Moment istoric la Rosia Montana. S-au reunit luptele impotriva mineritului cu cianuri din Spania, Turcia, Finlanda si Romania.
 
Corcoesto, desi la mii de kilometri departare, traieste aceeasi poveste cu Rosia Montana. Lupta impotriva mineritului aurifer cu cianuri din Galicia, Spania, este aceeasi cu cea de aici din Romania. Aici si acolo aparam paduri, rauri, oameni si valori mult mai pretioase decat tot aurul din lume. Iar comunitatile noastre devin mai puternice luptand impreuna, a declarat Carmen Bardanca, reprezentanta comunitatii Corcoesto, prezenta la Forumul Social de Activism.

La noi in Turcia, in Canakkale, pe muntele Ida, se incearca avizarea unui proiect similar cu cel de la Rosia Montana. Am venit aici din solidaritate, sa impartasim experienta, sa invatam de la europeni cum  se duce o lupta. O sa ducem inapoi lectii care vor ajuta localnicii turci sa isi duca mai departe lupta cu succes, a comentat Ekrem Tufan in numele delegatiei turcesti prezente la FanFest.

Aceeasi lupta pentru libertate si drepturi cetatenesti se duce si in Finlanda impotriva minelor de la Talvivarra sau Kittila, in America de Sud impotriva minelor de aur sau de carbune, in Franta impotriva deschiderii unui mare aeroport ce se suprapune pentru o zona-sanctuar pentru biodiversitatea regiunii Notre Dames des Landes sau la nivel european impotriva acordurilor de liber schimb dintre Europa si Satele Unite sau Canada. Alaturi de campaniile comunitatii internationale, la Rosia Montana s-au facut auzite vocile miscarilor sociale din Romania.

Intr-o regiune asa de frumoasa, nu intr-atat de departe de tara mea, sa vezi atat de multi oameni implicati in salvarea Rosiei Montane, e o energie pe care nu o voi uita niciodata, iar mesajul vostru il voi duce mai departe, a marturisit Glyn Thomas, membru al organizatiei World Development Movement din Marea Britanie.

Cei aproximativ 7000 de participanti, gazduiti in gospodariile si poienile rosienilor din rezistenta, au luat parte la cel mai amplu program din istoria festivalului. Timp de o saptamana, in atmosfera calduroasa a augustului de munte, cei prezenti au descoperit sezatori urbane, piata taraneasca umbrita de copacii parculetului din sat, locatiile neincapatoare ale Forumului de activism, lounge-ul cu saci mari de fan si muzica de DJ-ei sau bisericile animate de concerte de muzica de flaut, video-poeme sau muzici inspirate de solemnitatea lacaselor de cult. Activitatile derulate de dimineata pana tarziu in noapte, i-au purtat pe cei prezenti la lansari de carte, spectacole de teatru in spatii neconventionale si filme in premiera precum cel mai nou proiect jurnalistic al echipei Rise Project sau mult asteptatul documentar la regizorului Tibor Kocsis – Aurul Rosiei Montane.

Sambata pe inserate, in ultima noapte de festival, dupa ce zumzaiala din Zona Copiilor a incetat si turistii ce au parcurs la pas cararile satului in tururile organizate s-au reunit pe platoul festivalului. FanFest s-a pregatit de cea mai mare petrecere a sa. Muzica celor de la Mushroom Story, Blazzaj, Aria Urbana, Rehab Nation sau Basska a rasunat in poiana instelata a domnului Petri, localnicul din Rosia Montana ce isi transforma in fiecare an pasunea in zona de concerte in aer liber.

In ultimele clipe din zi si in emotia tuturor celor care au facut cea de-a 9-a editie a FanFest posibila, maestrii muzicii psihedilice turcesti, BaBa Zula, au aparut pe scena purtand masca anonymus in semn solidaritate cu miscarile sociale din lumea intreaga. In acordurile saz-ului turcesc s-a sarbatorit un an plin – plin de emotie, de lupta si de speranta pentru Rosia Montana, un an simbol al generatiei noastre.
Ne revedem in 2015! Lupta continua!

Pentru mai multe informatii: Tudor Bradatan, e-mail: tudor@rosiamontana.ro, mobile: +40 (0)745370524.

Multumim partenerilor nostri: TVR Cluj, Radio Cluj, Cotidianul, Stirile Europa FM, Think Outside the Box, VICE, Voxpublica, RomaniaCurata.ro, Epoch Times, Kamikaze, Formula AS, Zile si Nopti, 7 Seri, Revista Zeppelin, Criticatac, Casa Jurnalistului, Rise Project, Decat o Revista, Music Channel, Cluj.info, Veiozaarte, slicker.ro, Revista Arte si Meserii, cooperativaurbana.ro, infestival.ro, Radio Republika Verde, cluj.com, altreileasector.ro, Creionetica, Transylvania Heaven, Liga Studentilor Romani din Strainatate, ido.ro, weart.ro, calendarevenimente.ro, romaniapozitiva.ro, Dor de duca, deCluj.ro, Romanticu.org, greendex.ro, SolidaritatepentruRomania.ro, StudPass, Special Arad.