Începând cu luna aprilie 2023, Primăria orașului Pătârlagele împreună cu Centrul de Artă Aluniș demarează un proiect de cercetare și documentare etnografică a prelucrării lânii și țesăturilor pe valea Buzăului. Proiectul, care a câștigat finanțarea în cadrul programului PNRR - AFCN, „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”, se va desfășura pe o perioadă de 15 luni și vizează derularea în zona formată din comunele și localitățile Pătârlagele și Colți, a unui proiect de cartografiere și documentare a moștenirii culturale locale cu scopul promovării turistice și explorării într-un mod sustenabil, în favoarea comunității, a potențialului etnografic al zonei.

„Țesem legături” este un proiect cultural care vine să răspundă nevoilor comunității locale, acelea de a recupera și promova moștenirea culturală bogată a zonei. Activitățile desfășurate includ un amplu proces de documentare, înregistrare și conservare, atât a portului tradițional, a poveștilor, tradițiilor și elementelor etnografice specifice zonei, precum și repornirea tradiției țesutului la război și a prelucrării lânii prin metode arhaice.

Etapa de cercetare și documentare a proiectului se realizează sub îndrumarea doamnei Doina Ciobanu, doctor în istorie și fost director al Muzeului Județean Buzău.

Unul dintre punctele de atracție ale proiectului îl constituie realizarea unei expoziții-atelier permanente de prelucrare a lânii în noul centrul cultural ce se va deschide în această vară în orașul Pătârlagele. Expoziția tip atelier va consta în mai multe utilaje, printre care un darac, fus, roată, război de țesut, precum și exponate formate din țesături, fotografii și materiale explicative. Atelierul va fi deschis vizitatorilor și va găzdui ateliere periodice.

Proiectul pune accentul pe implicarea întregii comunități locale (localnici ai orașului Pătârlagele cu satele și comunele din jur) punând, astfel, beneficiarii direcți într-o poziție de putere, făcând parte în procesul de documentare, creare și transmitere a istoriei și patrimoniului imaterial, totodată creând oportunități de antreprenoriat.

Implicarea Primăriei Pătârlagele în obținerea finanțării și demarării acestui proiect a fost crucială, atât prin oferirea unei co-finanțări, cât și a spațiilor, informațiilor și unor materiale necesare desfășurării activităților.

„Decizia de a ne implica în proiectul Țesem legături a fost foarte ușor de luat, întrucât acesta urmărește dezvoltarea unui brand cultural local prin documentarea, revitalizarea și promovarea tradițiilor locale, direcție pe care ne dorim să ne axăm, mai ales în contextul în care suntem în proces de renovare a unui centru cultural în Pătârlagele și recondiționăm mai multe exponate. Satele și cătunele din jurul orașului Pătârlagele au o lungă tradiție în prelucrarea lânii și printre localnici încă se mai găsesc păstrători ai vechilor meșteșuguri și, credem noi, este de datoria noastră să păstrăm aceste comori în siguranță pentru generațiile următoare.” Domnul Primar Ion Gherghiceanu.

Proiectul „Țesem legături” este finanțat prin „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” și derulat de Asociația Centrului de Artă Aluniș, împreună cu Primăria Pătârlagele. Finanțarea proiectului este în valoare de 200 000 lei, fără TVA iar co-finanțarea asigurată de Autoritatea locală Primaria Patarlagele este de 24 000 lei.

Proiectul se desfășoară pe 15 luni (aprilie 2023 – iunie 2024), dar atelierele precum și toate materialele create în cadrul acestuia vor fi disponibile publicului și după încheierea proiectului, scopul fiind facilitarea accesului la cultură și promovarea moștenirii culturale locale pentru generațiile următoare.


„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”.
„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”