Șase povești de prins în piept despre iubire, gata de citit și ascultat în căști ca podcast. Șase reportaje și eseuri care să ne aducă mai aproape de ceilalți într-o vreme tulbure. Asociația Frilensăr a lansat „Aproape”, un proiect cultural multimedia care explorează conceptul iubirii sub forma unor materiale jurnalistice și podcast, care la final vor prinde viață printr-o expoziție de artă vizuală. 
 
„Aproape” este un proiect pornit de la nevoia de conexiune. A fost conceput în mijlocul carantinei când tot mai mulți oameni trăiau tot mai distanți unii față de ceilalți într-o societate îmbibată de neîncredere și frică, cu teama născută din sentimentul izolării.
 
„Trăim într-o perioadă și societate în care încrederea este fragilă, iar înțelegerea și empatia sunt mai degrabă oferite doar celor din „tribul” nostru, fie că sunt familia biologică sau prieteni. Tindem să gândim strict pentru grupul apropiat și pierdem perspectiva de ansamblu. Interdependența dintre noi este ignorată și adesea sabotată. Prin „Aproape” vrem să aducem oamenii mai aproape de realitățile și viețile pe care nu le văd. Deși nu este neapărat nișat pe partea de dezvoltare personală/emoțională, acesta este un substrat fiindcă ne dorim ca măcar pentru câteva minute publicul să-și chestioneze modul în care simte și manifestă iubirea în relațiile cu lumile sale interioare și exterioare. „Aproape” își propune să atingă un punct nevralgic, dar într-un mod blând, dintr-un loc de compasiune pentru că suntem destul de polarizați. Vrem să aducem intimitățile și vulnerabilitățile noastre în prim plan pentru a ne readuce aminte că nevoile noastre de bază sunt extrem de similare, de la siguranță corporală, administrativă, locativă și cea a sănătății, la libertatea de învățare, dezvoltare și exprimare.” a declarat Ruxandra Pătrașcu Maian, co-fondatoare a proiectului.
 
Un proiect multimedia care intersectează jurnalismul cu teatrul și artele vizuale.
Poveștile se agață de emoțiile noastre și ne ajută să empatizăm cu realitățile celor din jur. Echipa „Aproape” a creat o platformă multimedia care explorează iubirea prin experiențele de viață ale oamenilor obișnuiți de lângă noi pentru a vedea cum înțeleg și trăiesc ei iubirea în lumile lor exterioare și interioare. Este un manifest care explorează diferite forme de iubire, de la iubirea față de sine sau dragostea pentru locul de apartenență până la iubirea de cuplu sau cum învățăm să iubim după despărțire. Astfel, fiecare dintre cele șase povești redate prin intermediul unui reportaj sau eseu personal, abordează conceptul iubirii dintr-o perspectivă diferită. 
 
Odată finalizate, fiecărei povești scrise de jurnaliști i-a fost atribuit un univers sonor cu ajutorul unei echipe de actori ce a reușit să transforme totul într-un podcast.
 
Etapa finală a proiectului presupune o selecție de tineri între 14 - 20 de ani, care au șansa de a se exprima vizual. Cei aleși vor reinterpreta vizual câte o poveste, creația urmând să fie expusă în cadrul unei expoziții, într-un format fizic sau virtual, ținând cont de contextul epidemiologic. La final, fiecare va primi o bursă în valoare de 1,000 de lei. Pentru înscriere este necesară completarea formularului.
 
Platforma „Aproape” poate fi accesată aici sau pe pagina de Facebook. Podcastul poate fi accesat și pe Spotify, Apple Music/Podcast/TuneIn, Podbean, Castbox sau SoundCloud.
 
„Aproape” este parte din proiectul cultural INTRO, co-finanțat de AFCN și implementat de asociația culturală Frilensăr.ro împreună cu Inclusiv.ro.