Vineri, 29 aprilie, de la ora 19:30 (DE), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va fi prezent în stagiunea de concerte a celebrei Pierre Boulez Saal din Berlin, în cadrul programului BOULEZ ENSAMBLE XLII – Stravinsky.

Corul Madrigal va participa în cadrul concertului cameral dirijat de Matthias Pintscher și dedicat muzicii și personalității compozitorului Igor Stravinsky. Ansamblul coral român se va alătura BOULEZ ENSAMBLE XLII pentru lucrarea „Les Noces”, compusă de Igor Stravinsky pentru soliști, cor, patru piane și percuție.


„Este o bucurie pentru noi să putem onora invitația de la Pierre Boulez Saal și Barenboim-Said Akademie, programată inițial pentru anul 2019 și amânată din pricina pandemiei. Ne aflăm într-o distribuție internațională remarcabilă și repetăm deja de câteva zile alături de instrumentiști și soliști sosiți din întreaga lume pentru mult-așteptata întâlnire de vineri cu publicul german” a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
 
Concertul omagial Stravinsky reprezintă o incursiune în diferite etape creative ale compozitorului, cu lucrările „Octet for Winds” și „Symphonies of Wind Instruments”, precum și complexa creație „Les Noces” - „Nunta”/„Scene coregrafice cu muzică și soliști”, care are la bază un libret adaptat de compozitor după un ritual popular de nună din zona Kiev-ului.

 
„Les Noces” a fost compusă de Igor Stravinsky în perioada 1914 – 1923, când a și fost prezentată la Paris, inițial ca muzică de balet, fiind chiar dedicată celebrului Serge Diaghilev. Este o partitură impresionantă, originală și intensă, atît ca melodică și ritm, dar și ca arhitectură sonoră, la care lucrăm de ceva vreme și pe care suntem nerăbdători să o interpretăm vineri aici, în Berlin, la Pierre Boulez Saal” Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Devenită una dintre cele mai importante și moderne instituții concertistice din Berlin, Pierre Boulez Saal a fost inaugurată în anul 2017, la inițiativa celebrului dirijor Daniel Barenboim. Cu un profil arhitectural unic, modular, în care nu există delimitare între scenă și auditoriu, Pierre Boulez Saal este considerată „imaginea publică” a universitații de muzică berlineze Barenboim-Said Akademie, continuatuarea faimoasei inițiative West-Eastern Divan Orchestra.
La fel ca Pierre Boulez Saal, inovatoarea serie de proiecte Boulez Ensemble se bazează în special pe flexibilitate și diversitate programatică, artiști din întreaga lume fiind invitați pentru fiecare eveniment să exploreze muzica într-un mod „cât mai divers și profund, fără a ține seamă de granițe de timp sau de spațiu”.

*
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Itsy Bitsy, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Zile și Nopți

*
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. După 59 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.