Galeria Quadro 21 organizează vineri, 7 februarie 2020, vernisajul expoziției Planuri de evacuare. Evenimentul va avea loc la sediul galeriei, Strada Samuil Micu, Nr. 7, începând cu ora 19:00.  
 
Expoziția, curatoriată de către istoricii de artă Miklós Székely și Sebestyén Székely, examinează complexitatea relației transmiterii tradiției, aducând sub ochii publicului colecții școlare (modele din ghips, desene de elevi realizate după model), care exemplifică modul în care se raporta la tradiție societatea europeană, prin intermediul educației, la cumpăna dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea. În același timp, sunt expuse și opere de artă care semnalează raportările în permanentă schimbare ale artiștilor moderni și contemporani la moștenirea artistică. 
 
Planuri de evacuare ilustrează atitudini definitorii, de la dorința redării perfecte a patrimoniului artistic, până la refuzarea severității raportării la modele. În multe cazuri, exponatele au legătură cu orașul Cluj, însă ele exprimă un fenomen mai larg, ilustrând fidel modul în care s-a transformat raportarea europenilor la trecut. 
 
Expoziția prezintă, pe de o parte, o colecție de modele de ghips și desene din școli clujene – Liceul Teoretic “Apáczai Csere János”, Liceul Teoretic “Báthory István”, Colegiul Unitarian “János Zsigmond” –  aparținând elevilor școlii, pe de altă parte, lucrări ale unor artiști moderni precum Corneliu Baba, Victor Ciato, Sorin Dumitrescu, Eugen Gâscă, Tibor Kádár, dar și o serie de 9 sculpturi realizate special pentru această expoziție de către Ciprian Mureșan, în care artistul copiază din memorie sculpturi din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj; respectiv câteva lucrări ale unor artiști moderni care problematizează tema copierii și raportării la patrimoniul artistic. 
 
Galeria este deschisă zilnic, de luni până sâmbătă, între orele 10 – 18, iar expoziția va putea fi vizitată în mod gratuit până în data de 14 martie 2020. 
Pentru mai multe detalii și informații vizitați www.quadro21.com sau urmăriți Galeria Quadro 21 pe Facebook.
 
Eveniment realizat în parteneriat cu Liceul Teoretic “Apáczai Csere János”, Liceul Teoretic “Báthory István”, Colegiul Unitarian “János Zsigmond”.

***
Galeria Quadro 21 a fost înființată în anul 2016, fiind ramura contemporană a Centrului de Artă Quadro din Cluj, împreună cu galeria de artă modernă, fondată în anul 2008. Galeria promovează tendințele progresiste ale artei românești din 1960 până în prezent și își formează un portofoliu internațional de artiști care interoghează rolul artei în raporturile sale cu problematicile sociale și ecologice ale prezentului.