Centrul de Artă Aluniș organizează duminică, 12 noiembrie, începând cu ora 15:00, conferința "Arte Feminine: Tradiție, Transformare și Întrunire în Ruralul Românesc", un eveniment care își propune să facă o incursiune în istoria artelor feminine și a modului în care acestea au modelat și continuă să schimbe mediul rural din România. Conferința este susținută de Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, autor, cercetător și Doina Ciobanu, doctor în istorie veche, cercetător în etno-arheologie și se adresează localnicilor și tuturor pasionaților de istorie, artă și frumos, intrarea fiind liberă.

 

La eveniment va participa și va lua cuvântul Aurora Liiceanu. În vârstă de 82 de ani, celebrul doctor în psihologie, autor și cercetător român va vorbi despre evoluția femeii din punct de vedere socio-cultural de-a lungul ultimelor decenii, subiect abordat cu precădere și în cărțile și aparițiile sale media. De asemenea, conferința va fi susținută și de Doina Ciobanu – doctor în istorie veche și cercetător etno-arheologie, care va face o explorare captivantă în istoria artelor și tradițiilor feminine, din care vom afla importanța păstrării lor, dar și cum arată ele în zilele noastre: grupuri de Facebook, șezători moderne, ateliere cu tinerii.

 

De asemenea, vor fi invitate localnice care păstrează tradiția țesutului și a cusutului, care vor povesti motive, izvoade și canoane străvechi în țesut și cusut, făcând o adevărată incursiune în timp către vremuri străvechi în care meșteșugurile, arta și tradiția ocupau un loc important în viața satului și nu numai.

 

Printre temele de interes care vor fi abordate în cadrul conferinței Arte Feminine: Tradiție, Transformare și Întrunire în Ruralul Românesc se numără:

 

·                Introducere și Context Istoric: Rolul și statutul femeilor în comunitățile rurale din România și influența schimbărilor socio-economice și culturale de-a lungul istoriei asupra modului în care arta feminină s-a dezvoltat;

·                Arta Feminină în Tradiție: Importanța și semnificația artelor feminine tradiționale în cadrul comunităților rurale. Semnificația lor în context cultural, social și spiritual.

·                Arta ca Mijloc de Transformare: Cum a contribuit expresia artistică feminină la transformarea comunităților rurale și la dezvoltarea individului. Cum a ajutat arta să transmită mesaje, să creeze schimbări sociale și să consolideze identitatea culturală.

·                Întrunire și Solidaritate: Cum a adunat și încă adună arta feminină femeile din mediul rural, contribuind la solidaritate și schimbul de cunoștințe. Cum a contribuit aceasta la construirea și întărirea comunității în mediul rural și cum s-a tradus acest impact în viața de zi cu zi a oamenilor.
 

Conferința Arte Feminine: Tradiție, Transformare și Întrunire în Ruralul Românesc face parte dintr-o serie de manifestări culturale din cadrul “Țesem legături”, un proiect de cercetare, documentare și revitalizare a tradiției prelucrării lânii pe Valea Buzăului ca premisă pentru crearea unui brand cultural local, impulsionarea turismului responsabil în zonă și conservarea moștenirii culturale locale pentru generațiile următoare. 

 

Pentru mai multe informații despre conferință, vă rugăm să accesați https://www.alunisart.ro/tesem-legaturi 

 

***

 

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”.

„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”

 

https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRROficial