Programul de masterat Dezvoltare Regională și Cooperare Internațională (MDRCI) din cadrul Facultății de Științe Politice (FSP) a SNSPA a avut loc joi, 4 aprilie 2024, de la ora 18:30, la prima ediție a proiectului “Migrating into Movies”, ce a avut loc la Librăria Humanitas din Centrul Vechi, strada Lipscani nr. 42, cu intrare liberă.

 

“Migrating into Movies” este un concept menit să aducă în prim-plan puterea filmului de a descifra și de a înțelege subiecte sociale și politice complexe prin intermediul artei cinematografice. “Într-o lume care se schimbă rapid, credem că e esențial să avem spații unde putem explora și discuta deschis temele care ne definesc umanitatea și societatea”, declară inițiatorii acestui proiect, masteranzi ai Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.
 

“Migrating into Movies” este mai mult decât un eveniment cinematografic; este un proiect care își propune să construiască punți între culturi și experiențe de viață, să deschidă discuții necesare și să promoveze înțelegerea și acceptarea diversității. Este o invitație deschisă către toți cei care doresc să exploreze lumea într-un mod autentic și să se angajeze în dialoguri semnificative.
 

Pentru prima ediție, am ales filmul “The Swimmers” (2022), regizat de Sally El Hosaini, o operă cinematografică bazată pe întâmplări reale, care urmărește călătoria plină de speranță și curaj a unor persoane ce își riscă viețile traversând mări necunoscute în căutarea siguranței și a unui nou început. Filmul este difuzat cu sprijinul UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați.
 

Filmul nu este doar o poveste emoționantă despre supraviețuire și determinare, ci și un comentariu profund despre contextul socio-politic actual. Prin ochii celor două personaje principale, ne este oferită o perspectivă intimă asupra realităților dure și adesea nedrepte cu care se confruntă solicitanții de azil în călătoria lor către Europa. Filmul explorează dilemele și provocările cu care se confruntă Europa în ultimul deceniu, în timp ce se străduiește să găsească un răspuns uman și echitabil la criza refugiaților.
 

După proiecție, vă provocăm la o discuție deschisă și interactivă, la care vor lua parte cadre didactice, absolvenți și studenți SNSPA. “Acesta va fi un moment de reflecție și schimb de idei, unde fiecare participant va avea ocazia să împărtășească impresii, să pună întrebări și să contribuie la o conversație constructivă despre temele abordate de film. Ne dorim să creăm un spațiu unde comunitatea poate interacționa, să învățăm unii de la alții și să ne îmbogățim cunoștințele și empatia”, încheie inițiatorii proiectului “Migrating into Movies”. 
 

Sinopsis “The Swimmers”: Din Siria în război până la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, două surori parcurg o călătorie periculoasă, în timpul căreia își folosesc cu eroism abilitățile de campioni
 

| TRAILER - https://www.youtube.com/watch?v=cxK2GfMF7vs

Partener: Librăriile Humanitas