50 de ambasade, institute culturale si organizatii internationale participante
Timp de 5 zile, in 4 puncte din Capitala (Biblioteca Nationala a Romaniei, Parcul Tineretului-Lumea Copiilor, Cinema Studio si Galeria Galateca), vizitatorii vor avea ocazia sa experimenteze varietatea culturala, prin intermediul unor activitati culturale si artistice, precum expozitii cu tematica internationala de arte vizuale (fotografie, proiectii de filme, pictura, instalatii, sculptura), demonstratii si degustari culinare traditionale, spectacole de muzica, dansuri, artizanat, mestesuguri si obiceiuri de pe intreg mapamondul, momente pentru copii si activitati captivante de diplomatie culturala. 
 
Festivalul Ambasadelor se adreseaza publicului larg, intrarea va fi libera la toate momentele din cadrul festivalului, iar pentru aceasta prima editie organizatorii sunt onorati sa anunte participarea unui numar de 50 de ambasade, institute culturale si organizatii internationale, respectiv: Africa de Sud, Algeria, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Belgia, Biroul de informare al Parlamentului European din Romania, Chile, China si Institutul Confucius, Cipru, Coreea de Sud, Cuba, Delegatia Valonia-Bruxelles, El Salvador, Emiratele Arabe Unite, India si Centrul Cultural Rabindranath Tagore, Indonezia si Centrul Cultural Indonezian, Iordania, Irlanda, Japonia si Centrul de Studii Romano-Japoneze "Angela Hondru", Malaezia, Marea Britanie si British Council, Maroc, Mexic, Organizatia Internationala a Francofoniei, Organizatia Internationala pentru Migratie, Pakistan, Palestina, Peru, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Rusia si Centrul Rus de Stiinta si Cultura, Siria, Spania, Statele Unite ale Americii, Tunisia, Turcia, Turkmeninstan, Ungaria, Uruguay, Venezuela, Institutul Cultural Roman, Muzeul National al Taranului Roman, Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi, Luminu by Luminish & Atelierul de Carte, Ansamblul Doina, Ansamblul ELLAS (Grecia), Asia Fest, si, desigur, tara gazda, Romania, care va avea propriul program cultural.
Festivalul Ambasadelor va debuta la data de 1 septembrie 2015, la Biblioteca Nationala a Romaniei, unde se deschide expozitia “O calatorie in jurul lumii”, la care participa 19 ambasade si Institutul Cultural Roman. Cele 19 misiuni diplomatice sunt: Africa de Sud, Armenia, China, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, El Salvador, Irlanda, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Nigeria, Rusia, Siria, Statele Unite ale Americii, Turkmenistan, Uruguay si Venezuela. Programul expozitiei, care va dura pana la data de 4 septembrie, se va desfasura in intervalul orar 10.00 – 20.00. 

Romania este reprezentata la aceasta expozitie de o piesa inedita, un vas de ceramica pictata, datand 3.500 ani i.Hr, specific Civilizatiei Cucuteni, una dintre cele mai importante culturi neolitice din lume, precum si de trei lucrari de bronz masiv, de inspiratie Cucuteni, executate de artistul Giulian Dumitriu, denumite Twins Reality M, Twins Reality F si Nava. 

Printre exponatele Romaniei se numara si o serie de costume populare romanesti autentice, de patrimoniu, din diferite zone ale tarii, puse la dispozitie de Muzeul National al Taranului Roman, printre care si doua costume ce au apartinut Reginei Maria. Curatorul expozitiei este Iulia Gorneanu, reputat etnograf. Romania va fi prezenta si de proiectul LUMINU by Luminish, concept ce apartine Asociatiei Ordinul Manufacturierilor, si consta intr-o instalatie-colaj spectaculoasa, cu piese decorative de obiecte de iluminat din hartie reciclata manual, infatisand un dialog intercultural despre hartie si rolul ei in lume. Expozitia este construita dupa un concept artistic care va ajuta vizitatorii sa calatoreasca de pe un meridian pe altul al lumii, printr-o diversitate de instalatii, obiecte de artizanat, costume traditionale, fotografie, statuete, instrumente muzicale, picturi si obiceiuri culturale.

Pe data de 3 septembrie, ora 18:00, va avea loc la Biblioteca Nationala a Romaniei lansarea oficiala a inventiei tehnologice “Visionbot”, conceputa de Ionut Budisteanu, unul dintre cei mai apreciati inventatori romani si ambasador al turismului romanesc, cunoscut pentru rezultatele importante obtinute la concursurile internationale de stiinta si inginerie. 

Ambasada Coreea de Sud va organiza o expozitie de arta traditionala, reinterpretata in spirit contemporan, la Galeria Galateca, intre 1-5 septembrie, orele 12:00-20:00.   
 
O alta dimensiune a Festivalului Ambasadelor este cea cinematografica, Cinema Studio urmand sa gazduiasca in perioada 1-4 septembrie 2015, mai multe proiectii de filme artistice si documentare, propuse de 14 ambasade si organizatii, respectiv Armenia, China, Indonezia, Japonia, Marea Britanie, Organizatia Internationala pentru Migratie, Romania, Rusia, Siria, Spania, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Venezuela si India. Unele dintre productiile cinematografice, care vor fi difuzate cu acest prilej, se afla la prima vizionare in Romania si chiar in Europa. Intrarea publicului este libera. 

Punctul central al Festivalului Ambasadelor va fi constituit de evenimentele organizate in Parcul Tineretului – Lumea Copiilor din sectorul 4,  in zilele de 4 si 5 septembrie, in intervalul orar 15.00 – 22.00. Vizitatorii vor putea regasi standuri ale tuturor celor 50 de ambasade, institute culturale si organizatii internationale, unde vor fi prezentate diverse exponate si obiceiuri si traditii culturale din toate colturile lumii si vor fi organizate degustari culinare, ateliere si workshop-uri interactive. In completarea dialogului intercultural propus de evenimentul Festivalul Ambasadelor, Asociatia Culturala Euro Est Alternativ, organizatie cultural-gastronomica, recunoscuta si titrata la nivel mondial, va oferi publicului spectator o serie de demonstratii gastronomice spectaculoase cu degustari, specifice bucatariei traditionale romanesti. Totodata, va fi amenajata o zona unde publicul va putea urmari momente culinare organizate de personalul ambasadelor si va putea degusta produse de la restaurantele cu specific culinar international (din Belgia, China, Marea Britanie, Spania, Turcia, Ungaria, etc.).

De asemenea, va fi organizata o zona denumita “Ambasada Copiilor”, unde vor avea loc workshop-uri de limbi straine, teatru, jocuri cultural-educative si o zona de ateliere mestesugaresti, care vor atrage atentia prin modul inedit/arhaic in care este prelucrata, de pilda, hartia manuala, prin tiparul si mulajele din hartie ale Atelierului de Carte, si de alte standuri care vor arata cum sunt tesute scoartele populare, laicerele si paretarele din lana vopsite vegetal, cum se confectioneaza mastile populare si figurinele din ceramica, cum se sculpteaza obiectele de mobilier taranesc si cum se prelucreaza diverse bijuterii si obiecte de artizanat din diverse culturi.
Pe scena amplasata in aceasta locatie, vor avea loc spectacole artistice sustinute de artisti de pe patru continente, atat vineri, 4 septembrie, cat si sambata, 5 septembrie, in intervalul orar 17.00 – 22.00.  Cantareti, dansatori si instrumentisti din Rusia, Africa de Sud, Marea Britanie, Japonia, Peru, Irlanda, Cuba, Grecia, Indonezia, China, Argentina, Venezuela si India vor prezenta mai multe momente originale. 
Va asteptam in perioada 1-5 septembrie la Festivalul Ambasadelor unde veti avea ocazia de a face inconjurul lumii in doar cateva zile, luand parte la o sarbatoare a diversitatii internationale, o aventura menita sa arate Bucurestiul drept o capitala multiculturala, promotoare a dialogului intercultural. 
 
Mai multe informatii despre Festival sunt disponibile la www.festivalulambasadelor.ro si pe pagina de Facebook oficiala a evenimentului www.facebook.com/embassiesfestival.
 
***
Festivalul este un eveniment produs si marca Asociatia ESCU, organizat in parteneriat si cu patronajul Ministerului Afacerilor  Externe, precum si cu sprijinul Ministerului Culturii, Bibliotecii Nationale a Romaniei, Primariei Sectorului 4, Teatrului de Opereta si Musical “Ion Dacian”, Uniunii Cineastilor din Romania, Operei Romane, Institutului Cultural Roman, Asociatiei Culturale Euro Est Alternativ, Muzeului National al Taranului Roman, Complexului National Muzeal “Moldova” Iasi, InfoCons-Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, Autoritatii Nationale pentru Turism, Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Asociatiei Bucharest Tourism Board. 

Sponsori: BCR, Coca-Cola, Telekom, Mercedes-Benz, Medlife, Ursus, Mega Image, PPD Romania-Photos Photiades Group, Avon, Nescafe Dolce Gusto. 

Parteneri media: Intact Media Group (Antena 1 si Antena 3, Antena Stars, Euforia TV, ZUtv), TVR si TVR International, Agerpres, RFI, Forbes, Business Review, Radio Romania Cultural, Jurnalul National, Romania-Insider.com, City Compass, Orasul Meu, Adevarul, Metropotam.ro, Europa FM, Feeder.ro, Decat o Revista, Bursa, The PR Journal, Debizz, Port.ro, Gala Societatii Civile, Enciclopedia Muzicala a Romaniei, orasulvechi.ro, The Romania Journal, realitateabucuresti.ro. 
Parteneri logistici: Asociatia Culturala Euro Est Alternativ, Wedothat Agency, Mind Shop Advertising Agency, Brigada de Voluntari, Arena Events, Lockwire Design, Vadim Ciocazan (graphic design), Electric Brother, Galeria Galateca, AGS Movers, Gaspeco. 
Parteneri educationali: Fundatia “Dan Voiculescu” pentru Dezvoltarea Romaniei, Liga Studentilor Romani din Strainatate si AIESEC Romania. 

Contact:
www.asociatiaescu.ro
www.festivalulambasadelor.ro
Email: asociatiaescu@gmail.com
Telefon: +40 736.038.558 / +40 0744.813.411