Primăvara culturală timișoreană începe cu o varietate de evenimente menite să încânte și să inspire publicul. Printre acestea se remarcă două expoziții fascinante care își încheie programul de vizitare în luna martie.

 

Expoziția „Rituals, Keepers and Storms” a artistei contemporane Ioana Nemeș, găzduită de Casa Isho, mai poate fi admirată până pe data de 9 martie. Această expoziție își propune să (re)introducă un set de explorări din laboratorul ei de creație și să definească nucleul incipient al unui proiect mai amplu pe care această expoziție îl prefigurează.

 

Totodată, Expoziția „Parallels. Timișoara/Novi Sad”, își încheie programul pe 17 martie, iar până atunci poate fi văzută la Muzeul Național de Artă. Acest proiect inovator aduce în prim-plan lucrări care explorează conexiunile dintre cele două orașe, Timișoara și Novi Sad.

 

Unul dintre evenimentele care atrage atenția la începutul acestei luni este concertul Dorei Gaitanovici, unde publicul va avea ocazia să se bucure de lansarea EP-ului „Pas cu pas”. Concertul va avea loc pe data de 2 martie, începând cu ora 20:00, la FITT, situat pe Strada Arieș, numărul 19.

 

În această lună, teatrul ocupă un loc deosebit de important. Pe data de 7 martie, la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, va fi pus în scenă spectacolul „Nopți albe”.

 

În plus, pe 8 și 9 martie, de la aceeași oră, Teatrul Maghiar de Stat „Csiki Gergely” va prezenta în premieră spectacolul „Pericle” de William Shakespeare, în Sala Mare. 

 

Tot pe data de 8 martie, are loc concertul simfonic al Orchestrei „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul, alături de dirijorul Rumon Gamba și de solista de oboi Simona Sindreștean, de la ora 19:00 în Sala Capitol, Filarmonica Banatul, Bdul Constantin Diaconovici Loga 2.

 

Publicul este invitat să descopere Timișoara prin prisma spectacolului „Jurnal de România. Timișoara”, programat pentru data de 10 martie, de la ora 19:30, la Teatrul German de Stat de pe strada Alba Iulia, numărul 2.

 

Pe data de 15 martie, Sala Operei va răsuna de emoție și pasiune în spectacolul „LA BOHÈME”, compus de G. Puccini, de la ora 19:00, la Opera Națională Română, situată pe Strada Mărășești 2.

 

FITT Timișoara va fi din nou gazda unui concert deosebit pe 16 martie, când Ana Coman își va lansa noul album „Tu nu o să mă uiți”. Concertul începe la ora 20:00.

 

Pe 17 martie, la ora 17:00, va avea loc spectacolul de teatru intitulat „1978”, regizat de Tomi Janežič, pe strada Calea Ghirodei 32.

 

În data de 20 martie, publicul este invitat la spectacolul de operetă „LILIACUL” de Johann Strauss, care va avea loc în Sala Operei, la Opera Națională Română.

 

De la ora 19:00,  în data de 22 martie, publicul este invitat să se bucure de un concert simfonic oferit de Orchestra "Remus Georgescu" a Filarmonicii Banatul. Dirijată de Cristian Spătaru, orchestra va fi însoțită de solistul Doru Roman la percuție. Evenimentul are loc în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, situată pe Bdul Constantin Diaconovici Loga 2.

 

Alternosfera, trupa de rock alternativ din Chișinău, ajunge în Timișoara pe data de 23 martie și va susține un concert găzduit de FITT, de la ora 19:00. 

 

Spectacolul de teatru „Slugă la doi stăpâni”, va avea premiera pe 23 martie, la Teatrul German de Stat, de la ora 19:30.

 

Pe data de 26 martie, va fi pus în scenă și spectacolul „Livada de vișini”, de la ora 19:30, la Teatrul German de Stat. De asemenea, pe 27 martie, de la ora 17:00, publicul va putea urmări o nouă reprezentație a spectacolului „1978”, regizat de Tomi Janežič.

 

Tot pe data de 27 martie, la Teatrul German de Stat,  de la ora 19:30, se va juca spectacolul „Teatrul”. În același timp, în  Sala Operei din Opera Națională Română, începând cu ora 19:00, publicul va putea viziona spectacolul de balet „LA BAYADÈRE”, pe muzica lui L. Minkus.

 

Spectacolul de teatru „Sunt o babă comunistă” va avea loc pe 28 martie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

 

Pe 29 martie, tot de la ora 19:00, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, Orchestra simfonică „Remus Georgescu” va susține un concert simfonic sub bagheta dirijorului David Crescenzi. Soliștii serii vor fi Dragoș Mihăilescu și Dinu Mihăilescu la pian.

 

Ultimul spectacol de operă al lunii martie este „Nabucco” de G. Verdi, programat pentru data de 29 martie,  de la ora 19:00, în Sala Operei din cadrul Operei Naționale Române, situată pe Strada Mărășești 2.

 

Această lună se încheie într-o notă armonioasă, prin spectacolul de teatru „Îmblânzirea scorpiei” ce va fi pus în scenă pe data de 31 martie, în Sala Mare a Teatrului Național  „Mihai Eminescu”.

 

***

 

Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanțat de Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.

 

Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recaș, Iulius Town, Profi

Broadcaster oficial: TVR

Partener de mobilitate: Automobile Bavaria