Fundația Ana pentru Cultură și Artă și Grup@ organizează expoziția de pictură și sculptură ”FENOMENUL CIMIGIU”, eveniment ce se înscrie trendului de manifestări ”fenomen” în arta românească.

 

Artiști: Sofia Ovejan, Dragoș Bojin, Elena Andrei, Diana Roman, Sergiu Roman, Mihai Glodeanu, Cătălin Geană, Răzvan Stanciu, Andrei Vlădeanu, Andronicuss

 

Curator: Diana Roman

 

”FENOMENUL CIMIGIU” se detașează de folosirea diacriticelor în mod voit, așa cum artiștii acestui grup se eliberează de orice normă/ criterii de alăturare într-un proiect expozițional și decid că pentru a realiza un show reușit poate e suficient să fie aduși la un loc creatori cu simțul umorului, ironiei și ludicului.

 

”FENOMENUL CIMIGIU” este un eveniment fenomenal invitațional cu recurență și nicidecum unic, grupul propunându-și organizarea de expoziții oridecâteori simte nevoia de a-și dezvălui creațiile recente. Pornind de la definiția cuvântului grecesc phainomenon – lucru care se înfățișează privirii, cei 10 artiști se dezvăluie publicului cu sinceritate: what you see is what you get. Însă dacă ne gândim și la alte definiții ale fenomenului (apariție extraordinară, întâmplare rară sau persoană care surprinde prin talente deosebite), conceptul expoziției vizează dorința artiștilor de a se redescoperi într-un ansamblu mai amplu, în care extrema diversitate a tipurilor de artă reprezintă o provocare în sine în ceea ce privește alăturarea pe simeze. Pe de altă parte, elementul comun îl constituie ființa umană, experiența subiectului, pornind de la social și ajungând la sfera personală, autoreflexivă, erotică. Poziția omului este abordată cu ironie, detașare, critic și hiperbolic, dar și cu simpatie și empatie, sugerând ca fiecare din noi ne putem recunoaște ființa intimă în lucrările expuse.

Diana Roman