Pe 3 octombrie, la Sala Patria a Filarmonicii Brașov pianista Adriana Toacsen a inaugurat, printr-un concert remarcabil, turneul Encore. Acest proiect vizionar pune în lumina reflectoarelor muzica cultă contemporană sub forma unor compoziții scurte și efervescente numite „bisuri”. Turneul, o succesiune de cinci concerte în cele mai importante destinații culturale ale României,  continuă în Cluj-Napoca, Iași, București și Timișoara.

 

Dorința de a asculta din nou ceva ce ne-a plăcut sau de a prelungi plăcerea concertului există probabil de când există muzica. Termenul de bis - encore în franceză - este mult mai nou. Cuvântul a apărut în ziarul The Spectator în 1712, când un autor, sub pseudonim, a scris: „Observ că a devenit un obicei ca, ori de câte ori cineva este deosebit de mulțumit de un cântec, la strigătul „encore” sau „altro volto”, interpretul este atât de amabil încât să îl cânte din nou.”

 

Proiectul Encore și-a propus să creeze și să promoveze un nou repertoriu de bisuri - melodii compacte și spectaculoase, menite să rămână în memoria afectivă a publicului la final de concert. Din programul turneului, format din 12 lucrări muzicale, patru sunt compoziții deja existente, patru au fost comandate special în cadrul proiectului, și ultimele patru sunt câştigătoare ale Concursului Național Encore, adresat tinerilor compozitori români cu vârsta de până în 30 de ani. Autorii lucrărilor sunt: Dan Dediu, Șerban Marcu, Diana Rotaru, Cătălin Crețu, Cristian Bence-Muk, Sabina Ulubeanu, Gabriel Malancioiu, Sebastian Androne-Nakanishi, Irina Perneş, Andrei Petrache, Andrei Virgil Popescu și Rubin Szabó Bázsa Lovász.

 

A fost minunat concertul de debut al proiectului! Am avut în Sala Patria un public numeros și extrem de receptiv la discuția cu mine și la prezentările pieselor. Bucuria cea mai mare este ca în sală au fost și oameni care nu au mai fost niciodată la un concert de muzică contemporană. După aplauzele generoase din final sunt convinsă ca i-am convins să asculte și cu o altă ocazie. Aștept cu entuziasm reacția publicului de la următoarele concerte din turneul Encore”, a spus Adriana Toacsen.

 

Adriana Toacsen este absolventă a Universității Naționale de Muzică București, instituție în cadrul căreia este cadru didactic din anul 2003. A apărut în fața publicului în diverse ipostaze, în concerte cu orchestra, recitaluri solo sau în formații camerale și și-a dedicat, în ultimii ani, o mare parte a timpului susținerii muzicii contemporane.

 

Programul concertelor:

  • Cluj-Napoca: 14 octombrie, ora 19:00, Colegiul Academic, Sala Maximum Auditorium
  • Timișoara: 17 octombrie, ora 19.00, Bastionul Theresia, în cadrul Festivalului Internațional „Remus Georgescu”
  • Iași: 26 octombrie 2023, ora 17.00, Sala „Eduard Caudella”, Casa Balș, în cadrul Festivalului de Muzică Românească
  • București: 8 noiembrie 2023, ora 19.00, Filarmonica „George Enescu”, Sala Mică, în cadrul Festivalului Internațional Meridian

 

Mai multe informații despre proiect  sunt disponibile  pe https://www.facebook.com/concursEncore și pe https://encoremusic.ro/, o platformă care include interviuri exclusive cu muzicienii implicați în proiect, dar și un jurnal interactiv de interpret care va debuta odată cu primul concert al turneului și care va pune în discuție  aspecte ale procesului creativ.

 

***

 

Proiectul Encore este organizat de Asociația Art&Co și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Ambasada Republicii Federale Germania la București, Stalfort Legal. Tax. Audit. Partenerii proiectului: Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și Filarmonica Brașov, . Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI, CIMRO, Societatea Muzicală, Actualitatea Muzicală, Bookhub, Metropotam.