Între 18 octombrie – 25 noiembrie 2022 invităm profesorii și elevii de liceu din toată țara să ni să alăture în organizarea de proiecții de film și discuții despre VIITOR, în cadrul celei de-a 9-a ediții luna.doc, singurul festival de film documentar itinerant organizat în liceele din România.

Tema acestei ediții explorează felurile în care ne imaginăm viitorul și oferă profesorilor și elevilor interesați acces la filme și resurse educaționale care pun în discuție felurile în care noile tehnologii contribuie la accelerarea progresului social și economic, posibile soluții pentru problemele de mediu cu care ne confruntăm din perspectiva responsabilității față de generațiile viitoare, invitând totodată la imaginarea unor societăți mai incluzive și mai sustenabile pornind de la provocările pe care le întrevăd reprezentanții tinerei generații (numită și generația Z) în propria lor evoluție.

Ediția de anul acesta a festivalului propune spre vizionare o selecție de 7 filme incluse în programul festivalului poate fi urmărită online, gratuit, prin intermediul platformei educaționale Kinoteca Bloc Zero (www.kinoteca.bloczero.ro) sau în cadrul unor evenimente fizice organizate cu participarea echipei Bloc Zero și a unor invitați speciali.

Participarea la proiecțiile din luna.doc#9 este deschisă tuturor profesorilor interesați, pe bază de înscriere.

Înscrierile se pot face până la data de 25 octombrie 2022 prin completarea formularului: https://forms.gle/dmyVf6zfLZBkX2Xs8

***

Despre luna.doc

luna.doc este un proiect organizat de Asociația Bloc Zero, ca parte din programul Kinoteca Bloc Zero.
Început în anul 2014, sub umbrela Asociației One World Romania, proiectul este conceput ca un festival de film documentar itinerant organizat în parteneriat cu licee interesate din toată țara.
În fiecare an, luna.doc propune o selecție de filme însoțită de resurse educaționale care oferă o privire de ansamblu asupra unui subiect de actualitate de interes pentru publicul adolescent, invitând totodată la dezbatere în jurul temei alese în cadrul școlilor participante.

***

Organizat de: Asociația Bloc Zero

Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: The Institute, Radio România Cultural, filme cărți, movienews.ro

***

https://bloczero.ro/
https://www.facebook.com/bloczero
https://www.instagram.com/bloc.zero/


Lista filmelor propuse spre vizionare în cadrul luna.doc#9, cu tema Viitorul_în_construcție

Eu sunt Generația Z
r. Liz Smith, 2021, Regatul Unit al Marii Britanii, 52 min.

Sinopsis: Filmul analizează impactul și consecințele revoluției tehnologice asupra noastră. Simulând maniera de funcționare a internetului ca rețea complexă de fire de informații aparent infinite, “Eu sunt Generația Z” împletește o colecție de teme „întrerupte” de meme-uri și scurte clipuri din rețelele de socializare care ne oferă acel moment de ușurare și lejeritate în timp ce navigăm prin viețile noastre digitale.

Gradul trei
r. Yorgos Zois, Grecia/ Croația, 2018, 32 min.

Sinopsis: Un film science fiction despre trei arheologi care se întorc înapoi pe planeta Pământ dintr-un viitor îndepărtat, “Gradul Trei” este un film subtil și în același timp terifiant care face cunoscută dislocarea socială care acum a devenit ubicuă.

În cazul unui dezastru selenar
r. Francesca Panett, Halsey Burgund, 2019, Statele Unite ale Americii, 6 min.

Sinopsis: Documentarul „În cazul unui dezastru selenar” ilustrează posibilitățile tehnologiilor deepfake prin reimaginarea acestui eveniment major. Ce s-ar fi întâmplat dacă misiunea Apollo 11 ar fi mers prost și astronauții nu s-ar fi putut întoarce acasă? Președintelui Nixon i s-a pregătit și un discurs de urgență pentru această posibilitate, dar nu a fost rostit de acesta niciodată – până acum.

Lumea de mâine
r. Don Hertzfeldt, 2016, Statele Unite ale Americii, 17 min.

Sinopsis: O fetiță este transportată într-o incursiune în propriul ei viitor îndepărtat. Plasat într-o lume în care oamenii pot să-și întâlnească versiunile din trecut, prin călătorii în timp, “Lumea de mâine” ne invită să examinăm ce înseamnă cu adevărat să trăiești și să ne re-evaluăm locul în univers. O capodoperă care ridică întrebări despre viață, moarte, spațiu și timp, și toate celelalte experiențe profund umane care se nasc undeva la întretăierea dintre aceste coorodonate.

Trei dialoguri despre viitor
r. Alina Manolache, 2022, România, 14 min.

Sinopsis:Trei perechi de roboți intră fiecare în dialog. Cum vede inteligența artificială lumea? Cum se vede pe ea însăși? În cugetările algoritmice ale roboților se ascunde multă tandrețe – ce pare să îi preocupe cel mai mult e ceea ce înseamnă a fi om.

Destul cu ceșcuțele de porțelan
r. Michelle Bauer Carpenter, 2018, Statele Unite ale Americii, 55 min.

Sinopsis: Documentarul „Destul cu ceșcuțele de porțelan!” vorbește despre problemele grave care afectează lumea și despre modul în care designul durabil și invenția sustenabilă pot fi folosite ca antidot, ca posibile soluții la aceste probleme.

În natură
r. Vincent Eckert , 2021, Germania, 4 min.

Sinopsis: Dimineața, Fred se trezește în pijamale în mijlocul naturii. La un moment dat, totul în jurul său începe încet-încet să se destrame.