Vineri, 23 februarie, de la orele 18:00, vă invităm la un recital inedit de harpă, inclus în stagiunea Cartografii sonore. Concertele MNHCV, ediția a IX-a, susținut de doamna profesor dr. Miruna Vidican și elevi ai Colegiului Național de Muzică „George Enescu”. Proiectul „Cartografii sonore” este desfășurat de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.
 

Lucrarea vedetă a serii este „Harta cea mai recentă a cursurilor de apă din Europa, în special a Dunării (...)”, realizată de cartograful J. B. Homann și publicată în jurul anului 1720. Acest document prezintă cursul inferior al Dunării și regiunile aflate în partea de sud a fluviului, incluzând Grecia continentală și insulară. Cartușul bogat decorat cuprinde personaje și creaturi mitologice, printre care și zeul Apollo, alături de arcul și lira sa. De ce regăsim Grecia și aceste reprezentări pe o hartă a Dunării? Răspunsul îl vom afla împreună, cercetând istoria și contextul apariției acestei hărți, în cadrul prezentării realizate de Despina Hașegan, muzeograf MNHCV.
 

Participarea la concert se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere și achitarea biletului în valoare de 15 lei / adulți, 7,5 lei / pensionari, 5 lei / elevi, studenți.
 

https://eventbook.ro/music/bilete-cartografii-sonore-recital-de-harta

 

Miruna Vidican (n. 1983) cântă la harpă și la harpă celtică, dar se bucură și de interpretarea muzicii irlandeze, celtice, baroce și muzicii de film. Îi place să își facă propriile aranjamente și în special, să compună muzică pentru meloterapie.
 

A câștigat numeroase premii la competiții de harpă, a susținut recitaluri pe scene celebre, iar activitatea ei de solist include colaborări cu Filarmonica Sibiu, Filarmonica Târgu-Mureș, Filarmonica Pitești, Orchestra de Tineret a României, Orchestra de Concert a Universității Naționale de Muzică.
 

Miruna Vidican este profesor de harpă la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București și harpist la Teatrul de Operetă și Muzical „Ion Dacian” din București. A obținut titlul de doctor în muzică în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea prof.  Șerban Dimitrie Soreanu.
 

Elevii ei au susținut numeroase recitaluri în săli importante din România și au primit multiple premii la Competiții Internaționale și Naționale de Harpă, cum ar fi Concours Français de la harpe, Competiția de Harpă Portugheză, Competiția de Muzică Contemporană - Polonia, Suoni D’arpa - Saluzzo, Italia, Québec Concours International de Musique et des Beaux Arts, Paris și London Music Competition „Grand Prize Virtuoso”, New Talent British International Youth Music Competition, Competiția Internațională de Muzică Canadiană, Chicago International Music Competition, Carnegie Hall International Music Competition, Arpademia Celtic Harp Competition - Italia, Glowing Harp Competition - Ucraina, „Marcel Tournier” Harp Competition - Cosenza, Italia.

 

***

 

Despre UCIMR  

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim violonistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de aproape 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari. 

  

Despre Muzeul Hărților

Muzeul Hărților (MNHCV) din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, țări şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. Muzeul organizează expoziții temporare, ateliere, conferințe, concerte și diverse alte evenimente, pentru  un public variat, amator de experiențe culturale de calitate.   http://www.muzeulhartilor.ro  

Parteneri media: Radio România Cultural, Historia, Acc Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.