratie din Turnul Alb curatoriata de artista Alina Marinescu, expozitia de fotografie din Turnul Negru, coordonata de Alina Floroi si cea de design din Poarta Ecaterina - realizata cu lucrari de la editia din mai a festivalului Romanian Design Week - pregatesc lucrarile pentru vernisajele din 4 septembrie.

Vizitatorii vor putea vedea fotografii de Mihai Barabancea, Lucian Bran, Mihai Neon, Mihai Sovaiala. Printre ilustratorii prezenti se vor numara Kitra, Alina Marinescu, Ilinca Seda. Si tot Kitra va realiza un experiment inedit, o incurcisare a ilustratiei cu proiectiile video. ArtMURAL se va numi proiectia live a picturii murale efemere ce va asterne pentru doar cateva ore pe zidul medieval, altfel imposibil de pictat.
 
Pictura murala permanenta va fi realizata pe zidul vechiului si ruinatului Cinematograf Popular. Pentru aceasta lucrare ce va ramane marturie a festivalului isi vor uni fortele Pisica Patrata, Irlo si RobertObert
 
Totodata, organizatorii anunta inca deschisa oportunitatea pentru artistii interesati sa participe cu lucrari pentru expozitia de ilustratie si cea de design.
In programul deosebit de divers, vor avea loc si evenimente ludice, menite sa ne aminteasca faptul ca tehnologia ofera doar mijloacele, iar noi ramanem creatorii, indiferent de vremuri.
- GIF Festival este o expozitie-eveniment ce aduce in afara mediului online faimoasele animatii repetitive. Acestea vor fi realizate de artisti ilustratori si vor fi afisate pe tabletele oferite de Allview.
- DiaFilm Festival va aduce povestile analogice ale copilariei derulate in acelasi timp pe diafilm si pe vinil, oferind audientei o dubla povestire. 
 
Doua cinematografe vor strajui festivalul la cele doua capete: inspre Livada Postei, la Cinematograful Popular, vor rula filmele aduse de Cinemateca Brasov, iar la Poarta Ecaterina animatii.
 
Fiecare seara se va incheia apoteotic in poiana de la baza Turnului Negru cu cate un concert insotit in permanenta de proiectii video.

Faimosul proiect audio-video al lui Silent Strike si Dan Basu va tine capul de afis vineri. Li se vor alatura Danaga, artistul clujean mult asteptat la Brasov si brasovenii RoundSound in deschidere. Seara de sambata va fi dedicata muzicii tehno alaturi de Moduler si crew-ul sau din Bucuresti. Duminica va fi a brasovenilor, cu Silver Mountain, Nemo si Grand la butoane.
 
Nu in ultimul rand, Visual Poetry coordonat de Robert Elekes reprezinta un experiment de a face poezia multi-senzoriala. In cadrul festivalului, Andra Rotaru, Chill Pill, Andrei Dosa, Vlad Dragoi si Robert G. Elekes vor impinge poezia, cu ajutorul muzicii si artelor vizuale, mai aproape de noi si peste limitele ei contemporane.
 
Pentru mai multe detalii, urmariti site-ul amural.ro si pagina de Facebook a evenimentului facebook.com/amuralfestival
 
*** 
AMURAL – Festival vizual Dupa Ziduri este o initiativa privata a unui grup de tineri creativi originari din Brasov. Miza lor este de a conecta orasul cu cele mai noi si mai spectaculoase manifestari artistice, propunand un festival cultural de dimensiune europeana ce aduce impreuna arta alaturi de cele mai noi forme de creatie si tehnologie care sa transforme orasul in centrul cultural regional si national pe care si-l doresc atat brasovenii, cat si vizitatorii.
 
Echipa AMURAL multumeste tuturor sustinatorilor pentru increderea de a se fi alaturat acestei initiative private, demonstrand ca lucrurile facute pentru valorizarea unei comunitati ne unesc:
 
Alaturi de Euro Educational si 360Revolution, au aderat la demersul nostru parteneri foarte importanti ce ne-au devenit prieteni – Allview, Digital Brain, Kronwell, Grolsch, Aqua Carpatica, CarpaTour si Bixel.
 
Multumiri partenerilor nostri Primaria Municipiului Brasov, Agentia Metropolitana Brasov, Cercetasii Romaniei, Ordinul Arhitectilor, Universitatea Transilvania, Biblioteca Judeteana, Casa Muresenilor, Laborazon, Romanian Design Week, Cinemateca Brasov, Artessentia, RATBv.
 
Multumiri sponsorilor: Tipografia, Condrex, Bistro de l’Arte, Mikim, Casa Hirscher, Freya Production, Ninebot, Hof Café, Kismet Dao.
 
Multumiri partenerilor media: Digi24, Agerpress, ziare.ro, Zile si Nopti, 24FUN, Igloo, The Institute, Think Outside the Box, Sub25, Romania Pozitiva.