Cei 11 artiști invitați la a treia ediție a Festivalul JazzUP Sea fac parte din tânăra generație de muzicieni români, fiind deja muzicieni premiați și experimentați pe care publicul de jazz îi cunoaște.
 
Festivalului JazzUP Sea, organizat de Asociația CultArt și finanțat de Primăria Municipiului Constanța, va avea loc în perioada 26-29 august 2021, în orașul Constanța și stațiunea Mamaia. 
 
„O diversitate impresionantă de instrumente, unsprezece artiști, momente experimentale și nenumărate emoții pe care uneori le poate crea doar muzica – iată ce vă propun în a treia ediție a Festivalului JazzUP Sea!” – a declarat Valentin Ștefan Ștefăniță, președintele Asociației CultArt și directorul JazzUP Sea Festival.
 
Toate cele patru concerte vor fi transmise LIVE pe pagina de facebook JazzUP și pe contul YouTube JazzUP.
 
„Muzicienii acestei ediții sunt educați atât în țară, cât și în afara ei, fiind într-o legătură constantă cu străinătatea. Ei reprezintă «The New School», oameni care merită să apară pe scenă, care au energie și lucruri de spus, artiști pe care publicul trebuie să îi cunoască.”, a declarat Sabin Laviniu Penea, Directorul Artistic al acestui festival.
 
Violonistul Sabin Laviniu Penea este un muzician curios și versatil, experiențele sale muzicale cuprinzând muzica clasică, jazzul, rockul, muzica electronică, în calitate de violonist solo, lider de ansamblu sau orchestrator. Este câștigătorul Premiului I la Concursul Internațional de Muzică Kreutzer, desfășurat în august 2021 la Liège, Belgia. A făcut parte din ansambluri ca Solartis Quartet (vioara 1), Young Famous Orchestra (concert-maestru) și ansamblul de muzică veche „Anton Pann Ensemble”, unde activează în continuare.
 
Primul concert, „Front de Mer”, programat joi, 26 august, ora 19:00, la Muzeul de Artă, include un repertoriu de muzică clasică, iar Sabin Laviniu Penea va interpreta lucrările din program alături de pianista Eliza Gabriela Puchianu și de violoncelistul Eduard Zecheru, doi muzicieni excelenți, educați în Elveția, Irlanda și SUA, specializați în muzica de cameră. Ei vor explora muzica începutului de secol XX, atunci când Constanța era un oraș-stațiune cosmopolit, iar Cazinoul se afla în plină glorie. Muzica acestui concert va purta publicul peste tot, din America până în Rusia, dar nu vor lipsi nici compozițiile marelui George Enescu, un tânăr genial, în afirmare în acele vremuri.
 
Al doilea concert, intitulat „Bon Ton”, va avea loc vineri, 27 august, ora 19:00, în Piațeta Cazinoului Constanța, și va reprezenta o privire către muzica jazz și de inspirație jazz din prima jumătate a secolului XX, prin intermediul vocii calde și rafinate a Vioricăi Pintilie și a unui trio de jazz format din contrabasistul Michael Acker, pianistul Cătălin Răducanu și violonistul Sabin Laviniu Penea. Programul va conține compoziții americane și braziliene, dar și piese care aparțin ramurii franceze a jazzului, propunând o explorare a unor sonorități discrete și de mare încărcătură emoțională.
 
Concertul „Tower of Babel”, de sâmbătă, 28 august, ora 19:00, din Piața Ovidiu, propune publicului reunirea a două limbaje muzicale diferite, într-un melanj cameleonic. Pe de o parte, vor fi instrumente tradiționale precum lăuta persană, numită și oud, cobza românească, vioară și percuție traditională europeană și orientală precum cajon, bendir, darbuka, cinele, iar pe altă parte, instrumente moderne precum bass electric cu efecte, pian electric și saxofon. 

Repertoriul ales e format din muzică veche de pe trei continente și compoziții de autor, aduse în modernitate și reinterpretate într-o formă actuală. Acestea vor fi interpretate de măiestrie de Alex Arcuș (saxofon, caval, flaut), Ghassan Bouz (percuție), Alexandru Stoica (oud & cobză), Sabin Laviniu Penea (vioară) și Michael Acker (electric bass).
 
Ultimul concert al festivalului, programat duminică, 29 august, ora 19:00, pe faleza Cazinoului Mamaia, este intitulat „Rumble & The Jungle" și va constitui un experiment complet, o tentativă de a privi provocarea de a integra un spectacol de jazz în Mamaia (stațiunea cunoscută mai mult pentru festivaluri de Electronic Dance Music și care alegorice), într-un mod jucăuș și creativ.
Acest concert, susținut de Sabin Laviniu Penea (vioară), Albert Tajti (keyboards) și
Tavi Scurtu (drum machine & electronics), va fi o sesiune de creație de beaturi și laitmotive cu ajutorul unui drum-machine și a unor synthuri, peste care vor fi însăilate solouri la keyboards și vioară electrică cu efecte.
 
„Am decis să integrăm libertatea de a crea forme și teme specifice jazzului într-un context electronic, să nu înotăm împotriva curentului general, ci să curgem cu el! Fiecare concert e legat de celălalt, deci cred că experiența completă poate fi atinsă doar dacă veți lua parte la toate cele patru concerte. Eu mi-aș elibera agenda, dacă aș fi în locul vostru!”, a adăugat Sabin Laviniu Penea.
 
Intrarea la concertul de la Muzeul de Artă este liberă, dar se face în baza unei rezervări și a confirmării acesteia la adresa de e-mail rezervari@jazzup.ro sau la 0768.300.600.
 
Accesul la cele trei concertele din perioada 27-29 august este liber și nu necesită rezervare.
 
Mai multe informații despre acest festival pe https://jazzup.ro/, pe pagina de Facebook JazzUP și pe contul de Instagram jazzup_official.
 
***
Despre CultArt
Asociația CultArt și proiectul JazzUP au fost create în anul 2018, fiind fundamentate pe experiența de peste 12 ani a organizării festivalurilor și concertelor de muzică clasică. JazzUP reunește proiectele JazzUP Sea, JazzUP Casino, JazzUP Castel și JazzUP Party.

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Constanța. 
Valoarea totală a proiectului este de 276.000 lei.
 
Sponsori principali: Monsson Trading, Orchid, ZOISS home design, Pop Cola, Vitamin Aqua
Sponsori: Aqua Azur, Vinero, Kalapod, Sushi Time, Mădălina Mocanu Design
Parteneri: SoNoRo Events, Muzeul de Artă Constanța, Euro Gifts
Parteneri media: MAGIC FM, Zile și Nopți, Zeppelin, IQads.ro, Aiciastat.ro, Flawless.ro, GoNEXT.ro, CTnews.ro