Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) selecționează artiști din domeniul artelor performative și vizuale pentru rezidențele interdisciplinare MuziColine. Rezidențele vor pune în valoare spații de patrimoniu din comuna sibiană Biertan (compusă din satele Biertan, Richiș, Copșa Mare), biserici fortificate, grădini, șure, dar și tradiții uitate, prin intermediul muzicii și a altor arte precum dans, fotografie sau artă video.

În perioada 20 iulie - 4 august 2023 și, respectiv, 1 - 15 august 2023, vor avea loc rezidențele interdisciplinare în satul Biertan sau Copșa Mare. În cadrul acestor rezidențe, vor participa 6 artiști din domeniile artelor performative și vizuale, câte 3 pentru fiecare perioadă. Scopul rezidențelor este de a explora și integra în lucrări originale obiective de patrimoniu natural sau cultural, care vor servi drept sursă de inspirație și referință.

Pe durata rezidențelor, artiștii vor avea ocazia să se familiarizeze cu zona Biertan, pentru a identifica locația, tema și tipul de proiect artistic pe care îl vor dezvolta ulterior. Fiecare echipă artistică va beneficia de sprijin direct din partea unui mentor specializat. Pentru prima perioadă, acesta va fi muzicianul și profesorul Ladislau Csendes, iar pentru cea de-a doua perioadă, coregraful Cosmin Manolescu.

Pe parcursul rezidențelor, artiștii selecționați vor avea ocazia să descopere îndeaproape tradițiile și cultura transilvănene și să se lase inspirați de frumusețea locului. Într-un mediu autentic, ideile creative și inspirația își vor face apariția și își vor pune amprenta pe creațiile participanților.

Rezultatul final al rezidențelor va consta într-o lucrare originală, care poate lua diverse forme artistice, cum ar fi o creație muzicală, un performance, o expoziție de fotografie, video-dans sau o instalație performativă. Aceste lucrări vor fi prezentate ulterior în orașele de domiciliu ale artiștilor, în perioada septembrie 2023 - mai 2024, urmând ca premiera să aibă loc în iunie 2024, în cadrul unui traseu cultural propus de UCIMR și Asociația Mioritics, în rețeaua „Colinelor Transilvaniei”, care acoperă peste 500 km de trasee turistice.

 

Beneficii oferite

Pentru artiștii participanți, programul oferă nu doar oportunitatea de a-și dezvolta proiectele artistice, ci și un onorariu artistic, cazare și demi-pensiune în Copșa Mare sau Biertan, precum și sprijin artistic din partea celor doi maeștri, Ladislau Csendes și Cosmin Manolescu.

 

Înscrieri

Candidaturile pentru rezidențele interdisciplinare pot fi depuse până la data de 30 iunie, iar rezultatele selecției vor fi anunțate până la data de 4 iulie. Artiștii interesați sunt încurajați să trimită un dosar de candidatură care să includă o scrisoare de intenție, o prezentare succintă a proiectului propus, biografii artistice, linkuri audio/video și un portofoliu (pentru artiștii vizuali). Detalii suplimentare pot fi obținute pe www.ucimr.ro sau la adresa de e-mail office@ucimr.ro.

„MuziColine” este un proiect al Asociației „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”, realizat în parteneriat cu Asociația Mioritics și Fundația Gabriela Tudor, cofinanțat de Primăria Comunei Biertan și finanțat de Uniunea Europeană prin Următoarea Generație UE, Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorului. Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Detalii pe website-ul https://mfe.gov.ro/pnrr/ și pagina de Facebook Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

***

 

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional. De aproape 3 decenii, asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse.

 

Proiectele UCIMR

UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica jazz, clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente.

Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau co-producția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociația oferă expunere și mobilități naționale și internaționale artiștilor la început de drum și experimentați.