Building Stories a început in 2014, cu o expoziție interactivă de fotografie organizată de Asociația Rhabillage, unde 7 fotografi au fost invitați să expună câte o imagine ca debut de poveste, iar participanții la eveniment au contribuit la continuarea firului narativ prin desenarea directă pe suportul fotografic. Conceptul are la bază jocul lansat în cadrul săptămânii Școala Altfel, din 2013, eveniment coordonat de Asociația De-a Arhitectura, unde, în încercarea de a explica unui grup de elevi de clasa a III-a producția de patrimoniu urban, un carton alb a fost distribuit în sală, cu rugămintea ca fiecare elev să deseneze un element preferat din oraș și să transmită desenul mai departe pentru a fi completat cu alte piese urbane de ceilalți colegi. Imaginea rezultată a fost, asemenea orașului, povestea tuturor. 
 
In 2015, Building Stories a luat forma unei cărți concept despre arhitectura sustenabilă în limbaj accesibil copiilor, un produs realizat de D3SIGNbox Creative. Povestea explorează în mod creativ forme integrative de tranziție a patrimoniului între trecut, prezent și viitor. Astăzi, ni se alătură colegii de la In-Dialog care continuă acest discurs prin prisma unei instalații de artă digitală interactivă, The Hive, o simulare a unei colonii vii din interiorul unui ecosistem imaginar.
 
Depășind barierele convenționale dintre discipline, roluri și audiențe, Building Stories angrenează dialoguri atipice ce provoacă percepțiile personale asupra politicilor societale. Încărcat de emoționalitate, jocul creativ explorează gestul artistic ca instrument comunitar pentru creștere. 

--
Building Stories - expoziție interactivă de fotografie
Loredana BRUMĂ, Samuel W.F. ONN, Șerban SCRIECIU, Cătălina VĂRZARU
4 prieteni fotografi au răspuns invitației noastre de a-și pune la dispozitie creațiile, reprezentări ale mediului construit, pentru a da startul poveștii la care vom contribui cu toții prin desene libere, spontane, cât mai creative, menite a îmbogăți conținutul existent.

The Hive - instalație interactivă de artă digitală
Călin Segal, Tiffany Attali, Codin Segal
Pe fondul unui peisaj suprarealist, inspirat din evenimentele geopolitice actuale, instalația explorează, ca o formă de auto-critică, emoții de incertitudine, confuzie și nemulțumire prezente în imaginația colectivă a timpurilor noastre. Scenele ce compun acest ținut imaginar fac trimitere la nemulțumiri populare, instabilități politice și tehno-utopii. Prin intermediul dispozitivelor interactive, observatorul poate să exploreze, să analizeze referințele din spatele fiecărui cadru și să canalizeze percepția perspectivei de ansamblu.

Building Stories - atelier de carte concept 
Loredana BRUMĂ, Monica MAURER 
Secțiunea introductivă a atelierului prezintă șantierul din spatele productiei cărții Building Stories ce aprofundează tema arhitecturii sustenabile în limbaj accesibil copiilor. Sunt scuturate de praf și scoase la lumină fragmentele ce țin de construcția firului narativ, creația și producția desenelor grafice, definirea detaliilor de tipărire, principiile de comunicare. Astfel, publicul poate arunca o privire indiscretă asupra detaliilor intime ale procesului creativ și se poate inspira pentru experimentul propus în partea a doua: realizarea ad-hoc a unei schițe pentru o carte producție proprie.

Ecolovilles - orașele viitorului - prezentare machete
elevii clasei a IV-a ai Liceului Francez „Anna de Noailles” din București 
arh. îndrumători: Tudor Aostăcioae, Mihai Munteanu, Roxana Penişoara-Pîrvu 
prof. înv. primar : Karine Leroux, Stephanie Dridi

În perioada oct. 2018 – ian. 2019, elevii clasei a IV-a ai Liceului Francez „Anna de Noailles” din București au participat la o serie de ateliere consecutive care au avut ca obiectiv imaginarea orașului viitorului din perspectiva dezvoltării durabile. Atelierele, inspirate din curricula programului „De-a arhitectura în orașul meu”, au fost comasate și readaptate, pentru a fi integrate în programa școlară, în cadrul cursului de Arte. Timp de 9 săptămâni, copiii au fost ghidați într-o călătorie fascinantă care s-a finalizat cu realizarea unei machete a „orașului viitorului”, construită la scara unui omuleț LEGO. 

***
boXstUdio este un mediu de lucru deschis ce aduce împreună proiecte interdisciplinare axate pe design integrativ, producție multimedia și dezvoltarea de abilități soft.
 
Asociația Rhabillage este o organizație non-guvernamentală ce utilizează instrumente specifice artelor contemporane pentru a traduce proiecte de cercetare istorică în experiențe accesibile comunităților viitoare. Activitățile sale se concentrează asupra integrării patrimoniului cultural în procesul de dezvoltare urbană și vizează generarea de noi domenii de studiu prin fuzionarea de cooperări trans-sectoriale. 
 
In-Dialog este un studio de artă digitală româno-francez care dezvoltă instrumente și instalații pentru experiențe imersive ce chestionează rolul oamenilor într-o societate digitală. Utilizarea sistemelor interactive poziționează publicul în centrul procesului cu scopul de a studia modul în care interacționăm și percepem mediul nostru.
 
D3SIGNbox este un hub creativ fondat pe cei trei piloni ai procesului de design: educație, creație și producție.
Asociația De-a Arhitectura își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură și mediu construit în vederea conștientizării și a cunoașterii valorilor arhitecturii, design-ului și ale urbanismului. Prin înțelegerea și asumarea acestor valori de către diverse categorii de public, este urmărită creșterea calității mediului construit din mediile urbane și rurale.

--
Lumea se află în continuă schimbare, cu sau fără participarea noastră. Uneori, ne pare că nu stau prea multe în puterea noastră pentru a influența acest parcurs. A îndrăzni nu este atât despre a trăi viața cât este despre a o construi. Putem construi viața noastră și o putem construi pe a altora. Ne putem inspira, ne putem implica și putem genera o schimbare dacă îndrăznim să privim ceea ce ne înconjoară ca pe o lume compusă din oameni și locuri... și ceea cunoaștem sub numele de comunități. Așadar, vă invităm să construim împreună povești frumoase, numai bune de transmis mai departe! 
 
MIERCURI, 22.05. 2019, începând cu ora 18:00
 
--
Building Stories este un eveniment organizat în cadrul Romanian Design Week, parte din Creative Tribe.