Parteneriatul proiectului Două Luni a lansat două noi resurse care vizează îmbunătățirea cunoștințelor persoanelor vârstnice cu privire la drepturile omului. Aceste resurse pot fi utilizate și de educatori pentru a crește conștientizarea despre drepturile pe care le au persoanele vârstnice, de organizațiile interesate, studenți și societate în general.
 
Prima resursă este un scenariu de teatru documentar „Poveștile noastre: drepturile omului și persoanele vârstnice din Europa”, creat prin abordarea tehnicilor de teatru documentar. Teatrul documentar este teatrul care folosește material documentar preexistent (cum ar fi ziare, rapoarte guvernamentale, interviuri) ca material-sursă pentru povești despre evenimente reale și oameni.
 
Scenariul teatrului documentar Două Luni aduce la viață povești ale persoanelor în vârstă, care exemplifică despre situații în care drepturile lor au fost încălcate. Poveștile au fost colectate de parteneri cu ajutorul interviurilor realizate cu persoane în vârstă din Irlanda, Italia, România și Finlanda. Aceste interviuri transformate în monologuri sunt unite într-un scenariu pentru o piesă de teatru.
 
A doua resursă este Ghidul de găzduire a spectacolului de teatru documentar „Două Luni și sesiunea de răspuns”.
 
Acesta evidențiază procesul de găzduire a spectacolului de teatru documentar și a sesiunii de răspuns Două Luni și oferă informații despre elementele individuale ale piesei și sesiunii de răspuns care trebuie luate în considerare de la stadiul de planificare la producție, de la reprezentare și facilitare la promovare. Este conceput pentru oricine lucrează în comunitate (organizații ale persoanelor vârstnice, organizații de advocacy, ONG-uri, organisme publice ...) pentru a le permite să:
 
- Ofere oportunități de învățare în domeniul drepturilor omului și cum ar trebui acestea să arate în practică;
 
- Împuternicească persoanele vârstnice să își afirme și să își revendice drepturile;
 
- Să arunce o lumină asupra provocărilor cu care se confruntă persoanele vârstnice în viața de zi cu zi pentru a-și respecta drepturile;
 
- Să facă vizibile problemele pentru factorii de decizie, din sănătate, din asistența socială și pentru profesioniștii juridici și grupurile de advocacy pentru drepturile omului, în cazul în care instituțiile publice nu își asumă obligația de a proteja drepturile seniorilor, împuternicindu-i să devină agenți ai schimbării.
 
- Facilitarea muncii în grup cu adulții vulnerabili față de abuz și, în acest fel, să le sporească posibilitatea de protecție.
 
CE URMEAZĂ?
Parteneriatul lucrează acum la dezvoltarea resursei finale a programului educațional Două Luni, respectiv înregistrări ale celor șase monologuri dramatizate. Acestea pot fi utilizate împreună cu Ghidul de găzduire a spectacolului de teatru documentar „Două Luni și sesiunea de răspuns” pentru a oferi ateliere de informare privind drepturile omului.
 
De asemenea, se dezvoltă planuri pentru a găzdui o reprezentație a piesei în fiecare țară. Evenimentul de diseminare va avea loc față în față sau online, conform restricțiilor COVID-19 din fiecare țară.
 
PROIECTUL
Două Luni este un proiect UE finanțat de Erasmus + care are ca scop dezvoltarea resurselor educaționale pentru a informa și a îmbunătăți cunoștințele persoanelor vârstnice despre drepturile omului și despre modul în care aceste drepturi ar trebui să funcționeze în practică, echipând persoanele cu instrumentele necesare pentru a-și afirma și revendica drepturile. Persoanele în vârstă și profesioniștii din domeniul asistenței sociale vor beneficia de resursele și instrumentele care vor fi dezvoltate și puse la dispoziție gratuit. Resursele includ:
 
- Drepturile mele, starea mea de bine - o broșură care prezintă experiențele persoanelor vârstnice, cazuri în care drepturile lor nu au fost respectate în temeiul Convenției Europene pentru Drepturile Omului și a Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
 
- Poveștile noastre. Drepturile omului și persoanele în vârstă din Europa, scenariu de teatru documentar, creat din șase monologuri dramatizate care evidențiază pentru vârstnicu, pentru organizațiile interesate, pentru factorii de decizie, provocările cu care se confruntă persoanele în vârstă pentru a-și susține drepturile.
- Ghidul de găzduire a spectacolului de teatru documentar „Două Luni și sesiunea de răspuns” .
 
- Înregistrare audio a celor șase monologuri dramatizate pentru a fi utilizate în ateliere de informare și la posturile de radio comunitare.
 
 
Sprijinul Comisiei Europene pentru producerea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, și Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru nici o utilizare care poate fi realizată din informațiile conținute de aceasta.