Luni, 30 ianuarie, Asociația Rhabillage a organizat pentru Apa Service o campanie de informare la Școala Gimnazială “Academician Marin Voiculescu” din Mun. Giurgiu privind istoricul Uzinei de Apă - Giurgiu, valorile sale patrimoniale și contextul internațional prin care transformarea patrimoniului industrial ca reper cultural local este o formă curentă de valorizare.

Acțiunea face parte din proiectul “Conservarea, restaurarea și amenajarea ca spațiu expozițional a Uzinei de apă Giurgiu. Valorizarea memoriei patrimoniale prin activarea spațiului ca reper local pentru activități cultural educaționale”, finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, în cadrul sesiunii I, din februarie, 2022.

În cadrul aceluiași demers, în partea a doua a anului 2022, echipa ALA Studio de Arhitectură a elaborat soluția de intervenție arhitecturală asupra monumentului istoric pornind de la un Atelier de Soluții Creative, organizat în încinta Uzinei împreună cu un grup de elevi giurgiuveni din ciclul primar.

Proiectul actual propus urmărește valorizarea memoriei patrimoniale prin activarea spațiului ca reper local pentru activități cultural-educaționale și conservarea structurii arhitecturale, simbol pentru modernitatea giurgiuveană de la începutul secolului 20.

Uzina de Apă a fost construită în perioada 1910 - 1911, în urma obținerii unui credit guvernamental în 1907, fiind unul dintre proiectele de suflet ale primarului Gh. PARTHENESCU, rămas în memoria giurgiuvenilor drept edilul care “a făcut pavagiul şi aducerea apei potabile din Dunăre”.

În prezent, Uzina de Apă, încă aflată în funcțiune, conservă in-situ echipamente și instalații ce datează din anii ’20 (pompe elvețiene Sulzer), precum și un pod rulant montat în urma unor intervenții anterioare Primului Război Mondial și utilizat în continuare. Ansamblul constructiv păstrează structura sa de la finele anilor ’20, finisajele și decorațiile exterioare, dar a pierdut tâmplăria originală, iar acoperișul necesită reparații.

***

Prezentarea a fost realizată de arh. Alexandra DĂNEASA.

Mulțumiri domnului Gelu BREBENEL și doamnei Nicoleta PANĂ (din partea Apa Service) pentru sprijinul acordat în organizarea acestei acțiuni și conducerii Școlii Gimnaziale “Academician Marin Voiculescu”