Organizatorii festivalului, Asociatia Escu, alaturi de partenerii acestora, au pus la dispozitie patru locatii unde, timp de 5 zile, s-au desfasurat spectacole si evenimente culturale inedite, in urmatoarele puncte din Capitala: Biblioteca Nationala a Romaniei, Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4, Cinema Studio si Galeria Galateca, unde vizitatorii au avut ocazia sa parcurga expozitii de arta vizuala, proiectii de filme, instalatii, demonstratii si degustari culinare traditionale, spectacole de muzica, dansuri, artizanat, elemente de folclor, mestesuguri si obiceiuri de pe intreg mapamondul, intr-un carnaval tematic care celebreaza diversitatea culturala mondiala. 

Evenimentul a debutat pe 1 septembrie, in contextual simbolic al Zilei Diplomatiei Romane, cu o gala de inaugurare, organizata la Teatrul de Opereta si Musical “Ion Dacian”, la care a participat ministrul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu, alaturi de numerosi diplomati straini ce au urmarit recitalul emotionant al artistului Grigore Lese, in spectacolul semnat de coregrafa Liliana Iorgulescu, Sarea Pamantului. Cuvantul de deschidere a fost rostit de ministrul Bogdan Aurescu, care a apreciat demersul organizarii unui astfel de festival, aratand ca ”Indemnul acestui Festival al Ambasadelor – Open your culture – reda in primul rand deschiderea, interesul si dinamismul capitalei Romaniei. In acelasi timp, arata disponibilitatea, atat a misiunilor diplomatice straine la Bucuresti, dar si a publicului larg, a societatii civile din Romania, de a intelege si de a accepta diversitatea, de a darui si de a primi in egala masura.”

Ministrul Bogdan Aurescu si-a exprimat satisfactia ca Festivalul Ambasadelor se desfasoara in acelasi timp cu Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane. "Am raspuns cu deschidere initiativei organizatorilor Festivalului Ambasadelor, Asociatiei ESCU, intrucat, din activitatea noastra curenta, din relationarea specifica cu mediul diplomatic, am fost convinsi ca misiunile diplomatice acreditate la Bucuresti, colegii nostri, diplomatii straini, ni se vor alatura la acest moment important al institutiei noastre - diplomatia si vor aduce, prin participarea cu ceea ce este specific fiecarei culturi reprezentate, un omagiu simbolic adus capitalei, care ii gazduieste", a evidentiat ministrul de externe prin sublinierea potentialului Capitalei Romaniei, precum si contributia unor astfel de initiative de diplomatie publica si culturala la dialogul intre culturi, intre generatii, intre mediul diplomatic si societatea civila.

Astfel, la Biblioteca Nationala a Romaniei, intr-un spatiu elegant si generos, a avut loc intre 1-4 septembrie, o expozitie complexa, in cadrul careia mai multe civilizatii si-au unit culturile sub acelasi acoperis. La vernisajul din data de 1 septembrie, domnul Bogdan Stanoevici, Secretar de Stat in Ministerul Culturii, a reiterat faptul ca “Imbinarea intre spatiul diplomatic si cel cultural este fericita, pentru ca, dincolo de criteriile economice si politice, ceea ce ne leaga va fi intotdeauna cultura si frumosul", a mai spus acesta, mentionand ca diplomatii sunt, in acelasi timp, "ambasadori ai frumosului".
Expozitia centrala a Romaniei a cuprins “Costumul taranesc, vesmant regal”, curatoriata de Iulia Gorneanu, cu sprijinul Muzeului National al Taranului Roman, colectionarului Teodoru Cristian, Ioanei Corduneanu, fondatoarea "Semne Cusute" si Marianei Nagy, muzeograf.

Costumul taranesc a devenit vesmant regal gratie Reginei Maria a Romaniei, astfel, din colectia Muzeului National al Taranului Roman, au fost selectate piese asemanatoare celor purtate de Majestatea Sa in celebrele fotografii facute la Bran, Peles, Balcic etc.  Au fost 12 costume din Muscel, Arges, Mehedinti si Vrancea, dintre care 11 taranesti, iar unul a apartinut chiar Reginei Maria a Romaniei. „Expozitia a fost un omagiu adus "reginei inimilor noastre", a completat Iulia Gorneanu. De asemenea, prin sprijinul Fundatiei Cucuteni pentru Mileniul III si al Presedintelui acesteia, domnul Romeo Dumitrescu, au fost expuse mai multe obiecte de patrimoniu cultural, printre care un vas de ceramica pictata, datand 4.600 i.Hr., din colectia Muzeului Orasului Moinesti, precum si alte 3 lucrari de bronz masiv, de inspiratie Cucuteni, executate de artistul Giulian Dumitriu, denumite Twins Reality M, Twins Reality F si Nava. 3. A mai fost prezentata si Instalatia Luminu-by Luminish, un proiect al Asociatiei Ordinul Manufacturierilor, instalatie-colaj cu piese decorative de obiecte de iluminat din hartie reciclata manual, o incursiune in lumea corpurilor de iluminat. 

Institutul Cultural Roman a participat cu expozitia „Mari Inovatori Romani”, din programul lansat de institutie, care vizeaza celebrarea personalitatilor cu radacini romanesti, din diverse arii stiintifice si tehnice, a caror inspiratie a avut un impact notabil, asupra tarii si lumii, in ultimele doua secole, printre care Petrache Poenaru, Anghel Saligny, Victor Babes, Grigore Antipa, Emil Racovita, Aurel Vlaicu, Henri Coanda, Traian Vuia, George Emil Palade, Ion Cantacuzino, Ana Aslan, Gheorghe Titeica, Nicolae Constantin Paulescu, Spiru Haret si Gheorghe Marinescu, dar si cu machete ale unor proiecte realizate de Henri Coanda si prin expozitia partenera-instalatia pop-up realizata de artistele vizuale Maria Constantinescu si Dorina Horatau, instalatie ce a facut parte din expozitia „Maiastra. Nasterea unei lumi“, precum si cu un volum ilustrat si prezentari multimedia ce au fost integrate in acest demers menit sa omagieze, in perspectiva centenarului Marii Uniri, o dimensiune importanta a creativitatii romanesti.

In acelasi context, Ionut Budisteanu, unul dintre cei mai apreciati inventatori romani, inclus de prestigioasa revista Time in topul celor mai influenti 16 tineri din lume in 2013, a lansat VisionBot, un robot care ii poate ajuta, in viitor, pe inginerii electronisti, profesionistii din domeniul tehnologiei, pe inventatorii, studentii sau tinerii antreprenori sa produca diverse echipamente electronice in propriile ateliere.

Tot la Biblioteca Nationala a Romaniei, tari precum Africa de Sud, Algeria, Armenia, China, El Salvador, Emiratele Arabe Unite, India, Indonezia, Irlanda, Japonia (prin ceremonii culturale), Malaezia, British Council-Marea Britanie, Maroc, Mexic, Rusia, Siria, Statele Unite ale Americii, Turkmenistan, Uruguay si Venezuela si-au prezentat arta, cultura nationala si obiceiurile in cadrul unor expozitii care s-au dovedit a fi o reala „calatorie in jurul lumii”, cuprinzand arta ceremoniei ceaiului in traditia japoneza si chineza, arta imbracarii kimono-ului, costume traditionale din Maroc, El Salvador, Turkmenistan, Siria, obiecte decorative din Africa de Sud, China, Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Siria, India. Publicul s-a mai putut bucura de sculpturi si statuete antice ce apartin civilizatiilor maya si azteca si instalatii culturale care au surprins momente variate din viata diverselor popoare, mai multe serii de fotografii cu carnavalul din Uruguay, momente americane clasice, harti vechi legate de istoria Armeniei si o minunata expozitie de picturi cu tematica folclorica nigeriana ce apartine artistului Kingsley Nwabia, peisaje si orhidee din inima Venezuelei, prin artista Yasmina Moscovici, expozitie de comemorare a poetului irlandez de renume, W.B. Yeats, graffiti direct de pe strazile Kualei Lumpur si numeroase alte fotografii care ilustreaza documente de arhiva diplomatica (British Council), dar si fotoreportaje cu subiecte din Rusia, China, Turkmenistan, Siria, Armenia si altele. 

La Galeria Galateca a putut fi vizitata expozitia „Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond“, de Young Im Na, organizata de Ambasada Republicii Coreea la Bucuresti cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de la infiintarea relatiilor diplomatice romano-coreene. Expozitia a reunit trei mestesuguri autentice din cultura coreeana – Bojaghi (panza coreeana traditionala care se realizeaza cu scopul de a impacheta si a decora), Joomchi (o tehnica veche de 1.000 de ani de fabricare a hartiei) si Hanbok (tinuta traditionala a poporului coreean, o traditie pretuita in societatea coreeana de peste 1.600 de ani) – ce au supravietuit trecerii timpului si sunt in prezent foarte relevante pentru noile generatii de artisti contemporani, artizani, curatori si cercetatori.

De asemenea, cinefilii au avut ocazia de a urmari, la Cinema Studio, in perioada 1-4 septembrie, o suita de 20 de pelicule ale unor regizori romani si straini prin proiectii de filme documentare si de fictiune din Armenia, China, Indonezia, Japonia, Marea Britanie, Romania, Rusia, Siria, Spania, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Venezuela, India, dar si din partea Organizatiei Internationale pentru Migratie, care au incantat publicul. Publicul cinefil a acordat o atentie speciala filmului Calauza, in regia lui Andrei Tarkovsky, la care, in ciuda locurilor limitate, si-au dorit sa participe peste 1.500 de persoane. 

In Parcul Lumea Copiilor, din Sectorul 4, pe 4 si 5 septembrie, oamenii au putut dansa si asculta muzica artistilor preferati, din zone diferite si tari exotice, indiferent ca vorbim despre folclorul romanesc sau reprezentatiile neobisnuite ale artistilor din Argentina, Japonia, Peru, Irlanda, Indonezia sau Africa de Sud, ritmurile muzicii au adunat popoarele intr-un singur loc: in Capitala Romaniei, la Bucuresti. Peste 100 de standuri, apartinand ambasadelor si partenerilor acestora, au putut oferi publicului spectator un periplu prin culturile lumii, invitand oamenii ca in caminul lor, povestindu-le despre propria cultura si lasandu-i sa admire diverse obiecte de artizanat, de arta traditionala, degustari culinare internationale, mestesuguri si ateliere interactive de cunoastere a obiceiurilor si traditiilor tarilor participante, ateliere de limbi straine, body-painting, pictura pe apa, demonstratii muzicale la instrumente inedite si alte momente artistice. 

Totodata, publicul a putut degusta produse de la restaurantele cu specific culinar international. In completarea dialogului intercultural propus de evenimentul Festivalul Ambasadelor, Asociatia Culturala Euro Est Alternativ, organizatie cultural-gastronomica, recunoscuta la nivel mondial, a oferit publicului spectator o serie de demonstratii gastronomice din bucataria traditionala romaneasca, pregatite de bucatari profesionisti, multipli campioni la nivel mondial. 

Pe scena principala a Festivalului Ambasadelor, in regia MC-ului Festivalului, Dan Pavel, au interpretat dansuri si concerte mai mult de 50 de artisti, dupa conceptul „World Music“, conducand spectatorii intr-o calatorie muzicala in jurul lumii. Au urcat pe scena din partea Romaniei - Ansamblul Doina, Rusia - Ansamblul rusilor-lipoveni din Romania, interpretarea individuala a baletului rusesc de Ana Denis Condrat si romante rusesti in interpretarea Georgianei Maria Chirita, reprezentatie de Taiko-percutie japoneza, oferita de Centrul de Studii Romano-japoneze “Angela Hondru”, in timp ce Ansamblul Ellas a incantat publicul cu muzica si dansuri traditionale grecesti. Steysha School of Irish Dance & The Sorted Session au participat din partea Irlandei cu un spectacol extraordinar de dansuri si muzica irlandeza, formatia exotica Sin Fronteras a reprezentat Peru, Indonezia a participat cu un spectacol hipnotizant de dansuri ritualice din diverse zone ale tarii, Africa de Sud cu un concert de percutie si ritm african, asigurat de Ikhaya Band, Institutul Confucius cu reprezentatii de arte martiale si recitaluri de muzica la instrumente traditionale chinezesti, Argentina cu un moment artistic de tango argentinian din spectacolul Tango Show "Luna Tango" - sustinut de Asociatia pentru Cultura si Tango, India cu un moment spectaculos de dans Indian clasic, interpretat de Carmen Cotovanu Pesantez si Grupul Centrului de Arta "Euterpe" si un mini-concert in stilul Bollywood, sustinut de Partha Ray, festivalul incheindu-se in ritmuri electrizante de muzica contemporana britanica, in mixajul oferit de DJ David- Radio Selector, prin participarea British Council si in explozia unui impunator foc de artificii, asigurat de EuroMerx.

Festivalul Ambasadelor este un eveniment deschis pentru intreaga lume si pentru toate formele de exprimare culturala, gandit ca o platforma de reprezentare a identitatilor culturale hibride, care contin elemente traditionale si contemporane cu potential de dialog intercultural. Acest gen de manifestatii artistice diversificate a atras toate grupele sociale si de varsta, aducand impreuna, deopotriva artisti profesionisti si amatori si oameni din toate categoriile profesionale, care si-au dorit sa experimenteze un program cultural atractiv si variat. Scopul desfasurarii acestui festival este de a promova diversitatea culturala intr-un dialog al artelor si traditiilor tarilor ce au misiuni diplomatice in Romania, precum si a tarii gazda.
Festivalul Ambasadelor „Open Your Culture“, aflat la prima editie si organizat de Asociatia Escu, devine un punct de reper pentru comunitatea diplomatica din tara, facilitand interactiunea culturala a publicului din Romania cu mediul de afaceri si institutii, cu misiunile diplomatice si comunitati straine. Festivalul Ambasadelor isi propune sa marcheze o traditie in cultura romaneasca prin crearea unui lant multicultural care sa aduca, an de an, in atentia publicului tot ce este mai spectaculos si mai interesant din arta popoarelor de pe diferite continente.

***
Festivalul este un eveniment produs si marca Asociatia ESCU, organizat in parteneriat si cu patronajul Ministerului Afacerilor Externe, precum si cu sprijinul Ministerului Culturii, Bibliotecii Nationale a Romaniei, Institutului Cultural Roman, Primariei Sectorului 4, Uniunii Cineastilor din Romania-Cinema Studio, Asociatiei Culturale Euro Est Alternativ, Teatrului de Opereta si Musical “Ion Dacian”, Muzeului National al Taranului Roman, Complexului National Muzeal “Moldova” Iasi, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - InfoCons, Asociatiei Bucharest Tourism Board, Asociatia Ordinul Manufacturierilor. 
 
Sponsori: BCR, Coca-Cola, Telekom, Mercedes-Benz, Medlife, Avon, Mega Image, PPD Romania-Photos Photiades Group, Nescafe Dolce Gusto, Ursus.
 
Parteneri logistici: Asociatia Culturala Euro Est Alternativ, Romexpo, Euromerx, Wedothat Agency, Mind Shop Advertising Agency, Brigada de Voluntari, Arena Events, Lockwire Design, Vadim Ciocazan (graphic design), Electric Brother, Galeria Galateca, AGS Movers, Gaspeco, Art & Craft Arta si Suflet, Partysnap Fotodivertisment, Hotel Caro, Molecule F – designeri Rhea Costa, Venera Arapu si Elena Perseil.
 
Parteneri media: Intact Media Group, TVR si TVR International, Jurnalul National, Agerpres, RFI, Forbes, Business Review, Radio Romania Cultural, Romania-Insider.com, City Compass, Orasul Meu, Adevarul, Metropotam.ro, Romania Libera, Feeder.ro, Bursa, The PR Journal, Debizz, Port.ro, Gala Societatii Civile, Enciclopedia Muzicala a Romaniei, Orasulvechi.ro, The Romania Journal, Realitateabucuresti.ro, Best-Event.ro, Pink Stripe Group, Mixtopia.ro, Cristianchinabirta.ro, Cosmintudoran.ro, Mariciu.ro, B365.ro, Sapte Seri, Aarc.ro, Ziarul Metropolis, Modernism.ro, Decat o Revista, Nineoclock.ro. 
 
Parteneri educationali: Fundatia “Dan Voiculescu” pentru Dezvoltarea Romaniei, Liga Studentilor Romani din Strainatate si AIESEC Romania.
 
Contact:
www.asociatiaescu.ro
www.festivalulambasadelor.ro
Email:asociatiaescu@gmail.com
Telefon: +40 736.038.558 / +40 0744.813.411