Unboxing Muzeul Abandonului - live museum

10 august – 7 septembrie 2023

În spațiul galerie gestionat de Cartierul Creativ - Piața Amzei 13, București, România

 

Timp de o lună, Muzeul Abandonului, primul muzeu exclusiv digital din România, va fi găzduit de spațiul expozițional al Cartierului Creativ, din Str. Amzei nr. 13. “Unboxing Muzeul Abandonului - live museum” este numele unei expoziții-laborator, care va aduce în fața publicului parte din activitățile de cercetare ale muzeului digital, dar și o translare parțială în plan fizic a expoziției Sighet – Cămin Spital. Muzeul Abandonului va prezenta în spațiu din Amzei 13: laboratorul de arhivare, proiectul de realitate virtuală Sighet Cămin Spital, expoziția fizică cu aceeași temă, dar și 4 conferințe marca MA, ce se vor dezvolta în jurul mai multor paliere de lucru: particularități ale unui muzeul digital cu temă socială, arhiva abandonului, direcțiile de cercetare ale muzeului pentru 2023 și 2024 și conexiunile cu comunitatea MA.

 

Unboxing Muzeul Abandonului - live museum va deschide în 10 august un spațiu-eveniment versatil, în care publicul va putea vedea și experimenta viața unui muzeu din interior. Se vor realiza construcții și distilări ale expoziției Sighet. Cămin Spital sub formă de tururi ghidate prin multiple lentile: istoric, social, psihologic. Proiectului va funcționa ca un spațiu-vitrină interactiv al unui șantier de muzeu virtual, în care poți vedea cum se alcătuiesc expozițiile, care sunt procesele din spatele lor, cum funcționează o arhivă muzeală, cum se conturează proiectele viitoare. În Amzei 13, timp de o lună, se va deschide o expoziție-laborator marca MA, dedicată  publicului atent la detaliu, la istoria spusă de obiecte și documente, la importanța conservării istoriei noastre recente, personale și naționale.

 

Unboxing Muzeul Abandonului - live museum va cuprinde:

  • POP-UP MUSEUM PHYGITAL: Expoziția Sighet. Cămin Spital, într-un mix de obiecte fizice din colecția muzeului și 5 stații VR care vor permite explorarea în realitate virtuală a primei expoziții Muzeul Abandonului, dedicată căminului spital de la Sighet pentru copii irecuperabili
  • DIGITIZAREA arhivelor MA  - un mic laborator live de arhivare, în care vizitatorii pot vedea etapele creării unei arhive, așa cum se întâmplă ele în spatele ușilor închise ale muzeelor
  • TURURI GHIDATE ALE EXPOZIȚIEI, cu membri ai echipei MA
  • LABORATOR DE CERCETARE – masa de lucru a următoarei expoziții MA – ZAU DE CÂMPIE - Lumina din întuneric. Cea mai recentă expediție de cercetare a echipei Muzeul Abandonului va fi expusă parțial în cadrul spațiul din Amzei 13, iar vizitatorii vor putea fi martorii proceselor de coagulare a conceptului curatorial din expoziția pe care o vom finaliza în 2024.
  • Joia la MA | Mini conferințe pe teme de interes ale muzeului.

 

CALENDARUL PROIECTULUI :

Proiectul “Unboxing Muzeul Abandonului - live museum” se va desfășura în perioada 10 august – 7 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 12 și 20. Intrarea este liberă.

 

Conferințele MA din cadrul “Unboxing Muzeul Abandonului - live museum”:   

10 august 2023

18:00-19:30 Unboxing Muzeul Abandonului |CONCEPT CURATORIAL

19:30 - VERNISAJ

 

17 august 2023, 18:00-20:00

Unboxing Muzeul Abandonului | ARHIVA

Prezentare Harta abandonului

 

31 august 2023, 18:00-20:00

COMUNITATEA MA – intalnire cu contributorii Muzeul Abandonului și echipa curatorială

 

7 septembrie 2023, 17:30-22:00

17:30-19:30 Unboxing Muzeul Abandonului |LUMINA DIN ÎNTUNERIC

Prezentare & Dezbatere – despre Lumina din Întuneric – ZAU DE CÂMPIE, o nouă pistă de cercetare Muzeul Abandonului, rezultatele celei mai recente expediții de cercetare și schițele timpurii ale viitoarei expoziții virtuale marca MA.

 

***

 

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/1480482172762516

 

Proiect susținut de NEPI Rockcastle / Mega Mall si Promenada București

Parteneri: The Institute si Cartierul Creativ

Parteneri media: Radio România Cultural, Gala Societății Civile, IQads, Scena9, Zile si Nopti, Iqool, Spotmedia.