În luna octombrie a luat naştere Laboratorul de Artă - un concept nou în România, născut din dorinţa unor tineri profesionişti de a aduce arta mai aproape de oameni. Laboratorul de Artă îşi propune să creeze o comunitate de artişti şi iubitori de artă, care împreună să construiască iniţiative culturale cu impact. Conceptul are la bază ideea de cercetare a omenescului, concept inspirat din Laboratorul de Noapte (proiect dezvoltat de Antoaneta Cojocaru, actriţă şi regizor la teatrul Bulandra).

Laboratorul de Artă este locul în care, din spectator devii protagonist. Atât în sala de spectacol, cât şi în propria viaţă.

Laboratorul de Artă este o organizaţie care aduce românii mai aproape de artă şi de multiplele sale valenţe, dezvoltând în acest sens diverse proiecte (cursuri, cluburi de învăţare, evenimente etc.). Organizaţia a fost înfiinţată de o echipă de tineri profesionişti care au experimentat puterea transformatoare a artei în vieţile proprii şi care îşi doresc acum să investească într-o Românie mai bogată cultural şi emoţional. 

Pe termen lung, organizaţia va crea un hub în care tinerii artişti profesionişti să găsească contexte în care să-şi valorifice talentele, iar iubitorii de artă să aibă posibilitatea de a lua contact direct cu resurse şi artişti din diverse arte (actorie, mişcare, muzică, pictură, lectură s.a.). Pentru a duce schimbarea mai departe, membrii comunităţii vor dezvolta şi sprijini iniţiative culturale de impact. Totodată, Laboratorul de Artă vrea să ajute companiile să construiască culturi organizaţionale duse la următorul nivel - bazate pe acceptare, asumare de riscuri, inovaţie, curaj, adevăr, relaţii umane. 
 
“Oamenii se apropie de artă din postura de spectatori, în cel mai bun caz. Cei mai mulţi credem despre noi că suntem lipsiţi de talente, drept urmare nici nu ne gândim că am putea lua în calcul arta ca formă de exprimare. Noi, echipa din spatele Laboratorului de Artă suntem dintre aceia care şi-au dat o şansă, înainte să tragă concluzia. Aşa că, acum 3 ani, ziceam Da unui curs de actorie cu Antoaneta Cojocaru şi ne dădeam consimţământul, în felul ăsta, fără să ştim, să ne schimbăm părerea despre noi, despre viaţă, despre idealuri, bunătate, urât, iubire, împreună şi să ne apropiem de artă. Acum vrem să le arătăm şi altora că arta nu înseamnă “frumosul” stabilit de societate, că arta se naşte din exprimarea sinelui, cercetarea şi acceptarea a tot ce este uman în noi. Că nu avem de ce să fugim de umbrele noastre, pentru că uman e antonim cu perfecţiune. Acceptarea acestui adevăr îţi oferă o mare libertate de a fi. Ca şi cum abia atunci începi să respiri până la capăt.” – Ioana Lupu, PR Laboratorul de Artă

Ca prim proiect, Laboratorul de Artă lansează un curs de actorie cu Antoaneta Cojocaru, actriţă şi regizor la teatrul Bulandra. Cursul se adresează tinerilor profesionişti, care vor să înveţe să ia decizii nu doar cu mintea, ci şi cu sufletul şi pentru care e important să creeze relaţii autentice cu cei din jur. Pentru mai multe detalii despre curs, accesează pagina de Facebook Laboratorul de Artă sau pagina web: www.antoanetacojocaru.ro/cursuri-de-teatru-laborator/.

Indiferent ce vârstă sau profesie ai, dacă îţi place arta şi eşti interesat să descoperi mai multe despre cum poţi integra arta în obiceiurile din viaţa ta, urmăreşte pagina de Facebook Laboratorul de Artă!