Joi, 8 Septembrie, la Make a Point începe programul KineDok ediția a-2a, cu documentarul ”America”. Timp de 15 săptămâni, joia, de la ora 20:00, ne întâlnim cu un nou documentar European despre oamenii de lângă noi și problemele lor.
 
În luna Septembrie Make a Point vă invită la următoarele filme:

8 Septembrie, ora 20:00
America / Amerika (R: Jan Foukal, Republica Cehă, 2015, 70’)
 
Bára este fiica unor imigranți cehi care trăiesc în Canada. Ea s-a întors în Republica Cehă pentru a cunoaște țara de origine a părinților ei. Honza este un cântăreț și chitarist din Praga care visează să ajungă la New York și să calce pe urmele lui Bob Dylan. În călătoria lor prin păduri dense, câmpii însorite și clar de lună cei doi hoinăresc prin comunitatea de vagabondaj cehoslovacă.
 
15 Septembrie, ora 20:00
Căminul meu / Jáma (R: Jiří Stejskal, Republica Cehă, 2014, 84’)
 
Căminul meu este o poveste despre o familie neobișnuită din Kiev care luptă împotriva injustiției imobiliare. Natașa, capul familiei, încearcă să salveze ferma familiei, care este în prezent înconjurată de cartiere moderne. Mai mult, trebuie să aibă grijă de cei patru copii, de cei doi soți și de mica turmă de capre neastâmpărate. Lupta împotriva sistemului ucrainian corupt este efortul eroic al Natașei, care trebuie să rămână în continuare și mama celor patru copii ai săi. Într-o zi casa lor este arsă. Merită să rămână acolo și să continue lupta?
 
22 Septembrie, ora 20:00
Îmi place asta super, mult, cel mai tare / Lijepo mi je s tobom, znaš (R: Eva Kraljević, Croația, 2015, 43’)
 
Eva și Mia sunt surori. Mia este veselă, deschisă, suferă de sindromul Down, nu-i prea pasă de modă și iubește oamenii. Timp de zece ani, Eva a filmat-o pe Mia și pe sine însăși pentru a înțelege relația care le leagă. Eforturile ei au zugrăvit un portret al celor două, un portret plin de bucurie și teamă, rezultat din dorința puternică de a depăși concepția mărginită care stabilește limitele unei iubiri între surori.
 
29 Septembrie, ora 20:00
Miss Roma la școală / Razred (R: Vesna Cudic, Croația, 2015, 82’)
 
În fiecare vară, o mână de fete rrome curajoase se înscriu într-un concurs de frumusețe pentru a obține titlul de Miss Roma. Dar dacă visul lor nu este să primească o cerere în căsătorie, ci să meargă la liceu și să obțină o diplomă? În timpul celor patru ani de filmări, cele trei fete sunt urmărite în încercarea lor de a face față provocărilor vieții de liceu. Ele trebuie să jongleze cu temele, Facebook-ul, examenele de final de an și viața amoroasă. Cum restul colegelor lor rrome au copii și nu e nimeni care să le ofere un alt exemplu, își vor urma ele visul până la capăt?
 
Toate proiecțiile vor fi urmate de discuții și dezbateri pe temele filmelor cu regizori, specialiști și alți invitați speciali.

***
Despre KineDok:
KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar creativ demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene (Slovacia, Ungaria, Croația și România).
 
Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok powered by One World Romania aduce filmele – însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta - la pubul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine.
 
Make a Point este o Asociație culturală înființată în anul 2009 de către trei oameni de artă: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roșca și artistul vizual Alma Cazacu, care aduce cultura mai aproape de oameni. Geografic vorbind.
 
Asociația organizează expoziții, spectacole, proiecții de film, seminarii, workshop-uri și este un spațiu dedicat expunerii de lucrări și mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române. În 2012 și în 2014, Make a Point a câștigat Premiul al II-lea și respectiv al III-lea pentru Artă și Cultură la Gala Societății Civile.