Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a fost distins cu Trofeul MUSICRIT în cadrul Galei Premiilor MUSICRIT 2024, care a avut loc duminică, 14 ianuarie, la Ateneul Român.

 

Prezent la evenimentul de gală, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, a interpretat două lucrări emblematice din repertoriul românesc: „Hora Staccato” (Grigoraș Dinicu; Arr. Nicolae Gîscă) și „Flăcări și roți” (Corneliu Cezar).

 

„Îi felicit, pentru actul artistic impecabil, pe domnul Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal, pe doamna Anna Ungureanu, dirijoarea corului și pe toți artiștii care îl compun. Oamenii de cultură sunt cei mai valoroși ambasadori ai României. Să trăiască în excelență, să crească în frumusețe și să înflorească în inimile noastre cu fiecare notă interpretată sau opera creată!”, a declarat Raluca Turcan, Ministrul Culturii.

 

Gala Premiilor MUSICRIT este un eveniment inițiat și organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, care premiază artiști și instituții muzicale care s-au remarcat prin activitatea excepțională. Evenimentul a fost prezentat de președintele UCRRM Luminița Arvunescu și realizatorul radio-TV Marius Constantinescu și a reunit pe scena Ateneului Român personalități importante ale creației muzicale din România. Cea de a doua ediție a Premiilor MUSICRIT a adus recunoaștere publică unor instituții și proiecte culturale remarcabile precum Festivalul Internațional „George Enescu” 2023, Opera Națională Română din Iași, Orchestra Română de Tineret.

 

***

 

CORUL MADRIGAL

Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin. Programul, care reunește în prezent 1.989 de coruri și peste 65.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

 

Parteneri instituționali: Senatul României, Institutul Național al Patrimoniului, Art Safari, Televiziunea română, Compania Națională Aeroporturi București, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, ARCUB, Centrul de Cultură Arcuș, Policolor

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Itsy Bitsy, Munteanu, București FM, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, spotmedia.ro, TVR Cultural, Zile și Nopți