Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 anunță finalizarea și recepția clădirilor care vor găzdui Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23 - Delta Dunării - satul său natal.
 

Muzeul va reprezenta un adevărat centru de inovare comunitară, ale cărui activități se vor baza pe recuperarea și reinterpretarea normelor sociale specifice arealului deltaic, în contextul Centrului de Cultură Tradițională Ivan Patzaichin, beneficiarul proiectului de finanțare Cod SMIS 152165 RO.
 

Centrul de Cultură Tradițională Ivan Patzaichin își propune să prezinte atât locuitorilor, cât și vizitatorilor, modalități prin care Delta se poate dezvolta sustenabil, încurajându-i pe tinerii din Delta să nu își mai dorească să părăsească zona. Tradițiile și obiceiurile pot fi păstrate și integrate în viața modernă, oferind locuitorilor Deltei șansa de a le utiliza în obținerea de surse alternative de venit, pe toată durata anului. Muzeul nu va fi doar un muzeu de vizitat, ci și un portal deschis către natură, un laborator și un conector la lumea creativă, prin care tradiția locală va fi păstrată, explorată și valorificată ca o resursă contemporană de dezvoltare.
 

Ansamblul Muzeului este format din două clădiri, realizate integral din lemn și materiale locale, stuf și lut, ce integrează părți din casa în care au locuit părinții lui Ivan după inundațiile din 1970. Pentru izolarea clădirilor a fost folosită, pentru prima dată în Deltă, termoizolație din cânepă – un proces inovativ ce recuperează și valorifică superior o plantă tradițională pentru România, cu multiple utilizări, în mare parte astăzi uitate. Observatorul-Muzeu, cu o înălțime de 18 m, realizat integral din lemn lamelar, este cea mai înaltă structură din lemn din județul Tulcea și va găzdui la parter Tezaurul (cele mai importante medalii câștigate de Ivan în timpul activității sale de sportiv). În etajele superioare este desfășurată pe verticală o instalație artistică multimedia ce prezintă parcursul vieții lui Ivan, de la copilăria în sat, la perioada de multiplu campion olimpic, etapa de antrenor și mentor, până la cea de antreprenor social. În clădirea adiacentă vor avea loc activități culturale ale diferitelor organizații locale, precum și întâlniri ale stakeholderilor din Deltă (organizații nonguvernamentale, operatori din turism, autorități locale), tabere de vară și rezidențe pentru artiști. Ansamblul va dispune de un spațiu model de Punct de Gastronomie Locală pentru cursuri și un atelier de reparat și întreținere bărci din lemn. Este dotat cu sistem de panouri solare și punct de încărcare biciclete și motoare de bărci electrice, propunându-și să devină primul prosumator din Mila 23. Acest spațiu va fi un hub esențial pentru turismul sustenabil și un punct de referință pentru remodelarea turismului în Deltă, aflându-se pe primul „traseu de turism lent” inițiat în cadrul unei inițiative de mobilitate pentru ecoturism în Delta Dunării.
 

Echiparea Muzeului va avea loc în perioada imediat următoare, iar deschiderea acestuia pentru public va avea loc odată cu noul sezon turistic, în luna mai 2024.
 

Muzeul este realizat la inițiativa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și va fi administrat de aceasta.
 

Investiția are valoarea totală de 3,6 milioane lei, și a beneficiat de o finanțare nerambursabilă în valoare de 2,376 milioane lei acordată prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2022, Măsura III.3 – punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității.
 

Muzeul nu ar fi văzut lumina zilei fără generosul sprijin financiar al Partenerului Principal BCR și al Alpha Bank. Construcția ansamblului a fost sponsorizată și de Fundația Bosch România, Asociația Vasile Tomoiaga, Imuc Global Group, Addinol Lubricants Romania, TMD Pro Solutions, CTE Solution-Utilaje Specializate, Energoconstruct. Mulțumiri se cuvin și Romanian-American Foundation, care a contribuit cu asistență financiară și de management.
 

Mai multe detalii: www.rowmania.ro