In limbaje variate de exprimare, prin fotografii, texte, inregistrari audio si video, expozitia  „Romi pentru Romania” evidentiaza contributii valoroase aduse de romi incepand cu anul 1595 si pana in prezent. Expozitia se concentreaza asupra personalitatilor rome cu merite deosebite in viata societatii romanesti, precum sociologi, artisti, activisti, profesori, mestesugari, muzicieni si alte personaje despre care se stie prea putin sau despre care uitam ca sunt romi. Intrarea este libera.

Una dintre atractiile expozitiei este  o camera de auditii cu inregistrari ale lautarilor romi de succes care au contribuit la imbogatirea muzicii romanesti si la notorietatea ei in afara granitelor. De la Expozitiile Universale de la Paris, pana la  Ateneu sau Expozitia Internationala de la New York, sunt oameni care au impresionat marile scene ale lumii. Pentru a celebra si a pune sub lumina reflectoarelor muzica autentica a lautarilor, pe 28 noiembrie, la expozitia „Romi pentru Romania” va canta  Taraful Leonard Iordache. Taraful il are in componenta, la tambal, pe fiul celebrului Toni Iordache, Leonard Iordache, iar la acordeon pe nepotul vestitului Faramita Lambru, Justin Bacau. Ii vor acompania: Raducan Vasile la voce, Costel Cocos la vioara si Ghita Coada la contrabas.

O alta atractie a evenimentului sunt atelierele de ucenicie cu mestesugari. Maturari, rudari, impletitori, argintari si caldarari vor primi vizitatorii curiosi care vor putea sa lucreze pe loc, cu mainile lor, obiecte in lemn, paie, rachita si cupru.

„Ar trebui sa nu conteze etnia, ci profesia, ocupatia si meritele unui om. Punem totusi accentul pe acest aspect tocmai pentru a contrabalansa discursul public in care romii sunt predominant vazuti ca personaje negative. Expozitia dezvaluie o serie de contributii cheie ale personalitatilor de etnie roma care au trait de-a lungul timpului, dar este departe de a cuprinde o lista exhaustiva a acestora. Se lanseaza astfel un demers esential al Muzeului Culturii Romilor, de centralizare si transmitere a unor realitati  interesante si incitante referitoare la etnia roma, insa putin cunoscute si discutate,”  a declarat  Ciprian Necula, presedintele Romano ButiQ.
 
Expozitia „Romi pentru Romania” este realizata de Asociatia Romano ButiQ si finantata de Agentia Nationala pentru Romi. Cu aceasta ocazie, veti putea viziona si expozitia dedicata mestesugurilor traditionale rome, creata in urma proiectului finantat de Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI).
 
***
Despre Asociatia Romano ButiQ si Muzeu Culturii Romilor:
Asociatia Romano ButiQ  s-a infiintat din nevoia de a prezenta intr-un mod realist si necosmetizat comunitatea roma si de a crea spatiul in care oamenii sa descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunitati o aduc in societate, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victima.

Muzeu Culturii Romilor este o institutie in constructie ce isi propune sa fie un ansamblu dinamic de idei si povesti ilustrate prin obiecte, instalatii si oameni, capabil sa genereze o reala dezbatere pentru toate nivelurile de publicuri.