Asociatia Cartierul Creativ organizeaza in perioada 18-26 mai 2019 Creative Quarter Design Festival, primul mare festival al cartierului din vecinatatea Parcului Cismigiu, inspirat de UniCredit Bank. In acest context, entitatile din Cartierul Creativ propun peste 60 de evenimente speciale, de la expozitii, workshop-uri si talk-uri la tururi ghidate, performance-uri live, petreceri, treasure hunt, movie night si chiar un design market, care vor trasa programul si harta primului festival care sarbatoreste efervescenta creativa contemporana. 

#creativequarterdesignfestival #CQDF #bancamintilorcreative #unicreditbank

In premiera in Romania, in cadrul festivalului, vor putea fi vizitate expozitiile Made in Bucharest Creative Quarter si Mnemonics.  

Expozitia Made in Bucharest Creative Quarter a reprezentat Bucurestiul in calitate de oras invitat la Madrid Design Festival anul acesta. Aceasta propune o plimbare imaginara pe strazile cartierului si il invita pe vizitator sa afle povestile designerilor, arhitectilor, artistilor si creativilor care locuiesc sau isi au atelierele in acest spatiu, dar si modul in care s-au nascut cele mai hip si inovatoare business-uri si spatii din oras.
 
Mnemonics este o scenografie esentializata a spatiilor dintre blocurile oraselor din Romania, ce pune in discutie felul in care aceste perimetre au evoluat de-a lungul ultimelor decenii de transformari urbane. Expozitia aduce la un loc bara de batut covoare, rotativa de metal, leaganele, jocurile din copilarie dar si amintirile despre prietenii, intamplari si povesti amuzante din fata blocului si de pe casa scarii, toate sub semnul universal al cheii purtate la gat. Mnemonics a fost numita de presa straina “spatiul de joaca neoficial” al editiei 2018 a Bienalei de Arhitectura de la Venetia si isi propune sa aduca la fel de multa bucurie si in randul publicului autohton.
 
Celor de mai sus li se adauga o expozitie Cele mai frumoase carti gazduita pentru prima data de Muzeul National al Literaturii, o alta care va include proiectele castigatorilor concursului de design de obiect, Ubikubi Young Designer Award, dar si primul eveniment semnat de Local Design Circle, asociatie dedicata promovarii graphic designer-ilor din Romania, alaturi de o expozitie de afis by PosterJam, inspirata de Cartierul Creativ. 
In plus, pe parcursul festivalului, studiouri creative, birouri de arhitectura sau ateliere de designer, precum Cumulus, De Ceramica (Madalina Teler), Foarfeca, Moogu, Studio Set, Studio Act, Studio æ si multi altii isi vor deschide usile pentru a fi vizitate de toti cei interesati sa descopere creativitatea bucuresteana. 
 
Programul festivalului organizat in perioada Romanian Design Week 2019 este completat de o serie de talk-uri pe teme de design si arhitectura, de la fashion sustenabil la game design sau intalniri de tipul meet the architect, tururi ghidate care te lasa sa descoperi istoria ascunsa a cartierului, primul workshop TypeThursdayBUC organizat in Romania, eveniment global care a luat nastere in New York, dedicat designerilor pasionati de typography, dar si ateliere adresate copiilor si construite pentru dezvoltarea instrumentelor de design thinking, semnate designforkidz.ro

Festivalul din Cartierul Creativ va gazdui, in gradina interioara a Universitatii Nationale de Arta Bucuresti, un modul parkour realizat de Asociatia de arhitectura Zerm din Roubaix, Franta,  si decorat de ilustratorul roman Saddo - Raul Oprea, parte din Sezonul Romania-Franta 2019 in colaborare cu La Condition Publique. Odata cu instalarea modulului va avea loc si o demonstratie de parkour organizata alaturi de Asociatia Traceurs.RO, prima si cea mai mare comunitate a practicantilor de parkour din Romania. 
 
Creative Quarter Design Festival isi propune sa demonstreze energia si puterea comunitatilor si sa dovedeasca efervescenta creativa a acestei zone, permitand publicului larg sa descopere spatiile si organizatiile care formeaza si definesc cea mai activa zona creativ-culturala din Bucuresti.
Totodata, festivalul este prima initiativa de amploare a Asociatiei Cartierul Creativ care contureaza si concretizeaza preocuparile organizatiei - antreprenoriatul creativ, dezvoltarea comunitara, dezvoltarea urbana, educatia, design-ul, arhitectura, cultura sau incurajarea turismului, cu rolul de a sustine dezvoltarea comunitatii coagulate prin proiect. 
 
Detalii complete despre program vor fi afisate in curand pe cartierulcreativ.ro.
 
***
Cartierul Creativ
, spatiu delimitat de strazile Berzei - Calea Grivitei - Calea Victoriei - Bd. Regina Elisabeta, fructifica energiile si potentialul antreprenorial si de dezvoltare urbana al industriilor creative. Este un nod al efervescentelor comunitatilor creative suprapus unui spatiu care are deja istoria si infrastructura necesare catalizarii si accelerarii motoarelor ecosistemului cultural si creativ. Initiativa contribuie la coagularea comunitatii locale a industriilor creative si potenteaza astfel identitatea culturala a Bucurestiului. 
 
Parteneri Creative Quarter Design Festival:
Un proiect: Asociatia Cartierul Creativ
Partener principal: UniCredit Bank
Parteneri: Forte Partners, illy
Partener cultural: Sezonul Romania-Franta 2019
 
Parteneri media strategici: Radio Romania Cultural, Rock FM
Parteneri media: Arhitext, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Designist, Feeder, Igloo, IQAds, Modernism, Molecule F, Sapte Seri, V Fair, Zeppelin, Zile si Nopti.
 
Creatie: Gavrila si Asociatii 
Furnizori oficiali: 360Revolution, kaustik, ove.ro 
Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania