Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) vă invită vineri, 8 decembrie, începând cu orele 18:00, la Muzeul Hărților, unde va avea loc recitalul de muzică de cameră susținut de violonista Andreea Ioana Nistor și violoncelista Nguyen Thu Giang, un eveniment „Oportunități la tine acasă” inclus în stagiunea „Cartografii sonore”, Concertele MNHCV, ediția a IX-a, ce își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.

 

Andreea Ioana Nistor 

Andreea Ioana Nistor este o violonistă talentată, studentă a Universității Naționale de Muzică din București. Și-a început parcursul muzical la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea profesorului Marius Lăcraru. Realizările sale muzicale includ numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, evidențiindu-se prin Premiul III la Olimpiada Națională în 2019 și Premiul II în 2012. În 2021, Andreea a obținut Premiul I la prestigiosul Concurs Internațional „Rezonanțe Sonore”. Cu fiecare recital, a încântat audiența în orașe precum București, Sibiu, Brașov, Frankfurt, Stuttgart și Heidelberg. Mai mult, a avut onoarea de a cânta la una dintre viorile lui George Enescu în cadrul unui concert de ziua porților deschise la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, pe care l-a absolvit.

 

Nguyen Thu Giang 

Născută la Hanoi, Vietnam, Nguyen Thu Giang a început să studieze violoncelul la vârsta de 11 ani. Timp de 8 ani a făcut parte din Orchestra Simfonică din Hanoi în timpul studiilor sale la Academia Națională de Muzică. La 19 ani, Cvintetul său de Pian a fost finalist la Concursul Internațional pentru Vioară și Muzică de Cameră din Vietnam. După absolvirea Academiei Naționale de Muzică din Vietnam cu o clasificare foarte bună, a obținut o bursă de studiu guvernamentală între România și Vietnam și a început programul de licență la Universitatea Națională de Muzică din București în anul 2020, sub îndrumarea Profesorului Răzvan Suma. A participat la concerte cu dirijori precum Bogdan Vodă, Gabriel Bebelșelea, Andrei Tudor și Barnaby Palmer și a luat parte la masterclass-uri susținute de maeștri precum Răzvan Suma, Rebecca Gilliver, Valentin Raduțiu, Denis Severin, Mircea Marian, Andrei Ioniță, Adrian Mantu, Dragan Djordjevic și Blaise Déjardin. De asemenea, a luat parte și la proiectele UCIMR, inclusiv Festivalul ICon Arts Transilvania și CellEAST, participând la recitaluri în București și Mediaș. 

 

Planul topografic al Moșiei Măcărău din Districtul Vlașca, 1871

Pentru că muzica se îmbină frumos cu istoria, lucrarea serii va fi „Planul topografic al Moșiei Măcărău din Districtul Vlașca, 1871”, prezentată de muzeograful Ioana Zamfir. Acest plan de moșie face parte dintr-o categorie de documente deosebit de valoroase și rare, a căror cercetare se află încă într-un stadiu incipient în România. Numite și „hărți de hotărnicie”, aceste planuri realizate manual însoțeau încă de la finalul secolului al XVIII-lea cărțile de hotărnicie, adică înscrisurile referitoare la punctele de hotar și delimitarea unei moșii. Acestea reprezintă una dintre cele mai vechi forme de cadastru din țările române și atestă un vechi obicei de hotărnicire a moșiilor, tipic spațiului românesc. Fiecare document este o piesă unică, atât prin aspect, cât și prin informațiile pe care le conține. Planul de față a fost realizat de Scarlat Stravolca al II-lea, boier și inginer hotarnic și ne vorbește despre Moșia Măcărău, aflată în Muntenia, în fostul județ Vlașca.


Participarea la recital se face în bază biletului de 15 lei/persoană:
https://eventbook.ro/music/bilete-cartografii-sonore-recital-muzica-de-camera 

Proiectul „Cartografii Sonore” a debutat în 2017 și este organizat de Asociația UCIMR împreună cu Muzeul Hărților. De-a lungul timpului, au concertat artiști precum Costin Soare, Tudor Niculescu Mizil, Duo Kitharsis, cvartetul de coarde Solartis, pianista Mădălina Pașol, Duo PlaCello format din violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian, grupurile de jazz KRiSPER, Ana Maria Galea Trio, AC Leonte Band și mulți alții.

 

***

 

Despre UCIMR
Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de aproape 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.


Despre Muzeul Hărților

Muzeul Hărților a fost înființat în 2003 și de atunci a devenit gazda unui bogat patrimoniu format din peste 1000 de hărți, gravuri, desene, litografii și o varietate de obiecte asociate tematicii sale. Aceste exponate sunt aranjate într-o succesiune ce îmbină aspectele științifice și artistice într-un mod armonios, având scopul de a evidenția evoluția istorică a realizărilor cartografice la nivel global și, în special, pe teritoriul geografic al României. În plus, muzeul organizează diverse concerte de muzică clasică și jazz și încântă publicul cu o atmosferă de poveste.