Anul trecut se lansa Crescut pe Muzică, proiectul prin care 20 de copii și nepoți ai muzicienilor tradiționali din toată țara documentau poveștile părinților sau ale bunicilor, mentorați online de traineri în jurnalism, etnomuzicologie, arte vizuale și media literacy.

Proiectul s-a finalizat în 2021 prin expoziția online. În august 2021 trei dintre tinerii din proiect (Ștefan Milutinovici, Florinel Caraivan și Alexandra Listrat) alături de alți adolescenți din țară, au format Taraful Crescut Pe Muzică și au cântat în deschiderea Festivalului Șaraimanic pe scena pe care au cântat Simion Bogdan-Mihai & Lăutarii de Mătase, Taraful Marian Mexicanu’, Taraful de la Vărbilău, Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu’ și alte nume din spuma muzicii lăutărești.

Extinderea rețelei de adolescenți care doresc să descopere și să cunoască patrimoniul imaterial se va face prin proiectul “Manual de lăutărie”. Acesta va cuprinde:

Concertul Tarafului Crescut pe Muzică, un taraf format din adolescenți din diferite zone ale țării, care s-au cunoscut prin proiectul nostru. Concertul va avea loc în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, joi 16 septembrie, ora 18:00, iar intrarea este liberă.

Ștefan Milutinovici (20 ani) București - fluiere și mandolină
Matei Vasilescu (17 ani) București - țambal
Florinel Caraivan (16 ani) Făurei (Brăila) - acordeon
Teodor Avram (17 ani) Bacău - vioară
Mișu Alexandru-Nicolae (18 ani), București - chitară
Darius Jecan (16 ani), Frata (Cluj-Napoca) – dans

Alin Trocan (32 de ani) - cobză și voce - INVITAT
Florin Parfene (46 de ani) București - contrabas, INVITAT

Apel de înscriere pentru 10 adolescenți din toată țara care provin din familii de muzicieni tradiționali încă activi. Aceștia vor fi mentorați printr-o serie de ateliere de Corina Burlacu (manager cultural cu formare în jurnalism) și Andreea Lăcătuș (regizor, producător cultural) pentru a realiza materiale documentare despre părinții/bunicii lor și muzica din comunitățile acestora. Experiența va fi expusă printr-o serie de Artists Talk pe canalele de social media ale proiectului. Termenul limită pentru call-ul de înscriere este până pe 20 septembrie și se face pe baza completării acestui formular https://forms.gle/uGU7u6knkpeLjBV49.
 
“În ultimul an, am avut norocul să cunosc copii și adolescenți super ambițioși, curioși și talentați, bine-crescuți în famili și comunități de muzicieni tradiționali din toată țara. Inițial, colaborarea noastră îi viza mai degrabă pe părinții sau bunicii lor, muzicienii - pe care tinerii au învățat să-i documenteze. Puțin câte puțin însă, personalitatea adolescenților a devenit de asemenea un element central al proiectului nostru, Crescut pe Muzică.

Recent am pus bazele unui taraf de adolescenți, am strâns ideile și impresiile lor despre trecutul și prezentul muzicilor din patrimoniu, iar acum mergem mai departe cu Manual de lăutărie - un proiect cultural și educațional de pus în valoare și promovare a noilor generații de lăutari.” declară Simona Constantin, producător creativ al proiectului.

Elementele centrale ale proiectului sunt:
O serie de 8 cursuri filmate, create și prezentate de către patru tineri din rețeaua Crescut pe Muzică: Ștefan Milutinovici (București, interpret la instrumente de suflat), Florinel Caraivan (Făurei, Brăila, acordeonist lăutar dintr-o familie cu tradiție), Alexandra Listrat (Sarichioi, Tulcea, interpretă la harmoșcă și voce, mândră fiică a comunității de ruși lipoveni) și Darius Jecan (Frata, Cluj, elev și instructor de dansuri tradiționale). Cei patru vor fi mentorați în proces de către etnomuzicologul Florin Iordan (MNȚR).

Un website nou
, ce va fi lansat în octombrie și va cuprinde o hartă interactivă (pagini-portret cu materiale documentare create de adolescenți despre muzicieni tradiționali din toată țara) și un timeline participativ (ce aduce împreună materiale din Arhiva Muzeului Național al Țăranului Român cu elemente din arhivele unor cercetători independenți). Lansarea site-ului va fi urmată de evenimente online de tip Artist Talk și conferințe pentru profesori.

Facebook | Instagram | Tik Tok | Youtube

***
Proiectul este organizat de către Asociația ACCES Călărași.

Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri instituționali: Muzeul Național al Țăranului Român, Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Primăria Municipiului Călărași.

Parteneri media: DOR, Zile și Nopți, UnSiteDeMuzică, Vice România, Munteanu, Cooperativă Urbană, Tulcea Noastră.