Vineri, 09 februarie 2023, de la ora 09:00 s-a deschis la Galeria Parter Palat a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, expoziția intitulată „The Diary of a Contemporary Female Artist”, curatoriată de Anca Maria Ciofîrlă, Mihaela Constantin și Diana Roman.

 

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 10 februarie 2024, ora 15:00.

 

 „Jurnalul este un medium, un instrument încărcat de emoții, care depinde exclusiv de creatorul său. Oricine știe că jurnalele sunt cele mai intime ”obiecte” pe care le posedă oamenii, acestea fiind conținătoarele tuturor elementelor care alcătuiesc experiența umană, fără rețineri de niciun fel deoarece sunt destinate doar ochilor autorului. Însă niciun jurnal nu va fi vreodată identic cu altul, întrucât fiecare persoană își are propria abordare și dorință de a ține un jurnal, de a-și urmări experiențele din viața de zi cu zi și dezvoltarea proceselor personale.

Ce se întâmplă, însă,  când artiștii își aștern gândurile în jurnale? De cele mai multe ori acestea devin obiecte artistice, căci adnotărilor intime, narațiunilor, gândurilor mai mult sau mai puțin teoretice, li se adaugă detalii artistice, exemple uimitoare ale artei lor sub formă de schițe și studii. În unele cazuri, jurnalul este într-adevăr o opera de artă în sine, mărturie unică a viziunii artistice a creatorului său. În acest fel aș defini ceea ce oferă expoziția "The Diary of a Contemporary Female Artist", căci jurnalele vizuale dezvăluite de cele 20 de artiste fac dovada unor viziuni unice folosind o țesătură artistică elaborată din propriile amintiri și reflecții.

Marcate de trecutul recent al pandemiei care le-a limitat și concentrat într-un singur perimetru ființările sociale, profesionale, artistice, expozantele își dezvăluie ceea ce au de spus prin povești/ simboluri/iconografii stratificate. Fiecare lucrare reprezintă o cufundare în mitologia personală a amintirilor, suferințelor și reflecțiilor - artistele analizând și interpretând diverse motive personale, bazându-se pe simboluri universal valabile. Jurnalele celor 20 de artiste izvorăsc din experiențe intuitive ale lumii, lucrările lor contemplând individualitatea explorată prin absența sinelui. Puterea fragmentului, a culorii dominante sau doar ca accent pare că le suscită întrebarea: ”În ce fel de lume trebuie să trăiască femeia - din punct de vedere social, politic, dar și privat?”. Răspunsul îl găsim în lucrările expuse, căci artistele își exhibă cu forță și sensibilitate lumea lor într-un context global apăsător, dar generator de creație artistică”.

Diana Român, critic de artă

 

Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 10 martie 2024 și poate fi vizitată de marți până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00.