În premieră, Bienala Art Encounters 2023 va avea o extensie artistică în cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană din București


Considerată un reper internațional în rândul evenimentelor de artă contemporană pe axa Viena–Istanbul, Bienala Art Encounters 2023, parte din programul cultural “Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii” se va deschide publicului pe 19 mai la Timișoara.

Bienala Art Encounters este un eveniment fanion al Fundației Art Encounters, ajungând anul acesta la a cincea ediție și continuându-și misiunea strategică de a crea un punct de întâlnire și intersecție creativă între arta contemporană românească și cea internațională, reunind atât artiști recunoscuți la nivel internațional, cât și tineri artiști aflați la început de carieră.

„Bienala Art Encounters nu doar a unit comunitatea în jurul artei, dar a și repoziționat Timișoara pe harta culturală internațională și ne-a plasat în avangardă. Expozițiile de la Timișoara rivalizează cu oferta culturală a marilor orașe ale lumii. Anul acesta, când Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, Bienala are o semnificație și mai profundă pentru viața orașului, fiind un magnet de creativitate care atrage public și vizitatori. De altfel, Bienala are cea mai consistentă finanțare de la bugetul local din cele peste 1.000 de evenimente culturale înscrise în programul Capitalei, Municipiul Timișoara fiind finanțatorul principal al evenimentului”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Curatoriată de Adrian Notz, membru activ în cadrul centrului de inteligenţă artificială de la Swiss Federal Institute of Technology Zurich, ediția din acest an a Bienalei Art Encounters se intitulează sugestiv My Rhino Is Not a Myth. art science fictions, și explorează relația dintre tehnologie, inovație și artă.

Evenimentul se va desfășura în perioada 19 mai – 16 iulie 2023 în 9 spații din Timișoara care se integrează într-un circuit artistic inedit. Anul acesta, Bienala Art Encounters aduce împreună peste 60 artiști din 21 țări, dintre care 13 cu noi lucrări, special concepute pentru acest eveniment.

„Această a cincea ediție a Bienalei Art Encounters reprezintă un moment foarte important pentru noi deoarece continuă câteva dintre trăsăturile definitorii ale identității Bienalei de până acum, precum susținerea de noi producții de artă, încurajarea tinerelor generații de artiști din România și din regiune, inspirația preluată din orașul Timișoara, utilizarea spațiilor neconvenționale, parteneriatele locale, naționale și internaționale, medierea culturală ca un nucleu de bază al eforturilor noastre, adăugând la acestea o nouă perspectivă curatorială asupra împletirii artei cu știința, a cercetării artistice astăzi și a formelor de tip artist-run-space care s-au dezvoltat – deloc întâmplător – la Timișoara. Acestea au contribuit la dinamica extraordinară a artei în acest oraș și continuă să creeze structurile de sprijin de care avem atât de multă nevoie”, a detaliat Diana Marincu, directoarea artistică a fundației.

Fundația Art Encounters și Muzeul Național de Artă Contemporană anunță în premieră expoziția–satelit Black Cloud a renumitului artist mexican Carlos Amorales. Instalația Black Cloud va putea fi admirată mai întâi la Timișoara, în interiorul unui tramvai personalizat, apoi în cadrul expoziției-satelit organizată în parteneriat cu MNAC, ce va fi deschisă publicului pe 25 mai până în luna septembrie 2023. Lucrarea Black Cloud este inspirată de lunga migrație anuală de circa 4.000 de km, din America de Nord către Mexic, a uneia din cele mai mari și spectaculoase lepidoptere oferite de natură: Fluturele Monarh. Concepute ca o invazie de masă a spațiului muzeal de către treizeci de specii diferite de fluturi și molii, aceste decupaje suspendate din hârtie neagră se constituie într-un foarte delicat și suprarealist montaj.

„Salutăm parteneriatul cu Fundația Art Encounters, o instituție unică în peisajul cultural din România, prin acest prim proiect comun, derulat în cadrul Bienalei Art Encounters 2023 – inserția expoziției-satelit a lui Carlos Amorales la MNAC, în Sala de Marmură. Asocierea cu inițiative din alte centre culturale, ca prestigioasa Bienală din Timișoara, este parte din politica Muzeului de a-și extinde activitatea la nivel național, în diferite formate relevante, precum și de a întări, prin exemple de bună practică, axa public-privat în dezvoltarea programelor culturale”, a declarat Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană al României.

Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO și TAZZ.

Lista de artiști invitați în cadrul acestei ediții este următoarea: Nora Al-Badri, Carlos Amorales, Korakrit Arunanondchai, Zheng BO, Floriama Cândea *, Anetta Mona Chisa *, Alina Cioară *, Ioana Cîrlig, Giulia Crețulescu, CROSSLUCID, András Cséfalvay & Lukáš Likavčan, Chiril Cucu, Maren Dagny Juell, Stoyan Dechev, Rohini Devasher, Megan Dominescu, Nika Dubrovsky, Albrecht Dürer, Arantxa Etcheverria, Constantin Flondor, Kata Geibl *, Anna Godzina, Liat Grayver & Marcus Nebe, Veronika Hapchenko, Libby Heaney, Eugène Ionesco, IRWIN, Maren Dagny Juell *, Zhanna Kadyrova, Hortensia Mi Kafchin, Patricia Kaliczka, Knowbotiq, Natasa Kokic, Alicja Kwade, Kazimir Malevich, Sakib Rahman Mizanur *, Gregor Mobius, Sebastian Moldovan *, Farah Mulla, Anca Munteanu Rimnic, Ciprian Mureșan, Museum of Antiquities, Sahil Naik *, Maria Nalbantova, Janiv Oron, Christodoulos Panayiotou, Katarina Petrović *, Pushpamala N, Cristian Răduță, Aparna Rao & Søren Pors, Tabita Rezaire, Naomi Rincón Gallardo, Pipilotti Rist, Dimitar Solakov *, Christopher Kulendran

Thomas, Saša Tkacenko, Kata Tranker, Vitto Valentinov, Mihaela Vasiliu (Chlorys), Sorina Vazelina *, Christian Waldvogel, Karin Sander. Artiștii cu mențiuni propun lucrări nou comisionate.

***

Fundația Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, este activă din 2015, având un program constant de expoziții, rezidențe, mediere și publicații. Misiunea sa este de a stimula dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, oferind un model instituțional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal în contribuția la scena artistică internațională. Fundația își desfășoară activitatea pe următoarele axe principale: organizarea Bienalei Art Encounters de la Timișoara și programul expozițional organizat în spațiul permanent al acesteia din oraș sau în alte locuri; promovarea educației și dezvoltarea publicului prin programe publice; dezvoltarea unei serii de rezidențe artistice și curatoriale care contribuie la extinderea colaborărilor instituționale la nivel internațional.

Muzeul Național de Artă Contemporană are misiunea să ofere un mediu relevant și stimulant pentru explorarea artei contemporane, să promoveze dialogul intra-comunitar și să pună cultura vizuală contemporană din România în context internațional. Muzeul este o instituție care desfășoară activități ample de cercetare, mediere, comunicare și punere în relație a unor fenomene artistice contemporane cu publicul larg, creând un cadru flexibil pentru cele mai diverse manifestări și proiecte din zona culturală românească.