Vernisajul expoziției „Salvând Cultura Celuilalt. Cercetarea iei cu altiță de pe Valea Hârtibaciului” // Live online pe Facebook, 24 noiembrie 2021 ora 18:00 – Lansarea catalogului selectiv „Salvând Cultura Celuilalt. Cercetarea iei cu altiță de pe Valea Hârtibaciului”.
 
Proiectul „Salvând cultura celuilalt,” inițiat în 2021 de Asociația Monumentum, pleacă de la experiența de peste 20 de ani a colecționarului Eugen Vaida care, bătând satele de pe Valea Hârtibaciului și Țara Oltului, a achiziționat de la comunitățile rome peste 100 de ii cu altiță. Romii au salvat elemente ale culturii românești abandonate din diferite motive de către proprii ei făuritori iar în momentul de față multe dintre femeile rome păstrează încă cu fală între 10 și 30 de ii de proveniență românească.
 
Din păcate iile se pierd și în rândul acestor comunități, fiind abandonate de tinerele generații care aleg ia de „Argheș” (Argeș), acestea din urmă având o ornamentică mai bogată. 
 
În urma proiectului de cercetare „Salvând cultura celuilalt” care a avut ca obiective colectarea informațiilor care pot deveni instrumente puternice de combatere a naționalismului extrem și a conflictelor sociale și facilitarea apropierii unei culturi de cealaltă în contextul în care cele două sunt vecine de secole, echipa de cercetare a elaborat catalogul selectiv „Salvând Cultura Celuilalt. Cercetarea iei cu altiță de pe Valea Hârtibaciului” și expoziția „Salvând Cultura Celuilalt”.
 
Scopul celor două obiecte culturale este pe de-o parte de a contribui la combaterea discriminării împotriva romilor, în parte datorată necunoașterii fenomenelor culturale, o temă tot mai frecventă în politicile publice europene și în viața cotidiană, iar pe de cealaltă parte, de a promova și valorifica ia cu altiță de pe Valea Hârtibaciului.
 
Pentru a atinge obiectivul, echipa a lucrat atât pe frontul documentării științifice, cât și pe teren, creând astfel o imagine cât mai completă a contextului de apariție și dezvoltare a iei cu altiță. Echipa de cercetare a documentat și reconstituit împreună cu asociația „Semne cusute” câteva piese din „Colecția Eugen Vaida” și a fotografiat pe modele umane vii ansambluri de port vestimentar și ii cu altiță provenite de pe Valea Hârtibacului și a Țării Oltului care se află în colecția de la Alțâna și în depozitele muzeelor partenere. Pe parcursul desfășurării proiectului au fost identificate centre etnografice locale mai puțin cunoscute, a căror prezență este indicată, dar nu dovedită științific, de compararea cusăturilor specifice în cadrul unei cercetări realizate în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Complexul Național Muzeal Astra, Muzeul de Etnografie Brasov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul de Istorie „Valea Hârtibaciului.”
 
Comunitățile rome din sudul Transilvaniei și-au asumat mai mult sau mai puțin voluntar, de mai bine de un secol rolul de gardieni ai „iei cu altiță românești,” integrând acest element important de costum în obiceiurile și cutumele proprii. Acesta este un fenomen necunoscut atât publicului larg cât și lumii academice și este pentru prima dată când o echipă de cercetare se apleacă într-o măsură amplă asupra subiectului. 

Echipa proiectului:
Doina Ișfănoni, Ligia Fulga, Mirela Crețu, Elena Găvan, Sebastian Paic, Ioana Corduneanu, Veronica Vaida, Magdalena Menzinger - fotograf, Andrei Tache - DTP, Mara Banu - jurist, Ana Mihaela Pascu - asistent proiect, Eugen Vaida - coordonator proiect
Modele: Gabriela Negru, Ruxandra Pleșa, Crina Roșca.
Machiaj și împletituri: Mădălina Panduru

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Complexul Național Muzeal Astra, Muzeul de Etnografie Brasov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul de Istorie "Valea Hârtibaciului".

Le mulțumim tuturor directorilor de muzee și personalului de specialitate pentru identificarea și asamblarea pieselor din colecțiile lor.

Le mulțumim tuturor femeiilor rome care au contribuit voluntar sau involuntar la salvarea acestui important element identitar al culturii românești. 
 
 
Un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.