Cinci cineaste aflate la început de carieră vor participa la Rezidența FemArt 2020 - o săptămână intensivă de training și mentorat, organizată de către Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC) la București, în perioada 28 septembrie – 3 octombrie. 
 
Proiectele filmelor de lung metraj ale tinerelor regizoare Gabriela Forfotă, Alina Șerban, Carmen Tofeni, Ana Țăran și Andreea Vălean au fost selectate în urma participării la Apelul - Concurs de proiecte, derulat în cadrul programului FemArt în perioada 6 august – 5 septembrie 2020.
 
„În selecția din acest an avem o actriță, Alina Șerban, premiată recent în Germania pentru rolul intrerpretat în filmul Gipsy Queen, o scenaristă si regizoare de teatru, Andreea Vălean, o directoare de imagine, Carmen Tofeni, o absolventă de la UNARTE cu studii de design in Elveția, Ana Țăran și o masterandă în documentar de la UBB Cluj-Napoca, Gabriela Forfotă. Fiecare dintre ele și-a încercat puterile într-un scurt metraj și mă bucur că putem să le oferim șansa să dezvolte un proiect de lung metraj în contextul Rezidenței FemArtFest. Mulțumim încă o dată partenerilor care au făcut acest proiect posibil, AFCN, UCIN și Institutul Francez din București. Prin Asociația Română a Femeilor în Cinema sperăm să aducem egalitatea de șanse artistelor provenind din diferite domenii ale artelor și să favorizăm realizarea filmelor atipice, inovatoare”, a declarat Anca Damian, membru al comitetului de selecție și al board-ului ARFC.
 
Pe parcursul Rezidenței FemArt, tinerele vor beneficia de o săptămână interactivă de lucru cu specialiști în domeniu pentru dezvoltarea scenariilor propuse și, totodată, de o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film și masterclass-uri, finalizată cu o sesiune de pitching. La finalul acestei perioade, vor fi acordate trei premii pentru cele cinci aflate în rezidență. Membrii juriului, din care vor face parte Bianca Oana, Dana Bunescu și Radu Jude vor acorda câștigătoarelor: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanță de scenariu și una de participare la o platformă internațională de coproducție. 
 
Apelul - Concurs de proiecte Rezidența FemArt 2020 s-a adresat tuturor absolventelor unei facultăți de film de naționalitate română sau cu rezidența în România, care au realizat până în prezent cel puțin un film de scurtmetraj și se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau la al doilea film de lungmetraj. Comisia de selecție a proiectelor câștigătoare a fost formată din Anca Damian, Anamaria Antoci și Ana Drăghici.
 
Rezidența FemArt este un proiect cultural al Asociației Române a Femeilor în Cinema cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România și Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România, în cadrul Festivalului Filmului Francez 2020, și cu Premiile Sofia Nădejde.
Rezidența FemArt face parte dintr-un program amplu al asociației, FemArt Film Fest, dedicat femeilor cineast, ajuns anul acesta la cea de a treia ediție.
 
Parteneri media: Agenția de carte, Agerpres, Bookhub, CAȚAVECII, Her Time Romania, IQads, Metropotam, miscareaderezistenta.ro, MovieNews, Observatorul cultural, Radio România Cultural, Revista Cariere, Zile și Nopți.
   
*** 
Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră, promovarea creațiilor acestora și facilitarea schimbului de experiență cu specialiști din industrie.