Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Teodor Burada și în colaborare cu Centrul Ceh București, îi invită pe localnicii şi turiştii din Mangalia şi Constanţa la o sesiune de proiecţii de film de încălzire pentru festivalul Cinemascop, ce va avea loc în Grădina de vară din Eforie Sud, între 1-7 august 2019. Dar până atunci, 5 alte proiecţii vă aşeaptă pentru a vă ajuta să intraţi în spiritul festivalului şi a vă face să vă bucuraţi de seri la film în aer liber.  Astfel, pe 28 iunie şi 5 iulie, Grădina de vară Farul din Mangalia va găzdui o mostră de Cinemascop, iar pe 12, 19 şi 26 iulie, încălzirea pentru festival se mută pe Faleza Cazino din Constanţa. Toate proiecţiile încep la ora 21:30, iar intrarea este liberă. 
 
Festivalul Cinemascop este organizat de Centrul Ceh Bucureşti şi EUNIC România şi a debutat în 2018, când a adus peste 2500 de persoane în cinematograful în aer liber din Eforie Sud, pe parcursul celor 5 zile pline cu proiecţii de film şi ateliere creative pentru copii. A doua ediţie este în pregătiri, fiind puse la cale 7 zile, de data aceasta, cu mai multe surprize ce vor fi dezvăluite la momentul potrivit.
 
Sesiunea de Warm-up este menită să aducă atmosfera Cinemascopului în alte două oraşe – Mangalia şi Constanţa, fiind organizată de Centrul Cultural Judeţean Constanţa Teodor T. Burada şi Centrul Ceh Bucureşti, fiind un proiect marca EUNIC România (prin participarea Ambasadei Spaniei la Bucureşti, Ambasadei Suediei la Bucureşti, Institutului Francez, Institutului Polonez şi al Goethe Institut) și cu sprijinul de Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa și Primăria Municipiului Mangalia . 

Programul debutează la Mangalia, în Grădina de vară Farul, acolo unde spectatorii vor avea ocazia să vizioneze două filme. Pe 28 iunie, de la ora 21:30, povestea lui Jo se dezvăluie în Supa Modo (Kenya / Germania, 2018, 74’). Ea este o fetiță de 9 ani ce suferă de o boală terminală. În momentul în care puține mai pot fi făcute pentru ea, părăsește spitalul și se întoarce acasă, unde mama şi sora ei unesc micuţul sat kenyan pentru o cauză comună – aceea de a o convinge pe Jo că are puteri speciale și că este de fapt o super-eroină. 
 
Ziua de vineri, 5 iulie, aduce pe ecranul Grădinii Farul un film misterios - Madame Hyde (Franţa, 2017, 95’). Doamna profesoară Géquil nu este tocmai agreată de elevii şi colegii ei. Într-o noapte furtunoasă, este lovită de un fulger şi îşi pierde cunoştinţa. Când se trezeşte, acesta se simte diferit şi descoperă că, mai nou, are un alter ego nocturn periculos, pe care trebuie să şi-l ţină în frâu. 
 
Odată cu data de 12 iulie, proiecţiile se mută pe Faleza Cazino din Constanţa. Atunci sunteţi aşteptaţi la filmul considerat cel mai bun film european al anului 2018 și premiat la Cannes pentru regie. Cold War (Polonia / Franţa / UK, 2018, 89’) are în prim plan un bărbat și o femeie care se cunosc în Polonia, după cel de-Al Doilea Război Mondial, devenind un cuplu separat de politică, defecte de caracter și jocuri ale destinului – o poveste de dragoste imposibilă, în vremuri imposibile.
 
Pe 19 iulie publicul face cunoştinţă cu Roberto, protagonistul filmului Chinese Take-Away (Spania / Argentina, 2011, 93’). Acesta este proprietarul unui magazin de bricolaj şi pare că nu este în toate mințile. Nu este răbdător cu clienții săi și este arțăgos cu distribuitorii. Într-o zi, Roberto cunoaște un tânăr chinez care este pe cont propriu în Buenos Aires și incapabil să vorbească o boabă de spaniolă. Decizia sa de a-l ajuta pe tânăr reprezintă începutul unei stranii prietenii care îi va schimba viața. 
 
Încălzirea se încheie pe 26 iulie, cu un film de aventură şi comedie pe cinste - The 100 Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared (Suedia / Germania / Franţa, 2013, 112’). După o lungă și palpitantă viață de lucru cu muniții, după ce a fost implicat în Războiul Civil Spaniol, în Proiectul Manhattan și în alte evenimente semnificative ale secolului 20, Allan Karlsson se găsește blocat într-un azil de bătrâni. Hotărât să se sustragă de la propria aniversare de 100 de ani, sare pe fereastră și apoi în primul autobuz, pornind într-o călătorie neașteptată care implică, pe lângă alte surpize, o valiză plină cu bani, niște răufăcători malefici și un elefant numit Sonya. 
 
Astfel, dacă sunteţi în cele două locaţii în fiecare vineri până la sfârşitul lunii iulie, nu trebuie să rataţi ocazia de a viziona cele 5 filme din selecţia sesiunii de Warm-up Cinemascop. Şi dacă tot veţi fi intrat în dispoziţia de vizionat filme în aer liber, nu uitaţi că primele 7 zile din august poartă, în calendar, numele de Cinemascop! 
 
Eveniment organiizat de Centrul Cultural Judetean Constanta Teodor T. Burada, Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanța, Primăria Mangalia, EUNIC Romania, cu sprijinul Embajada de España en Bucarest, Ambasada Suediei din Bucureşti / Sveriges ambassad i Bukarest, Institutul Francez, Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie, Goethe-Institut Bucuresti.