Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc la București, între 24 și 28 septembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, Parcul Național, și Librăria Cărturești Verona. Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Vreme de doisprezece ani, KINOdiseea a adus în atenția publicului bucureștean filme în premieră în Europa de Sud-Est sau România, cele mai noi filme pentru copii, apreciate de publicul internațional și de criticii de film din întreaga lume, premiate la festivaluri internaționale precum Berlin, Sundance, sau festivaluri de profil cu tradiție, producții cu tematici educative și sociale, care nu intră în rețeaua clasică de distribuție .

Anul acesta, competiția de lungmetraje pentru copii între 3 și 14 ani, familie și profesori - KINOdiseea Junior aduce pe marile ecrane de la Cinema Gloria și Cinema Eforie, 10 filme premiate la Berlinale, și alte festivaluri importante de film pentru publicul tânăr, precum Zlin, BUFF, Kristiansand sau Kiev.

Deschiderea de gală a festivalului va avea loc pe 24 septembrie, de la ora 19:00, la Cinema Eforie, cu filmul românesc STRĂJERII DELTEI, în regia lui Liviu Mărghidan, în prezența regizorului, actorilor și a altor membri ai echipei de filmare. Filmul Străjerii Deltei spune povestea mai multor copii, care îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăţă apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric. Acum copiii au o misiune importantă!

Pentru a-l omagia pe Hayao Miyazaki, regizorul japonez cofondator al Studiourilor Ghibli, autor al unora dintre cele mai iconice animații ale tuturor timpurilor, publicul festivalului va putea urmări pe marele ecran, în aer liber, în Parcul Național, lungmetrajele de animație SPIRITED AWAY/ Călătoria cu Chihiro, MY NEIGHBOR TOTORO/ Vecinul meu, Totoro, și îndrăgitul PONYO. Retrospectiva este realizată în parteneriat cu Asia Fest.

Pe lângă filme, copiii vor putea participa la ateliere de incursiune în lumea cinematografiei, la Librăria Cărturești Verona, și la spectacole de magie - TEO MAGIC SHOW, cu actorul Costin Teodorescu, spectacole de pantomimă, picioroange, scenete ale unor personaje Disney, susținute de Royal Entertainment, la Cinema Gloria.

La fel ca în fiecare an, competiția internațională de lungmetraje KINOdiseea Junior va fi prezidată de un juriu de profesioniști, din care fac parte, la cea de-a XIII-a ediție, regizoarea ANCA DAMIAN, producătoarea de film GABRIELA SUCIU și cunoscutul om de comunicare din industria filmului, CĂTĂLIN ANCHIDIN.

Anca Damian este unul dintre cei mai inovativi regizori români contemporani, cu zeci de premii internaționale la activ, a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București și este doctor în Arte, Cinema și Media. A lucrat inițial ca director de imagine pentru lungmetrajele „Rămânerea” (1991) și „Drumul câinilor” (1992), precum și la realizarea unei serii de scurtmetraje și documentare premiate. În 2008, a semnat regia primului său film de autor, lungmetrajul de ficțiune „Întâlniri încrucișate”. Au urmat docu-drama animată „Crulic - Drumul spre dincolo” (2011), câștigătoare a premiului Le Cristal d’Annecy, „O vară foarte instabilă” (2013/14), „Muntele magic” (2015), „Perfect sănătos” (2016), „Moon Hotel Kabul” (2018), care a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, și scurtmetrajele „Carré” (2016) și „Telefonul” (2018), toate bucurându-se de o bună receptare critică și de o participare extinsă în festivaluri de film internaționale de prim rang, printre care cele de la Pusan, Chicago, Goteborg, Cottbus, Locarno, Londra, Annecy, Toronto, Goa, Roma, Varșovia și Copenhaga. Telefonul , în regia Ancăi Damian, s-a aflat în selecția oficială a Sundance Film Festival. Cel mai recent film al său, „Călătoria fantastică a Maronei”, a fost desemnat, în anul 2020, Cel mai bun film european pentru publicul tânăr, de către European Children's Film Association.

Gabriela Suciu - Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale”, secția Regie de film, profesori Radu Gabrea și Cristina Nichituș (2010). Încă din timpul studiilor (2008), este producător la cel puțin 6 filme pe an. În 2012 termină Master în producția de film la UNATC, profesori Doina Maximilian și Dinu Tănase. Înființează, în același an, Atelierul de film în cadrul UNATC, companie de producție și distribuție de film pentru studenții Facultății de film, și se înscrie la doctorat. Participă la Talents Sarajevo (2012) și Berlinale Talents (2014). Se implică în organizarea Festivalului de Film Victoria și a Festivalului de Teatru Ideo Ideis de la Alexandria. În 2014 începe colaborarea cu Elefant Film România și Elefant Film din Elveția. Implicată în înființarea Ultraviolet Media, prima comanie românească de distribuție internațională. Este manager la Elefant Film Romania și Ultraviolet Media. Colaborează constant cu Dropia Film. Participă la LIM - Less is More 2017, program pentru scenariști și producători.

Cătălin Anchidin, probabil cel mai cunoscut om de comunicare de film din România și o prezență activă în media când vine vorba de industria cinematografică. De numele lui se leagă proiecte de succes precum „Poziția Copilului” („Ursul de Aur”- Berlinale 2013), „Aferim!” („Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie – Berlinale 2015), „Toni Erdmann” (Premiul Fipresci la Cannes 2016, Nominalizat în 2017 la Oscar pentru cel mai bun film străin), „Sieranevada” (Propunerea României la Oscar 2017), „Un pas în urma serafimilor” (unul dintre cele mai de succes debuturi ale anului 2017), „La Gomera” (Competiție la Cannes 2019, Propunerea României la Oscar 2020). A lansat peste 70 de producții cinematografice, dar și seriale de televiziune. În fiecare marți și joi, poate fi urmărit la „Neatza cu Razvan și Dani” la Antena 1, cu cele mai fresh recomandări de film.

Mai multe detalii despre filmele din competiție și programul festivalului vor fi curând disponibile pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/ și pe www.facebook.com/kinodiseea.

KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, finantat de Ministerul Culturii.
Proiect finantat de Primaria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, Zile și Nopți, spotmedia.ro, IQads, Ziarul Metropolis, Zeppelin, Observator Cultural, Modernism, Revista Atelierul, Munteanu, Catavencii, igloo, The Institute, PRwave, IQool, bookblog.ro, 4arte.ro, Smark.

***
Despre KINOdiseea
KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA - European Children's Film Association. În cele 12 ediții precedente, festivalul a înregistrat peste 130.000 de participanți, la București și în alte orașe din țară.