Joi, 25 ianuarie 2024, ora 19:00, festivalul eclectic CÂNTAREA OMENIEI lansează o invitație la o nouă întâlnire cu poezia, muzica, emoțiile și frumosul. Astfel, în prima parte a serii, îndrăgitul actorul Ionuț Achivoaie rostește poeme în acordurile chitarei lui Maxim Belciug. Liber profesionist, îndrăgostit de geografie și coclauri, negru-n cerul gurii, dar cu lumină-n suflet, Ionuț Achivoaie este actor din pasiune, având o prezență din ce în ce mai frecventă și bine conturată în peisajul teatrului și filmului românesc. Maxim Belciug, un muzician clasic în formarea și preferințele sale, este la rândul său un nume binecunoscut. Este chitaristul Încântărilor, cel care se încăpăţânează să creadă că frumuseţea va mântui, totuși, lumea. Întâlnirea dintre cei doi oferă un parcurs șerpuind între gânduri, strofe și poeme, presărat cu accente de culoare și tușe ritmice, într-un “descântec de fie ce-o fi”, ca-n versurile lui Marin Sorescu: “ziua-mi intră în orbite | ca prin stele găurite“.

 

În a doua parte a serii, emoțiile prind a vibra în universul muzical creat de Luna Pătrată, sublimându-se în concertul susținut de Alina Manole de la ora 20:00. Artistă încăpățânată să compună exclusiv în limba română, Alina Manole este considerată a fi una dintre cele mai frumoase voci feminine din muzica tânără. Este singurul artist care a inventat o planetă muzicală – LUNA PĂTRATĂ – și a deschis calea unui gen muzical nou în România. Muzica altfel şi atmosfera elegantă a muzicii, stilul elevat, piesele ale căror teme pot părea “incomode” celor care trăiesc în convenţii sociale, vocea singulară cu un timbru special, toate acestea se reîntâlnesc în fiecare apariţie scenică şi în fiecare material discografic al artistei. Cântecele Alinei Manole vorbesc despre practica iubirii, despre amante şi divorţuri, într‐un ton ironic și accesibil oamenilor inteligenți, cu simțul umorului. De altfel, publicul artistei este unul elevat, deschis, aparte.

 

Intrarea este liberă. Centrul cultural ARTHUB se află în str. Gen. Budișteanu 10, București. CÂNTAREA OMENIEI este un proiect organizat de Asociația Culturală Kitarodia, fiind finanțat de Ministerul Culturii. Festival se încheie în 30 ianuarie cu o ultimă întâlnire între idei și muzică.