Quadrisfera de la Piscu, o cameră multimedia unică în România, a fost inaugurată vineri, 18 iunie, la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu. Realizarea acestei instalații de tip caleidoscop face atractiv și memorabil meșteșugul olăritului de la Piscu pentru vizitatori, și în special pentru copii. Astfel, se pune în valoare, cu mijloacele tehnologiei, zestrea unei vechi comunități de olari: gesturi, instrumente specifice, tipuri de decor și forme. Proiectul “Quadrisfera de la Piscu” este cofinanțat de Fundaţia Orange, cu suma de 35.000 lei, prin intermediul programului “Susţine un ONG!”, program care încurajează participarea activă a angajaţilor companiei în proiecte sociale și este implementat de Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior/ Școala de la Piscu. Evenimentul muzeal a fost realizat de Școala de la Piscu în colaborare cu Museo della Ceramica di Savona cu patronajul Accademia di Romania din Roma.
 
“Ne dorim un muzeu viu și contemporan în care patrimoniul să fie pus în valoare și cu ajutorul tehnologiei, într-un mod creativ și spectaculos. Dorim să oferim experiențe memorabile mai ales copiilor. De aceea, Quadrisfera de la Piscu este pentru noi un pas important în optimizarea educațională a expunerii. Quadrisfera este o modalitate de expunere inventată în Italia, de fizicianul Paco Lanciano, și prezentă în diferite variante în câteva muzee italiene: monitoare, oglinzi și patrimoniu filmat, care generează un caleidoscop cu imagine specifică.” – Adriana Scripcariu, Președinte Școala de la Piscu/Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior
 
La inaugurarea camerei multimedia Quadrisfera au luat parte și copii cu dizabilități care, împreună cu copiii tipici, au putut participa la mai multe ateliere despre meștesugul tradițional al olăritului. În camera multimedia, povestea oalelor de lut a fost depănată în instalația caleidoscop, printr-un film realizat de Diana Iabrașu, pe muzică de Mădălina Pavắl&Alexei Ṭurcan și Ansamblul Anton Pan. Au povestit în film: Dumitru Constantin, Georgeta Ioniță și Constantin Sotir – meșteri olari de la Piscu, Adriana Scripcariu – istoric de asta; la roata olarului Gheorghe Nicoi; Virgil Scripcariu, artist plastic, a fost responsabil de coordonarea proiectului și construcția instalației.
 
“Urmăresc cu plăcere și interes, de mai mulți ani, activitatea Școlii de la Piscu. Consider că munca lor merită sprijinită și promovată. Am fost impresionată de diversitatea resurselor educaționale pe care le-au creat și, în ultimul an, de dezvoltarea rapidă a proiectului Muzeu-Atelier Școala de la Piscu. Am încredere în capacitatea lor de a-și duce la îndeplinire misiunea - promovarea patrimoniului cultural - într-un mod dinamic și creativ, prin Proiectul Quadrisferei.” – Monica Lia, Business Solution Analyst, Orange Services.

Quadrisfera va putea fi vizitată la fiecare sfârșit de săptămână (sâmbăta și duminica). Pentru mai multe informații și contact, accesați www.piscu.ro și Școala de la Piscu (Facebook și Instagram)

***
Despre Școala de la Piscu
Şcoala de la Piscu este un loc, o stare de spirit şi o provocare pentru oricine doreşte să simtă frumuseţea patrimoniului cultural românesc şi să se familiarizeze cu valorile acestuia. S-a născut din proiectele Asociaţiei Gaspar, Baltasar & Melchior, ONG cu misiune cultural educativă care lucrează din anul 2006 în satul Piscu/Ilfov, fostă vatră de olari. Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu este un spatiu cultural recent deschis intr-un fost sat de olari, care vine în întâmpinarea tinerei generații. Este un loc în care se cultivă înțelegerea și cunoașterea patrimoniului cultural prin acțiuni de descoperire, prin modelaj, desen, gravură. Asociaţia „Gaspar, Baltasar & Melchior” este un ONG cu scopuri cultural educative ce a iniţiat proiecte în următoarele zone: educaţie, activităţi artistice, artă contemporană, artă tradiţională, patrimoniu, cercetare în zona istoriei şi a istoriei artei, schimburi culturale. 

Despre Fundația Orange
Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 9 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe