Locuri uitate ale inimii mele, expoziția personală a Elenei Andrei curatoriată de Nona Șerbănescu se deschide pe 5 decembrie 2022 la ora 19:00 la ARTHUB Bucharest. Manifestarea face parte din cadrul programului Vulnerabilia, organizat cu sprijinul Expo Arte, Primăria Municipiului București.
Expoziția va putea fi vizitată în fiecare zi între 16:00 și 20:00 cu programare telefonică prealabilă și rămâne deschisă până pe 30 decembrie, încheind totodată și programul curatorial pe 2022 al centrului cultural.

Locuri uitate ale inimii mele prezintă lucrări de pictură, desen și artă conceptuală realizate de artista Elena Andrei în ultimii 3 ani, într-o perioadă dificilă, marcată de schimbări profunde în plan personal. Pentru instalația centrală a expoziției, ”Cuvinte sparte”, artista a plecat de la propria istorie de abuz și a documentat experiențe de violență verbală (și nu numai) a peste 30 de femei care i-au încredințat amintirile și traumele lor. O selecție a acestor agresiuni verbale a ajuns pe obiecte fragile, delicate din porțelan, într-o colecție schizoidă de frumusețe și cinism.

[...] Elena Andrei se revendică de la prerafaeliți, o frăție artistică - accentul cade pe ”frăție” (grup masculin înrudit, sudat de trainice legături), fapt ce aparent contravine unor principii estetice contemporan-feministe. Ceea ce ne este ocultat de istoria oficială a artei este că ”în spatele” acestei frății se află o serie de artiste cel puțin la fel de valoroase precum Evelyn De Morgan, Marianne Stokes sau celebra din alte motive decât propria artă, Elizabeth Eleanor Siddal - modelul ce a pozat în apă rece pentru Ofelia, fapt ce i-a cauzat o severă pneumonie și pe fondul unei sănătăți șubrede, i-a grăbit moartea.

Locuri uitate ale inimii mele se constituie din două registre: unul pictural-sensibil împământat la trecut prin fire intime tocmai cu aceste surori prerafaelite, artiste invizibile cu sensibilități rafinate, muze tăcute; celălalt, militant-terapeutic, contemporan, menit a traduce experiențele traumatice a zeci de femei într-o lucrare tulburătoare cu mesaj social: ”Cuvinte Sparte”. [...] Fragment din textul curatorial al expoziției semnat de Nona Șerbănescu.


Despre expoziție artista Elena Andrei spune:
Cele mai prolifice gânduri și idei îmi vin dintr-un gol interior pe care adeseori îl asociez unui hău. Folosesc armele inocenței pentru a mă scufunda în lumile mele interioare - fragilitatea,
efemeritatea, curajul și tot ceea ce ne face atât de profund trecători. [...]
Pentru prima oară în mult timp, îmi fac curaj să exteriorizez o parte din trăiri, realizând cât de mult ne deteriorează să ne reducem inimile la tăcere. Sper ca această expoziție, prima personală în mulți ani, să vă plimbe alături de mine în locuri
delicate și subtile care să rezoneze cu propriile voastre ființe.

Proiectul este finanțat de Centrul Cultural Expo Arte, Primăria Municipiului București, care promovează artele vizuale prin intermediul unui limbaj contemporan, accesibil mai multor categorii de public. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorului. Centrul Cultural Expo Arte, Primăria Municipiului București, nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre
ARTHUB Bucharest

Este un proiect care, prin natura sa, ține de oameni și de spațiu, fiind definit de comunitățile (artiștx + public) pe care le deservește și modelat de resursele imobiliare de care a dispus pe parcurs. Obiectivele și oferta ARTHUB Bucharest au variat în funcție de formula colectivului artistic și de caracteristicile spațiului ocupat. Totuși, crearea unor facilități pentru producția artistică și punerea lor la dispoziția comunităților, grupurilor, colectivelor, lucrătorxlor din artă, teatru și alte domenii artistice au rămas prioritare de la început. ARTHUB Bucharest atrage și folosește inteligent, democratic și transparent resurse comune. Este un centru cultural independent de tip artist run care cristalizează un program curatorial propriu pluridisciplinar, fundamentat pe nevoia existenței unei scene bucureștene pentru discursuri artistice articulate politic ca alternativă la narativele oficiale neo-liberale și a unui spațiu destinat expunerii de proiecte feministe, intersecționale sau auto-reprezentative pentru diverse grupuri
și comunități marginale sau marginalizate. ARTHUB Bucharest a fost și rămâne un proiect precar, chiriaș pe piața imobiliară liberă, în care echipa artistică gestionează proiectul, ceea ce invariabil menține o presiune financiară permanentă, conduce la instabilitate, burn out și la îngreunarea unei construcții
culturale stabile și relevante.

Grădina ARTHUB este cea care vine să răspundă sustenabilității proiectului și funcționează ca principală sursă de venituri, dar și ca scenă, cadru pentru dialog cultural și artistic.

WE'RE HERE
WE'RE HERE este un proiect curatorial și de comunicare pentru artiști, și în același timp unul editorial și de cercetare despre arta queer azi, în întreaga lume. WE’RE HERE este o expoziție fizică și virtuală care o oferă o platformă hetero-prietenoasă pentru promovarea expresiilor subculturale queer, feministe și de alt fel. WE’RE HERE propune o cultură a solidarității și vizibilității pentru toți.

Pe Facebook.com:
https://www.facebook.com/GradinaArtHub
https://www.facebook.com/ArtHubBucharest

Organizatori: ARTHUB, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, WE’RE HERE, FragileSociety în parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, Primăria Municipiului București.

Parteneri media: Modernism, Propagarta, Zeppelin, Bookhub.ro, ISCOADA, IQads, Feminism România, Asociația ANAIS, Centrul FILIA.