Clubul de lectură „Institutul Blecher” duce poezia în cartiere cu seria specială de evenimente „perife(e)rice” – un proiect câştigător a Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”. Proiectul „perife(e)rice” include trei seri de lectură în cartierele Bucureştiului pe parcursul lunilor august şi septembrie şi debutează duminică, 7 august cu o primă ediţie în zona Matei Voievod. Proiectul este iniţiat de Claudiu Komartin şi este implementat de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Unul dintre cele mai frecventate evenimente de literatură contemporană din București, „Institutul Blecher” călătoreşte astfel în comunităţile unde cultura este mai puțin accesibilă ca expresie şi propune bucureştenilor trei ediţii speciale în zonele cultural-periferice ale oraşului.

Prima ediţie
din seria de evenimente „perife(e)rice” va avea loc duminică, 7 august 2022, de la ora 18:30, pe terasa Nuaj (str. Matei Voievod 27, sector 2, București), în cadrul căreia vor citi poeții Diana Iepure și Andrei Dósa. Întâlnirea va fi moderată de Claudiu Komartin. Ediţia cu numărul 256 a Institutului Blecher va fi transmisă LIVE și va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a Institutului Blecher: https://www.facebook.com/InstitutulBlecher

Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naștere în septembrie 2009, la aniversarea, aproape trecută cu vederea în spațiul public românesc, a centenarului Max Blecher. Clubul de lectură Institutul Blecher a devenit, în ultimii ani, un vector de promovare eficientă a poeziei și prozei în spațiul public, prin cele 255 de întâlniri de până acum i-au adus în prim-plan pe scriitorii cei mai valoroși și mai activi ai momentului, dar și pe tinerii încă nedebutați.

Parteneri:

Casa de Editură Max Blecher, Nuaj, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, TOMAGRAPH, ZRM MUSIC, Les Aubergines

Proiect finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale.


Despre invitați


Diana Iepure (n. 1970) a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Chișinău. A publicat volumele de poezie „Liliuța” (2004), „O sută cincizeci de mii la peluze” (2011) și „În rest, viața e frumoasă” (2021). A tradus din limba rusă cărți de Boris Akunin, Alexei Salnikov și Serghei Timofeev, precum și două antologii din clasici ai literaturii ruse: „Iarnă rusească (2013), „Pagini alese din literatura rusă a secolului XIX” (2017).

Andrei Dósa (n. 1985) a publicat volumele de poezie „Când va veni ceea ce este desăvârșit” (2011), „American Experience” (2013), „Nada” (2015), „adevăratul băiat de aur” (2017), „Expectativa luminoasă” (2020) și romanele „Ierbar” (2018), „Multă forță și un dram de gingășie” (2021) și „Ceaikovski la walkman” (2022). Traducător din maghiară și engleză, a transpus în română mai multe cărți, printre care volume ale unor importanți poeți maghiari recenți (Borbély Szilárd, Kemény István) și o antologie a tinerilor poeți maghiari din Transilvania.

Despre programul „București RE:imaginat”

Aflat la prima ediție, Programul București RE:imaginat – Burse de idei pentru proiecte culturale își propune dezvoltarea unui portofoliu de idei transformatoare pentru oraș și comunitate. Deschis exclusiv persoanelor fizice sau grupurilor de persoane active în viața creativă a Bucureștiului, programul a urmărit coagularea unor idei de proiecte care să crească accesul la spațiile publice și atractivitatea acestora pentru cetățenii orașului, care să-i aducă laolaltă și să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier.

Ideile selectate în urma apelului acoperă toate cartierele bucureștene și propun o serie de performance-uri și intervenții artistice în spațiul public, proiecte de regenerare urbană, proiecte comunitare cu latură educațională, socială și de integrare, evenimente interdisciplinare și de arte vizuale și performative.
O parte din ideile finaliste vor fi implementate până la finalul anului 2022 de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Mai multe informații despre programul proiectului București RE:imaginat pot fi accesate pe https://arcub.ro/finantare/, la secțiunea Finanțare.
Ne puteți urmări pe paginile de Facebook și Instagram ARCUB.București și pe www.arcub.ro.

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internațional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internațional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și dezvoltă anual sesiuni de finanțare nerambursabilă pentru proiectele operatorilor culturali din București.