Fundatia Pentru Voi lanseaza proiectul ’Brancusi pe intelesul tuturor”, un proiect finantat de catre Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), care se va desfasura in perioada 1 august-13 noiembrie 2023.

 

Am constatat ca actiunile si diversele evenimente din cadrul programului “Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii” sunt mult prea putin accesibile pentru persoanele cu dizabilitati, inclusiv cele cu dizabilitati intelectuale. In cazul beneficiarilor nostri, in special al celor cu dizabilitate severa, pe lângă problemele de accesibilizare a informației ne-am confruntat cu reale dificultăți de acces, mediul fizic limitând semnificativ participarea persoanelor cu afectări locomotorii (scări de acces, fără rampă sau lift, piatră pe pardoseală, spații delimitate de praguri înalte etc).

 

Ne propunem ca cel mai important eveniment, respectiv Expoziția Brâncuși, organizata in Timișoara în acest an, sa fie accesibil si persoanelor cu dizabilitati intelectuale, care au dreptul sa se bucure si sa aiba acces la evenimente culturale de anvergura, in conditii de egalitate cu ceilalti consumatori de arta si cultura.

 

In cadrul proiectului, vom elabora o brosura pentru transpunerea în limbaj ușor de înțeles a informațiilor despre viața și opera lui Constantin Brâncuși, vom organiza o excursie la Targu Jiu, unde persoanele cu dizabilitati intelectuiale si apartinatorii lor se vor putea bucura de vizitarea operelor sculptate de Brâncuși.

 

Atunci cand vom vizita Expoziția Brâncuși li se vor explica in limbaj usor de inteles opera si viata lui Brancusi, astfel ca, prin accesibilizare si mediere cultuarala, persoanele cu dizabilitati intelectuale sa poata participa si sa se bucure de un eveniment cultural de asemenea anvergura.

 

“ La acest apel de proiecte lansat de Ministerul Muncii si Solidaritaii Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Fundatia “Pentru Voi” a depus dpua proiecte. Ne bucuram ca au fost acceptate ambele, cu atat mai mult cu cat doar opt dintre proiectele depuse la nivel national au fost aprobate cu finantare. Sunt doua proiecte cu teme diferite dar cu impact atat asupra comunitatii timisorene, cat si asupra persoanelor cu dizabilitati ntelectuale, care se vor putea bucura de o manifestare culturala atat de grandioasa precum aceasta expozitie de arta. Proiectul ’Brancusi pe intelesul tuturor” va constitui un exemplu de accesibilizare a conceptelor culturale, replicarea acestuia putand dezvolta modele de bună practică în ceea ce privește acesibilizarea culturii și sprijinul participarii persoanelor cu dizabilități în acest domeniu.”, a declarat Laila Onu, Directorul general al fundatiei.