Sibiu International Street ART Festival debutează astăzi cu ediția a IV-a, desfășurată în perioada 2-8 iulie 2018. Peste 30 de artiști invitați, din România, Brazilia, Rusia și Anglia, vor aduce culoare pe zidurile gri și în acest an. În completarea școlilor, liceelor și a unui bloc, anul acesta se vor realiza, în premieră, picturi pe un autobuz, un panou publicitar, mai multe puncte de transformare electrică și o centrală termică.
 
Noi lucrări permanente, incluse în Sibiu Street Art Tour
Turul de Artă Stradală din Sibiu va fi completat în cele 7 zile ale evenimentului cu alte 18 murale. Acestea vor fi realizate pe zidurile a 6 școli și licee din oraș, dar și pe calcanele unor instituții pe care nu s-a mai pictat până acum - Sala Transilvania și Casa de Cultură a Studenților. De asemenea, o centrală termică va fi total îmbrăcată în culoare de către Optics Crew, iar 3 puncte de transformare electrică vor fi revitalizate și ele.

Pentru ca arta stradală să fie și mai angrenată în spațiul urban, o altă premieră la SISAF 2018 este pictarea unui autobuz al companiei de transport public Tursib, de către artistul Bogdan Cazacincu, care poate fi urmărit în timp ce lucrează în zona centrală a orașului. Tot din categoria noutăților face parte și realizarea unei lucrări de artă stradală semnată de artistul Robert Roca, ce va fi plasată pe un panou publicitar din Sibiu, atât în timpul festivalului, cât și după încheierea sa.
 

„Ne propunem ca de la un an la altul să facem arta stradală tot mai accesibilă sibienilor. Dacă acum trei și doi ani aveam lucrări doar pe școli și licee, iar de anul trecut am adăugat un prim bloc, la ediția a IV-a ne-am dorit să aducem această formă de artă în plin spațiu urban, pentru ca oamenii să se oprească pentru o clipă și să simtă ceea ce artistul a încercat să transmită. Sperăm că a noastră comunitate locală, dar și turiștii și comunitatea artiștilor, vor fi la fel de deschiși și vor îmbrățișa, în continuare, ideea că Sibiul a devenit oficial o galerie de artă stradală în aer liber”
- declară Andrei Oltean, președintele Asociației ART Factory Transilvania.

Toate muralele acestei ediții se vor finaliza până duminică, 8 iulie, atunci când pot fi văzute în circuitul de street art, parcurs pe biciclete. În varianta integrală, Sibiu Street Art Tour cuprindea, înaintea acestei ediții, 48 de murale și 3.500 metri pătrați de culoare, fiind singurul tur de artă stradală din lume de o asemenea amploare, ce conține lucrări pe instituții publice de învățământ.
 
Live-Painting, concerte și activități conexe
În completarea lucrărilor permanente, alți 5 artiști care au urmat tema “#CanYouFeel?”, aleși în urma selecției de proiecte din luna mai, își vor implementa lucrările pe panourile plasate în zona 0 a festivalului - Parcul Sub Arini, în cadrul sesiunilor de Live-Painting.

Programul festivalului din acest an este unul complex și cuprinde o serie de evenimente adiacente. SISAF mai propune o expoziție de lucrări semnate de artistul vizual Pisica Pătrată, urmată de o întâlnire-dialog cu acesta, un workshop pentru copii și unul bazat pe tehnica stencil-ului, dar și momente de street dance pregătite de Kolorat Dance Studio. Joi seara este programată proiecția filmului „Cu drag, Van Gogh”, iar după ora 22:00, Turnul Sfatului - unul dintre simbolurile Sibiului, va fi adus la viață de către artistul Paketa12, care a pregătit o sesiune de video-mapping.

Spre finalul săptămânii, Sibiul vibrează în ritmuri urbane. Macanache (vineri, 6 iulie) și trupele Nopame și All This Band (sâmbătă, 7 iulie) vor aduce muzica străzii, după ce DJ precum Funkydrop, Homeboy LDJ, Tuți și Noisytape vor anima atmosfera în zona de relaxare, în care s-au pregătit hamace și bean bag-uri.
 
 
***
Sibiu International Street ART Festival este un eveniment cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. Răcorit de Gambrinus. Înaripat de Red Bull. Susținut de Culorile României – Policolor, Jagermeister. Crafted by Posca.